Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem
Od czasów ostatnich mrozów poniżej -15 mam probem z moją Hondą. Mianowicie jezdzi normalnie caly dzien nic sie nie dzieje, a wieczorem jak postoi z 3-4 godziny na dworzu nie chce zapalic, nawet nie przekreci (mimo ze nie raz wczesniej przejechala kolo 200 km). Sprawdzałem alternator i rozrusznik bo akumulator jest nowy i sprawny. Alternator na pewno jest sprawny bo był sprawdzaony, a rozrusznik dzis wyjety i wyglada na zdrowy co to moze byc jak sie okaze ze rozrusznik jest ok?? Z góry dzięki za odp. CIvic MB2 1999 d14a8
moze kupiłes trafiony aku? sprawdz napięcie... albo cos Ci prąd zjada...
A przygasają wtedy kontrolki?
Nie kontrolki nie przygasaja, a akumulator ma napiecie 12,1. Silnik nawet nie zakreci. A jak go odplalem ciagnac innym samochodem to dopiero z 3 załapał. A akumulator jest raczej w porzadku, bo nawet raz nie przekreci jak go che odpalic.
widze ze nie tylko mi samochod zeswirował po tych mrozach...
ja już po wymianie aku :)
Może po prostu brak kontaktu gdzieś... ?
Ja ostatnio usłyszałem, że mam bardzo słabe aku, a jeszcze mnie nie zawiódł, stoi po kilka godzin pod pracą przy -15/-20 odpala bez problemu...
Ja jak miałem 12,09V to mi nie chciał odpalić, podładowałem i już śmiga :) (akumulator ma 11 lat)
a mi w zeszłym roku troszke sie męczył poniżej -10 czy -15... ale po wymianie przewodów wysokiego napięcia i świec w tym roku odpala zawsze niemal tak samo :]
A ten rozrusznik to tak NA OKO jest dobry czy na pewno? A może po prostu w stacyjce kontakt zgnił? Nie kręci to znaczy dokładnie co? Nic nie słychać zupełnie martwy rozrusznik, czy chociaż słychać że automat zazębia?
u mnie bylo to samo;D wszystko bylo ok, akumulator sprawny. tylko raz mi sie to zdarzylo, postala na mrozie w piatek i rozrusznik nawet nie ruszyl, dopiero wepchnalem ja do garazu i wtedy zapalila, a to wszystko wina szczotek w rozruszniku, ktore pewnie sie zawiesily.
Pchnij ja lekko na biegu, zeby rozrusznik ruszyl i powinno byc dobrze