Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : swap a imobilazjer

paFeł
27-01-10, 20:23
Witam, jako że nosze sie z zamiarem swapu z d14z2 na d16y8 doszły mnie słuchy że może byc problem z imobilajzerem. A więc pytanie brzmi czy przy zakupie kpl. swapu należy zakupić też stacyjke i kluczyk czy ew. wystarczy sam kluczyk i wizyta a ASO bądź zakładzie dorabiającym kluczyki by przepisali kod z nabytego kluczyka na mój. Może ktoś z was przerabiał ten temat i może mi coś w tym temacie podpowiedzieć> POZDRO ps. nie posiadam tzw czerwonego kluczyka

SajmonLP
27-01-10, 20:43
mam ten sam kłopot :) a celuje w y8 rowniez, najlepiej isc na OBD1 i brak kompa od z6, tam nie ma immo i slyszalem ze mozna to w ten sposob obejsc, a po drugie lepsze strojenie na obd1

paFeł
27-01-10, 20:51
Tylko to wiąże sie z rzeźbieniem w wiązce i brakiem IMO a tego nie chce.

DruidusMaximus
27-01-10, 21:00
Idź w OBD1 ;). Na początku może i będzie duża rzeźba ale potem wymierne korzyści...:D

paFeł
27-01-10, 21:02
Hmmmm a tak jak kombinuje sie nie da?

SajmonLP
27-01-10, 21:32
tylko raczej czerw. kluczyk albo obd1, sam bede szedl prawdopodobnie w obd1 a autko zabezpieczyc mozna na milion innych sposobów:)

WhIsTlEr
27-01-10, 21:36
Lepiej komp obd1 z6 i przerobienie wiazki niz kombinowanie z kluczykami stacyjkami.Imo to problem bo przechodze wlasnie taki po swapie na Y8:D

paFeł
27-01-10, 21:37
Zabezpiecznie dodatkowe mam, ale swapował bede sam i nie chce sie zbytnio babrać
ps. a co trzeba przerabiać?

emg
28-01-10, 20:38
ewentualnie można immo skasować w kompie obd2 zapraszam na pw

Konrad84
28-01-10, 20:44
ale immo pozbywasz sie połowicznie, tylko z kompa, moduł (czy jak to sie zwie) zostaje i nie odpalisz na nie zaprogramowanym kluczu.

WhIsTlEr
28-01-10, 21:59
ewentualnie można immo skasować w kompie obd2 zapraszam na pw
skasowałem imo i co??nie zawsze mu sie chce odpalic:)

paFeł
29-01-10, 00:01
Widze że opcji jest pare tak samo jak i zdań na ten temat... A jak jest z tą konwersacją na OBD1, bo wiem że jest tez opcja taka OBD2a i OBD2b które jednak sie troche różnią, więc gdyby była potrzeba przerobienia wiązki to robiłbym juz po prostu na OBD1

emg
29-01-10, 21:33
skasowałem imo i co??nie zawsze mu sie chce odpalic:)

ale to trzeba chyba zwrócić uwagę temu co kasował :)

nie słyszałem, żeby coś się działo z tymi, które zrobiłem do swapów

@Konrad84
Owszem usuwam w kompie, ale odpalisz na każdym kluczyku, bez znaczenia czy zaprogramowany czy nie - moduł możesz wywalić. Oczywiście trzeba zrobić jeszcze mały hokus pokus w instalacji, ale to nie są informacje na forum publicznym.

Konrad84
29-01-10, 22:16
tak, tak, chodziło mi o to że przy przejściu z obd2 na obd1 nie pozbywasz sie całkowicie immo.

soldi
29-01-10, 22:27
tak, tak, chodziło mi o to że przy przejściu z obd2 na obd1 nie pozbywasz sie całkowicie immo.

a niby czemu nie? zrobiłem już kilak wiązek obd2->obd1 i obd0->obd1 i nigdy nie zostało immo :P

Konrad84
29-01-10, 22:30
w sensie, że nie musisz. Ja miałem przejście z obd2 na obd1 i moduł od immo mam.

soldi
29-01-10, 22:40
true można tak zostawić ;) jakoś zabezpieczenia lekko spada, ale zawszcze coś tam jest

paFeł
31-01-10, 21:56
a niby czemu nie? zrobiłem już kilak wiązek obd2->obd1 i obd0->obd1 i nigdy nie zostało immo :P
Zrobiłeś sam? Możesz podać mi wiecej informacji na temat takiej przeróbki? Czy wystarczy mi np. sama przejściówka z OBD2(a lub b) na OBD1 czy coś jeszcze trzeba rzeźbić? (swapa robie sam planuje ogarnąć to w jeden weekend,i niespodzianek)

skolopendra
01-02-10, 19:17
da rade zrobić myk z elektryką i w starym kluczyku działa immo z nowym komputem

