Zobacz pełną wersję : Wymiana silnika ... pytanie od Zielonego ;)
Witam, mam takie nietypowe pytanie, może i głupie ale serio nie znam się jeszcze tak dobrze na mechanice ... otóż w planach mam zakup Civica VII Sport Hatchback z silnikiem 1.6 110KM Vtec ... i teraz pytanie takie, jak pewnie wiecie dany egzemplarz występuje także w wersji 1.4 90KM. Chodzi mi po głowie taka sprawa, żeby kupić wersje Sport z tym słabszym silnikiem i później zamontować docelowo 1.6 110KM... czy jest to łatwa operacja, jak to widzicie, czy części, montaż będzie kompatybilny ze słabszej wersji? Oraz czym się tak naprawdę różni wersja 1.4 od 1.6? Tylko silnikiem? Czekam na odp. Dzięki
1.4 sport od 1.6 sport tylko silnikiem, 1.4 ep1 już się różni detalami. Co do przekładki silnika to chyba głupia opcja, bo nie będzie się opłacało.. Poza tym co seryjne, to seryjne...
Opłacało w sensie? Wiem, że to co seryjne to seryjne ale taniej właśnie będzie znaleźć Sporta z opcją 1.4 poszukać silnika 1.6 niż od razu kupić Sporta z silnikiem 1.6 ... ;)
Nie wiem jak jest z wersją sport ale w normalnej są różnice w zawieszeniu i parę pierdół typu hamulce tył
Wątpię. Kiedyś miałem szatański pomysł zmiany silnika z D14 na D16 i po rozmowach z ludźmi którzy się tym zajmują zrezygnowałem. Jest to operacja nieopłacalna. Już bardziej opłaca się dozbierać trochę grosików i kupić ctr'a.
Jeśli chcesz kupić sporta D16 to takiego szukaj i nie kombinuj ;)
Ok dzięki za odpowiedzi Panowie ;) W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak znaleźć tego wymarzonego Sporta D16 heh ;)