Zobacz pełną wersję : Auto wariuje na maksa.... Pomocy....
BLACKDEVIL
27-01-10, 16:03
Witam mam spory problem i juz nie wiem co mam robic... Moja hanka d16z6 wariuje na maksa.... Po odpaleniu mam 2-2,2tys obrotow po czy spada na 1,5 po jakis 3-5 min a po nastepnych 5-10 na 0,8-1 tys ale po przejechaniu ok 1 km zaczyna sie hardkor obroty skacza pomiedzy 1,2-1,9 a im wiekszy mroz tym wieksze 1,1-2,5tys po czy spadaja na 1,5 po dluzszej chwili.... Termostat wymienilem bo czytalem ze moze on.... Potem wyczyscilem delikatnie pedzelkiem krokowca w benz.ekstrakcyjej.... Na zimno po odpaleniu i rozgrzaniu termostat sie otwirea a obroty jeszcze przez pare minut nie spadaja... Uklad odpowietrzylem... A do tego przy mrozie duzym wariuje mi czasem obrotomierz....linka od gazu ma luz wiec ona tez nie blokuje.... Jakis czujnik ???? Moze cos przy przepustnicy???
Kazik_h9w3
27-01-10, 16:07
Check engine wyskakuje czy nie
BLACKDEVIL
27-01-10, 16:28
Yyyyy ta zółta na desce ????nie zapala sie tylko przed odpaleniem i gasnie
Do kompa jeszcze sie nie dobralem bo za zimno... Nie wiem moze cos nie łaczy czy cos... Nie wiem...
Kazik_h9w3
27-01-10, 16:46
ta zółta na desce ????nie zapala sie
Czyli najprawdopodobniej to nie czujniki , a po czyszczeniu krokowca wszystko dobrze poskładałeś może np jakaś rurka spadła z ssącego itp
BLACKDEVIL
27-01-10, 17:03
Rurki dobrze bo sprawdzalem;-(((
Dziwna jest ta temperatura...... Bo mimo otwierania sie termostatu i zamykaniu to sie wychladza i te obroty sa takie ze im wiekszy mroz tym wieksze obroty i odwrotnie..... Im mniejszy tym mniejsze
A moze cos z przepustnica???
Kazik_h9w3
27-01-10, 17:27
obroty sa takie ze im wiekszy mroz tym wieksze obroty i odwrotnie..... Im mniejszy tym mniejsze
To się nazywa automatyczne ssanie tyle ze obroty powinny się ustabilizować w granicach 1000 obr/min jak silnik jest rozgrzany
BLACKDEVIL
27-01-10, 17:45
no własnie jak sie juz rozgrzeje i stoje w miejscu to tak jest ale jak tylko przejade nawet 500m to jest znowu 2tys....
Kazik_h9w3
27-01-10, 20:22
To sprawdz jeszcze przepustnice oraz tą luzną linkę bo może ona ma jakieś opory w pancerzu
a może ssak łapie po prostu gdzieś lewe powietrze?
BLACKDEVIL
29-01-10, 03:09
hm...... temp. o stopni dzisiaj byla i tak; odpalilem obroty na 1,5 poczym jade i juz nie faluja tak jak wczesniej na mrozie.... nie wskakuje juz na wyzsze obr.
sprawdź czy przewody czujnika IAT nie są przerwane
moze ciagnie gdzies lewego powietrza posprawdzaj wszystkie odnogi od ssaka i wyreguluj powietrze na przepustnicy