WhIsTlEr
01-02-10, 19:50
jak zrobic ten myk??

soldi
01-02-10, 21:57
jeżeli masz kompa obd1, który nie miał immo, to po prostu nie podłączasz sygnału z modułu immo do kompa (bo po co :P ).. ja ogólnie zawsze wywalałem to całe ustrojstwo.. w obwodzie immobilizera masz przekaźnik do rozrusznika - musisz go pominąć lub załączyć na stałe

paFeł
03-02-10, 18:07
Chyba nie powinno się pisać takich rzeczy tak oficjalnie na forum...

emg
04-02-10, 17:45
a później auta giną...

soldi
07-02-10, 12:32
jak ktoś ma ukraść to ukradnie... na pewno zabierając się za "zawinięcie" samochodu potencjalny złodziej pierwsze co robi, to wbija się do fury i liczy na łut szczęścia :/ "fachowcy" już dawno mają wszystko rozpracowane i zapewne jeszcze wielu rzeczy by tu nie jednego "magika" nauczyli ;)

wszystkie schematy są dostępne w necie, niektóre nawet mają szczegółowo opisany sposób działania immo..

a więc jak ktoś chce poważnie zabezpieczyć swoją furę, to nie będzie polegał tylko na jakimś przekaźniczku montowanym fabrycznie ;)

wszyscy robią z tego wielką tajemnicę, tylko po co?

emg
07-02-10, 16:16
chociażby po to, żeby nie ułatwiać byle łepkowi tego, żeby łepek nie chciał się Twoją furą przejechać zatrzymując na drzewie. To, że wszystko jest w necie to znaczy, że i musi być tu na forum tematycznym podane kolejny raz prawie jak na tacy?? Niech się ktoś natrudzi przynajmniej jak już chce kraść auto.

FrISs
07-02-10, 21:47
A ja mam inny problem, chce zrobic swapa z D15b2 na d15z6, z tym ze ecu z d15z6 (P2Y) ma immobilajzer, ja oczywiscie nie mam.. co najlepiej (najtaniej zrobic)?

Dobraku
08-02-10, 06:39
Czyli imo w kompie odcina tylko rozrusznik ? Wystarczy zewrzeć na stałe styki przekaźnika i po imo? Bez kitu, że tak banalnie to jest zrobione. Inni producenci z tamtej epoki lepiej się zabezpieczali.

soldi
08-02-10, 19:43
komp nie wystartuje bez sygnału z immobilajzera - samo zwieranie styków przekaźnika nie wystarczy <-- nie będę więcej rozwiewał wielkiej tajemnicy, bo jakiś gówniarz włamie mi się do samochodu, znajdzie przekaźnik rozrusznika, zewrze styki, pominie mój alarm i dodatkowe zabezpieczenia, zarąbie samochód i rozbije się na drzewie...

emg
08-02-10, 22:34
komp nie wystartuje bez sygnału z immobilajzera - samo zwieranie styków przekaźnika nie wystarczy <-- nie będę więcej rozwiewał wielkiej tajemnicy, bo jakiś gówniarz włamie mi się do samochodu, znajdzie przekaźnik rozrusznika, zewrze styki, pominie mój alarm i dodatkowe zabezpieczenia, zarąbie samochód i rozbije się na drzewie...

widzę, że masz merytorycznie doskonałe argumenty... Złośliwością chcesz pokazać swoją znajomość tematu ?? To mi teraz dowaliłeś normalnie i pokazałeś :)

paFeł
28-03-10, 23:50
Odświeżam kotleta ;P
A jak bym robił taki myk że kupując swapa biorę kompa a także kluczyk dawcy idę do pana który dorabia kluczyki, a pan robi czary mary z zgrywa imo z kluczka dawcy do mojego kluczyka??? Jak myślicie jest taka opcja??? (chce ogarnąć swap przez weekend i nie grzebać się w kabelkach ew. dodać sterowanie vteca)

paFeł
15-04-10, 14:03
Znów kotlecior z mikrofali;P
orientuje sie ktoś czy można przełożyć kość immo z jednego kompa do drugiego???