PDA

Zobacz pełną wersję : regulator sily hamowania

codeguru
29-01-10, 16:42
Witam

Posiadam rajdowa honde civiv vti (www.lookasz.com) i chce wymienic regulator sily hamowania na taki ktory bedzie dawal wieksza sile na tyl.

Czy z wersji 5d lub innych modeli hondy byly takie ktore pozwalaly przekazac nieco wiecej sily na tyl, oczywiscie w granicach rozsadku.

Jak dziala w ogole taki element. czy on daje cisnienie do pewnej ustalonej wartosci a potem blokuje?

Wiem, ze istnieja regulatory z pokretlem, ale mam uklad chamilcowy dwuobwodowy X (czyli standard) i takie rozwiazanie odpada :(

Mario
30-01-10, 14:40
Korektor siły hamowania to nic innego jak zawor ktory zamyka otwiera obwod plynu hamulcowego na tyl w zaleznosci od obciazenia tylnej osi, czym ciezszy tyl tym wiecej sie zawor otwiera i podaje wieksze cisnienie na tylny uklad.... a co do innych modeli to pewnie taki z ciezszym tylem seryjnie bedzie spelnial pokladane oczekiwania.... niewiem na 100 ale wydaje mi sie ze mozna to jakos regulowac..... ale moge sie mylic co do mojej wypowiedzi :) Jak ktos bardziej w temacie to prosze Mnie poprawic....

Tompro
30-01-10, 14:58
Dlaczego regulowany odpada? Dajesz po prostu dwa trójniki, dwa zawory wrzucasz na tył i po problemie. Wyregulujesz sobie oba koła jak będziesz chciał, a z seryjnymi to możesz kombinować, ale czy będziesz zadowolony z efektu to nie wiem.

piotrr1987
31-10-12, 10:19
Podłacze sie do tego tematu.U mnie tył bardzo slabo hamuje a na necie wyczytalem ze mmozna gdzies podkladke podlozyc czy cos takiego (przy regulatorze lub w tylnim zawieszeniu),gdzie dokladnie znajduje sie takie cos co daje sygnal do regulatora ze tył jest obciazony i wieksza sile daje na tył?

piotrr1987
01-11-12, 19:59
???

Nowotny90
02-11-12, 19:11
Troche odgrzałeś kotleta :)
Poszukaj może takiego rozwiązania w google tam być może coś znajdziesz .

piotrr1987
03-11-12, 07:13
szukałem...podobno w tylnim zawieszeniu cos takiego jest (jakis czujnik czy dzwigienka) ktora daje sygnał jak tył jest obciazony...ale gdzie dokladnie?:)

Tompro
03-11-12, 16:42
szukałem...podobno w tylnim zawieszeniu cos takiego jest (jakis czujnik czy dzwigienka) ktora daje sygnał jak tył jest obciazony...ale gdzie dokladnie?:)

Nic takiego nie ma.

Mario
03-11-12, 23:01
w Uno to występuje :) w Hondach się nie spotkałem, siłą hamowania tylnej osi "zarządza" regulator siły hamowania umiejscowiony na ścianie grodziowej, albo wywalasz i dajesz w pełni regulowany i sam dobierasz ustawienia odpowiadające Tobie, albo montujesz OEM z innej wersji i metodą prób i błędów trafiasz na idealny setup ;)

gruszkin
04-11-12, 10:55
ale najwięcej sił na tył daje tak naprawdę na logikę korektor z eg3/eg4 czyli ten który domyślnie przekazuje ciśnienie na bębny.

Mario
06-11-12, 21:29
tak na prawdę to wszystko zależy od tego co mamy założone, no bo jeżeli ta sama siła/ciśnienie działa na tłoczek hamulcowy i z tą samą siłą on dociska klocki do tarczy ale tarcza jest większej średnicy to rzeczywista siła hamowania w taki wypadku będzie większa niż przy tym samym ciśnieniu/sile działającej na ten sam tłoczek dociskający te same klocki ale do tarczy o mniejszej średnicy, wychodziło by z tego czysto teoretycznie że aby utrzymać poprawny balans rozkładu sił hamowania w przypadku zmiany tylko średnic tarcz tylnych musieli byśmy zmniejszyć siłę/ciśnienie działające na tłoczki zacisków tylnych ;)