PDA

Zobacz pełną wersję : Czy mozna sprawdzic jakos klime przed podlaczeniem rurek ?

Wally
29-07-06, 13:55
Witka,

szybkie pytanko, czeka mnie niedlugo montaz klimy, podlaczylem kabelkiem do instalacji elektrycznej 3 rzeczy: wiatrak klimy, sprezarke i osuszacz. W skrzynce bezpiecznikowej mam 2 przekazniki i jeszcze taki dlugi malutki bezpiecznik. Czy po wlaczeniu silnika i przysiku klimy nie powinien wlaczac sie przypadkiem wiatrak i sprezarka :?: Jesli tak to co jest nie halo bo u mnie NIE DZIALA nic...

Troche sie przestraszylem ze cos jest nie halo, nie podlaczylem jedynie parownika w kabinie bo go jeszcze nie zalozylem, dodam tylko ze NIE zalozylem rurek, chodzi o sprawdzenie poszczegolnych elementow.

Prosze o pomoc, co i jak sprawdzic, moze trzeba jednak parownik tez podlaczyc a moze po wlaczeniu zaplonu i przycisku klimy na kostce powinno pojawiac sie napiecie :?:

UPDATE 1:
podlaczylem na krotko wiatrak, dziala jak szalony, moze sprezarka powinna sie krecic zeby wszystko ruszylo :?:
Dzieki i pozdro

_Qba_
29-07-06, 19:22
powinno sie zalaczyc sprzeglo w sprezarce. witarak od klimy musi chodzic po wlaczeniu przycisku niezaleznie czy silnik pracuje czy nie.aaa i musi byc wlaczona dmuchawa przyajmniej na 1 biegu

jeszcze jedno. sprezarka moze sie zalaczyc bo w ukladzie jest czujnik cisnienia i jezeli jest ono zbyt male ( u Ciebie brak gazu) to sie nie zalaczy

Wally
29-07-06, 23:12
powinno sie zalaczyc sprzeglo w sprezarce. witarak od klimy musi chodzic po wlaczeniu przycisku niezaleznie czy silnik pracuje czy nie.aaa i musi byc wlaczona dmuchawa przyajmniej na 1 biegu

jeszcze jedno. sprezarka moze sie zalaczyc bo w ukladzie jest czujnik cisnienia i jezeli jest ono zbyt male ( u Ciebie brak gazu) to sie nie zalaczy

No wiec u mnie cos chyba jest nie halo, sprezarke sprawdze jutro czy sprzeglo sie zalacza, dodatkowo wlacze parownik do ukladu, moze on "zamyka" uklad elektryczny :?:

Jutro kupie tez w koncu baterie do miernika :D zeby sprawdzic sobie czy wogole dochodzi prad do kostki. Dzieki za rady, czekam na kolejne uwagi

[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 ]
Wzialem w lape miernik i na wlaczonej stacyjce pomierzylem napiecia na kostce klimy w komorze silnika i:
kabelek czerwony - brak napiecia - idzie do sprezarki

kabelekniebiesko-czerwony - napiecie ok 12V oraz kabelek niebiesko-bialy na ktorym jest ok 5V - obydwa ida do osuszacza,

kremowy i czarny (masa podlaczana do budy) - idzie do wiatraka chlodnicy klimy.

Co ciekawe ale jednoczesnie niepokojace, napiecia nie zmieniaja sie po wlaczeniu przycisku klimatyzacji. Jak to rozgryzc :?:

majkel
30-07-06, 13:59
Jak masz pusta instalacje nie włączy ci się nic.

cvc d15
30-07-06, 15:00
Nic nie bedzie działac. To coś jakby zabezpieczenie gdyby wywiało czynnik. Musi byc cisnienie w układzie...

Wally
30-07-06, 15:31
Stawiam na to ze prad w uklad idzie dopiero wtedy gdy czujnik cisnieniowy w osuszaczu pusci prad dalej na reszte urzadzen. Thx za uspokojenie :)

[ Dodano: Nie 30 Lip, 2006 ]
Jednakze dziwi mnie fakt, iz wlaczanie i wylaczanie prycisku klimy nie robi na kostce elektrycznej zadnego wrazenia, zadnych mostkow ani zadnych polaczen.