Zobacz pełną wersję : Słabo pali Civic 2001 benzyna
Krzysztof1969
27-01-10, 22:29
Po nocy obojętnie czy to w zimę czy w lato muszę zakręcic kilka razy żeby odpalił. I najpierw zrobi pyrr, pyr zakręci jeszcze raz i dopiero odpala? I tak z pięć sześć obrotów. Świece wymienione. Stawiam na parkingu na kilka godzin przychodzę kręcę i odpala niemal natychmiast. Kiedy jest zimny cos postukuje nieregularnie jak pompa w dieslu, pochodzi kilka sekund i przestaje stukać? Rozrząd wymieniony ale zawory byłoby słychać inaczej. Poza tym kiedy przyspieszam wyraźne słychać zyyyyyyy a jak trzymam pedał gazu w miejscu cisza? Zadziwiające ? Ma 125 tyś. Rozleci się nie może inaczej być.... Sprzęgło skrzypi i coś nie tak jest z płytką ogranicznika bo jest luźna i czasem jak się ułoży to stuka podczas wciskania. Amortyzatory z przodu matko jedyna, skrzypią jak stara kanapa wypruta po wielu bojach...Narazie jeszcze jeździ ale chyba nie było warto za taki szmal.
2001
1,4
5D
jaki silnik? kable wn? podjedz do serwisu jakiegos, przeciez tak nie moze byc, zeby w lecie nie odpalal.
co do halasow - to norma niestety, plastiki jecza bo sie kurcza, amortyzatory tez maja prawo przymarznac przy takiej pogodzie, do tego sprezyny oblodzone i gesty olej w silniku.
co do sprzegla - sprawdz pompe, jesli skrzypi to pewnie Ci sie smar grafitowy wytarl
Krzysztof1969
28-01-10, 13:08
Ja osobiście stosowanie smaru grafitowego w częściach ruchomych uważam za pomysł nietrafiony ponieważ on traci swoje właściwości , tłuszcz sie wytapia i zostaje sam grafit który przecież bedzie hamował a nie smarował. Smar grafitowy jest dobry ale pod śruby które są w wysokiej temperaturze wtedy łatwo jest je odkręcić. Lepszy byłby w takim przypadku smar silikonowy który nie ulega rozkładowi ani nie traci właściwości. Można kupić na Allegro. Ale to nie to. Miałem okazję oglądać to w innym Civicu. Nie ma tam smaru wogóle bo nie jest potrzebny i działa elegancko. No może jakaś mała warstewka jest ale nie ma to wielkiego wpływu. Mówie o trzpieniu który popycha tłoczek wspomagania.
Kabli wysokiego napięcia w Civica-ch od 2001 nie ma?
Są cewki.
no z tymi kablami to walnalem, ale tak to jest jak sie mialo swifta kiedys - kazda usterka to wina kabli;)
hm, pompa paliwa moze? az dziwne, zeby przy 125kkm takie cyrki sie dzialy; ja mam 180 prawie i nic sie nie dzieje; byla porzadnie serwisowana? zawory wyregulowane?
Krzysztof1969
28-01-10, 21:53
No właśnie nie były regulowane ale chyba nie mają wpływu na odpalanie. W najbliższym czasie podjadę do Hondy na regulację. Czasem zapala mi się check i po kilkunastu kilometrach gaśnie. Wcześniej nalewałem paliwa i gasła po kilometrze teraz już nie panikuję. Błąd wcześniejszy skasowałem i był to "czujnik spalania stukowego" Paliwo leje zawsze w Orlenie.
nic tylko se w łeb strzelić
Krzysztof1969
29-01-10, 08:17
Jak mi się jeszcze rozleci klamka jak w Golfach to napiszę do Japonii skargę.
tak czytam i dopuszczam dwie możliwości:
a) jesteś wybitnie upierdliwy, czepliwy, coś jak stary kawaler który czepia się wszystkiego bo jak wymagasz od auta 9-letniego żeby nic nie stukało nie skrzypiało no to sorry...
albo
b) kupiłeś sztukę powypadkową, popowodziową z licznikiem kręconym chyba o 200 tys.
pozdro :cool:
Krzysztof1969
29-01-10, 13:36
.W dodatku jak kupowałem w środku jeszcze była woda. I trup z wybałuszonymi ślipiami. Kolego jak chcesz sobie podowcipkować to może inny dział. O ile sie orientuję to tutaj jest dział techniczny w którym właśnie zamieszcza się problemy techniczne. I nikt tu nie napisał że mają to byc samochody z 2010 roku. Ja zapytałem grzecznie jeśli nie wiesz nic na ten temat to nie zawracaj d....y.
