Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z obrotomierzem i prędkościomierz!! POMOCY!!em Dzi

TrAcer90
29-01-10, 11:56
Witam, szukałem po forum lecz nie znalazłem tematu odpowiedniego dla mojego problemu z zegarami.
Dziś rano wszystko było okej, jeździłem dużo... jakieś 30 min temu zgasiłem auto, po pewnym czasie je zapaliłem i pojechałem... nagle zauważyłem, że nie działa mi obrotomierz i prędkościomierz, po chwili obrotomierz zaskoczył i działał cały czas z prędkościomierzem jest podobnie, lecz jak stanę na światłach i wskazówka spadnie do 0 to trzeba czekać, aż ponownie zaskoczy. Po zgaszeniu auta i odpaleniu je, zaczyna robić się to samo, prędkościomierz i obrotomierz stoją w miejscu i po pewnym czasie ruszają, lecz tak jak mówiłem z prędkościomierzem jest troszkę inaczej.
Nie wiem od czego zacząć sprawdzać zegary, nie mam drugich na podmianę ;/ Jakieś 3 dni temu montowałem tracze inglido, lecz nic nie spaprałem, napięcie poprowadzone jest do zegarka, więc z elektryką nic nie majstrowałem.

skolopendra
29-01-10, 19:19
Jakieś 3 dni temu montowałem tracze inglido, lecz nic nie spaprałem,

obawiam się ze było inaczej .sprawdź ponownie

TrAcer90
30-01-10, 13:57
dziś rozebrałem zegary jeszcze raz i wygląda wszystko okej lecz sytuacja nadal ta sama... zauważyłem, że gdy wcisnę pedał na max to zaskakują... dziś wjechałem trochę w duży śnieg... może to być winowajca?

zakit
30-01-10, 14:55
dziś rozebrałem zegary jeszcze raz i wygląda wszystko okej lecz sytuacja nadal ta sama... zauważyłem, że gdy wcisnę pedał na max to zaskakują... dziś wjechałem trochę w duży śnieg... może to być winowajca?

nie sadze.

btw instalacja indiglo jest na tyle prosta ze jedyna mozliwoscia spaprania byloby gdybys zbyt mocno wygiął wskazowki, i cos tam by strzelilo.

TrAcer90
30-01-10, 16:49
chciałem nagrać filmik jak mi tez wskazówki zamulają ale odziwo nie moge, bo wszystko działa

djj4ck
01-02-10, 12:05
wg. mnie jest to taki problem że wyciagałeś wskazówki.

Powiem Ci tak -

Zdejmowałem w Mojej starej Hani i nic nie kłamało jak je założyłem

jak będziesz ściągał to potrzebujesz dwóch płaskich i szerokich śrubokrętów. równomiernie musisz wypychać podważając wskazówki. w obrotomierzu (mi bynajmniej) wyskoczyła cała igiełka. pamiętaj - jak bedziesz nasadzał wskazówki na OBROTOMIERZU I PRĘDKOŚCIOMIERZU to ustaw położenie wskazówki tak żeby pokazywała 7:30 jak na tarczy zegara. jak to poprawnie złożysz to zegary nie bedą Cię kłamały.
zmieniałem tez przy wskaźniku paliwa, a poradziłem sobie w taki sposób - są dwie kostki, ktore przychodza do licznika lewa i prawa, jak odepniesz którąś z nich to jak wtedy przekręcisz kluczykiem na pozycje II to zapalą Ci się kontrolki i wksaźnik paliwa pójdzie na maxa w dół. a dobrze wiesz że ten wskaźnik nie opada tak jak od temperatury tylko trzyma pozycje wiec zrób tak żeby Ci na maxa opadł i wtedy zaznacz sobie gdzie Ci grot wskaźnika pokazywał potem go ściągnij i pozakładaj tarcze, a na końcu to tak jak mówiłem załóż wskaźnik tak żeby grot Ci pokazywał idealnie tamto zaznaczone położenie i po ptokach

WAŻNE - Jeśli ta wskazówka Ci już opadła i robiłeś to tym sposobem jak to opisywałem to POD ŻADNYM POZOREM NIE USTAWIAJ KLUCZYKA w POZYCJI II !! Dopiero jak skończysz zakładanie wskaźników możesz to zrobić, bo inaczej wskazówka będzie Cię kłamac (chodzi o poziom paliwa).

slaslu
10-06-10, 19:39
mam ten sam problem co kolega po malowaniu lakierem wskazówek dokładnie te same objawy aby liczniki zaskoczyły muszę stuknąć w szybkę.. do momentu całkowitego zatrzymania.. do malowania oklejałem boki taśma papierową dość ostrożnie wydaje mi sie że nie przyciskałem ich.. co teraz zrobić..? zdjąć wskazówki całkiem i założyć na nowo.. o co chodzi z ustawieniem 7:30?