Zobacz pełną wersję : Vtec nie zalacza sie ;/
Ostatnio pisałem, że będę chciał podłączyć kontrolkę Vtec'a, gdy w końcu nabyłem odpowiednich informacji, dziś wziolem się do pracy. Gdy wszystko już zrobiłem okazało się, że Vtec się nie załącza... Na 100 % wszystko podpoiłem dobrze... Minus z diody do minusa :D A plus z diody do Zielonożółtego kabelka... Wcześniej sprawdzałem czy dioda działa i działała... Wiem, że Vtec włącza się dopiero gdy się jedzie... ale pytanie moje od jakiej tem. działa Vtec? Mój silnik nie był zimny ale nie był też w normie rozgrzany. Komputer nie wywala błędów, jak to wszystko sprawdzić i ogarnąć?
jednak chyba coś poknociłem ;/
teraz jadać wrzuciłem prawe kierunek i wraz z kierunkiem migała mi moja kontrolka od vtec'a (niezależnie od obrotów).
Wydaje mi się, że dioda nie tak... Jeden kabelek z diody (wcześniej wszystko sprawdzając i wyszło że to +) podłączyłem do zielonożółtego kabelka z Vtec'a, a drugi (-) do minusa w awaryjnych, diodę jaką zastosowałem to taką co podświetlają zegary... Potem minus zmieniłem na minus z zegarka i nic, również minus na części metalowej (taką do której przykręca się zegary) nie dało żadnych efektów.
slawinio82
31-01-10, 19:43
kolego, zeby włączył sie Vtec to muszą być spełnione pewne warunki: rozgrzany silnik, odpowiednie ciśnienie oleju, prędkośc powyżej 30km/h, i nie pierwszy bieg tylko kolejne.
pozdrawiam
prędkośc powyżej 30km/h, i nie pierwszy bieg tylko kolejne
pierwsze słyszę o takich warunkach koniecznych :rolleyes:
przecież na jedynce normalnie działa VTEC ;)
JulekCIVIC
31-01-10, 23:40
no wiesz moze koledze chodzilo ze jak jedziesz jedynka to dopiero powyzej 30 mozna sie go spodziewac, ale no jak bylem swiadkiem stania w miejscu i dzialania VTEC'a :D nawet na dwójce jeszcze stal :D
a może po prostu podłaczyłeś normalną diode 3V bez rezystora i w momencie właczenia vtec'a dioda wybuchła?
podłączałem do A4 (miałem tam pomarańczowobiały), potem zielonegozóltego i potem do innego zielonozóltego i nic i nic i nic ;/ nie świeci masa dobra... ;/ dioda też sprawna...
[ Dodano: 2010-02-01, 13:34 ]
słyszałem, że przy seryjnym dolocie nie słychać jak vtec się włącza, oraz nie czuć róznicy czy to prawda? ja nie czuje żądnego delikatego szarpniecia czy coś, ani nic nie słyszę
jak już wcześniej pisałem kiedyś gazownik przypadkowo mi wypioł wtyczke vteca i nie wiedzialem o co chodzi... bo auto chodzilo jak wcześniej tylko sie check świecił, sprawdziłem kompa i wyszedł bląd vteca, doszłem do tego ze jest wypiety, podpiołem go check zgasnoł i auto jezdziło tak samo...
Hamownia prawdę Ci powie... Ale jak masz nie-sekwencje LPG, to szału nie będzie...
mam sekwencje, nie tylko hamownia mi prawdę powie... http://www.imagic.pl/files/11770/nowy%20civic/wykres.JPG masz tutaj z 2007r. i kiedy się Vtec włącza?
[ Dodano: 2010-02-01, 13:34 ]
słyszałem, że przy seryjnym dolocie nie słychać jak vtec się włącza, oraz nie czuć róznicy czy to prawda? ja nie czuje żądnego delikatego szarpniecia czy coś, ani nic nie słyszę
lol.
Przy CAI jeżdżąc już tyle nic nie czuję :P Po prostu przyzwyczaiłem się do samochodu i jego mocy ;p
EDIT: chciałem przez to zaznaczyć, że TAKI "KOP" nie jest wyznacznikiem działania VTECA
utaj z 2007r. i kiedy się Vtec włącza?
przy jakich 5k obr/min
zamontowałem dolot, w końcu słuchać i czuć vteca :D