W dodatku jak kupowałem w środku jeszcze była woda. I trup z wybałuszonymi ślipiami. Kolego jak chcesz sobie podowcipkować to może inny dział. O ile sie orientuję to tutaj jest dział techniczny w którym właśnie zamieszcza się problemy techniczne. I nikt tu nie napisał że mają to byc samochody z 2010 roku. Ja zapytałem grzecznie jeśli nie wiesz nic na ten temat to nie zawracaj d....y.
sam piszesz pierdoły o strzelaniu z łuku więc ja też mogę...
poza tym dział jest jak najbardziej techniczny ale w jednym wątku poruszasz tyle tematów ile akurat Ci wpadnie do głowy - od problemów z odpalaniem przez sprzęgło, amortyzatory, zawory, fotel, etc..
no sorry ale to wszystko było omawiane mnóstwo razy wystarczy poszukać i poczytać i wypowiedzieć się w konkretnym wątkum a nie robić chaos...
dział jest techniczny 2001-2005 i chyba wystarczy mieć trochę wyrozumiałości i zrozumienia że są to auta mające kilka lat i nie ma to tamto że coś nie będzie skrzypieć, stukać, etc...
A skoro taka zła ta Honda to było wcześniej się tu zarejestrować, poczytać o wadach, które spotykają praktycznie KAŻDEGO jej użytkownika i być na nie przygotowanym, albo w ogóle jej nie kupować, a nie teraz narzekasz że wydałeś kasę i Ci się nie podoba...
Krzysztof1969
29-01-10, 21:40
Piszę właśnie po to aby ktoś miał pojęcie jak będzie kupował. Diokladnie jak napisałeś. Może nieco odgrzewam tematy i wiem że już były (przejrzałem całe forum). Ale dzięki temu można ocenić jaki procent samochodów ma te wady. Myślę że wiem wystarczająco. Ale nie o to chodzi, w momencie którym kupowałem te wady nie koniecznie były widoczne. No i zależy to od dbałości o auto. Ja nawet śrubki pod maska smaruję bo to moje śrubki. A uszkodzenia powstałe jak z resztą napisałem usuwam odrazu lub kiedy jest odpowiednia pogoda. Podsufitka już świeci w konsoli żarówki też. Nie napisałem poprzednio o klimatyzacji z której wyciekał gaz przez zawór niskiego ciśnienia.
Krzysztof1969 jak chcesz się pożalić na swoją hankę to jest odpowieni do tego dział, usterki 7gen : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=3354&page=30 bo z Twoich postów nie wiadomo o co Ci chodzi ..
btw. Moja nie ma żadnych wad dlatego tam nie pisze :p
Krzysztof1969
29-01-10, 21:56
Ok dobrz nie odzywam sie już bo przecież ktoś w końcu wydrapie mi oczy. Jestem pewny że komuś się to jednak przyda. Nie rozumiem dla czego miałbym się nie pożalić? W końcu to sprawy techniczne. Nie musisz tego czytać a już wogóle komentować po to żeby dowartościować siebie. Po co. Nie napisałbym nic więcej gdybym nie musiał odpowiadać na zaczepne głupawe nic nie wnoszące posty. Fajnie że u Ciebie jest ok. Cieszę się i zamelduj to koniowi dyżurnrmu.
no właśnie o to chodzi żebyś pisał bo się to zawsze komuś przyda tylko w odpowiednim temacie bo co mi z tego jak będę chciał się dowiedzieć o sprzęgle to szukam po sprzęgle a Ty piszesz o tym w wątku o problemach z odpalaniem...mnie o to właśnie chodzi żeby nie robić tu chaosu bo wtedy nikt na tym nie skorzysta...
najbardziej ciekawą rzeczą jest to że sam sobie zaprzeczasz, najpierw piszesz że nie wymieniałes pompy wody bo nie trzeba, a później ze smarujesz każdą śrubkę bo dbasz o auto.. coś się tutaj nie zgadza...
tylko dlaczego później się dziwisz i żalisz że coś ci skrzypi, stuka i nie odpala, przemyśl to sobie..
ziom, wyluzuj, bo robisz burdel na forum; jak masz problem z autem to zapraszamy - jak ktos wie, to Ci pomoze, ale pisz wyraznie i duzymi literami o co chodzi, a nie w jednym watku o wszystkim bez ladu i skladu. Masz watek o usterkach w 7genie - pisz tam. Jak sie chcesz terapeutycznie pozalic na auto, to pisz na hydeparku.
Dziwi mnie po prostu, ze masz takie problemy, bo nikt az tak nie narzeka. Jesli jestes pewien, ze auto ma taki przebieg jak mowisz, i ze bylo/jest odpowiednio serwisowane, nie jest od Turka spod Hamburga i nie lezalo w rowie, to albo masz strasznego pecha, albo masz przewage chromosomu X
Krzysztof1969
30-01-10, 19:33
A czy nie napiałem że nie mam zamiaru pisać nic więcej iże odpisuje bo ciągle ktoś ma do mnie o coś pretensję? Zakończyłbym pisanie już po drugom poście. Tym czasem odpowiadam na bzdety, nie wnoszące nic do sprawy. Co za różnica czy po turku czy nie taki problem i już. Ludzie opieprzcie się i napiszcie gdzieś indziej swoje oratorsko literackie popisy. Temat do zamknięcia jasne????
Umiesz czytać to przeczytaj jeszcze raz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aha, milo bylo poznac. mod?