Zobacz pełną wersję : cos ze stacyjka ??
czesc.
mialem dziwna przygode. otoz pojechalem moja hondka civic 1.3 V gen, 3g z 1992 r na zakupy do sklepu. po powrocie do auta kluczyk nie chcial drgnac. w ogole. nie wlaczyl sie nawet zaplon. prubowalem na sile zle balem sie aby nie zlamac klucza w srodku. wkurzylem sie i zaczalem na sile wpychac kluczyk do srodka. stukalem w niego reka niczym mlotkiem w gwozdz. tak jakby troszke sie wbil do srodka i dopiero dal sie przekrecic.
o co chodzi? mysliscie ze nagle zamek sie wlecialo cos do srodka?
czy honda ma jakas blokade?
cos o czym nie wiem :)
POMOCY !!
przy przekrecaniu kluczyka trzeba ruszac kierownica, jak jest zablokowana, bo jets to co mowisz.
"nie wydaje mnie sie" =)
nie moglbym popelnic tak banalnego bledu, ruszalem kluczykiem przekrecajac kolo kierownicy. tego jestem pewien :grin:
tylko nie czuj sie niedoceniony, poprostu mowie to co pierwsze mi przychodzi na mysl. a roznie z ludzmi bywa :P
powiedz, zdazylo ci sie to pierwszy i jedyny raz, czy teraz jest tak calyczas??
moze raz sie tylko zle cos ulozylo, moze psiknij tam troche wd-40.
pozdrawiam
wd-40
nie nadaje się do takich rzeczy, bo jest to smar parujący i po odparowaniu potraktowane nim elementy się zacierają (ma dobre własności płucząco czyszczące).
WD 40 nadaje się do wypierania wody, zardzewiałych połączeń itd...
Ja na Twoim miejscu udałbym się do wyspecjalizowanego zakładu - może któraś zebatka w stacyjce pod wływem uzytkowania uległa podgięciu? Oni się na tym znają i sa w stanie naprawić takie rzeczy.
nie nadaje się do takich rzeczy, bo jest to smar parujący i po odparowaniu potraktowane nim elementy się zacierają (ma dobre własności płucząco czyszczące).
WD 40 nadaje się do wypierania wody, zardzewiałych połączeń itd...
faktycznie tak jak pisze ppm...
ale...
Ja na Twoim miejscu udałbym się do wyspecjalizowanego zakładu - może któraś zebatka w stacyjce pod wływem uzytkowania uległa podgięciu? Oni się na tym znają i sa w stanie naprawić takie rzeczy.
I jak sie nie zna to goscie cos zmajstruja-np popsikaja wd40 :roll: i skasuja go na 50-60zł
SPRÓBOWAŁBYM SAM i kupił jakis smar ze specyfikacja przeznaczenia do zamków itd i zapodał do stacyji bo moze byc najzwyczajniej sucha...
Moze sie okazać, ze usterka zniknie....
Olej silikonowy będzie dobry.
LemonR
Weź jedną część benzyn ekstrakcyjnej i rozpuść w niej jedną część oleju silnikowego wlej to do strzykawki załóż igiełkę i wlej to go stacyjki benzyna rozcieńczy olej i on dotrze wszędzie potem jak benzyna wyparuje to olej pozostanie i będzie smarował stacyjkę powinno ruszyć ja tak zrobiłem kiedyś i pomogło, ale po kaczym wciągnięciu kluczyka ze stacyjki musiałem go wycierać ze śladów oleju, ale po pewnym czasie już ni trzeba było.
oki doki
wielkie dzieki koledzy.
wystarczylo zapodac tr oche oleju do srodka i dziala jak ta lala.
teraz tylko 1 but, 2 but, 3 but ... :D hehe
jeszcze raz wielkie dzieki.
wszystko dziala jak nalezy