PDA

Zobacz pełną wersję : czarny dymek?

wykitajlo
27-01-10, 10:07
czy to normalne ze przy takich mrozach rano mi pusci czarnego dymka przy paleniu? silnik nie bierze oleju ani grama w cieple dni tego nie ma

silnik to d14a2

Gallus
27-01-10, 17:09
szczerze to raczej nie normalne.. mam ten sam silnik i nie dymi na czarno!
raczej na biało ale to przez wode zgromadzoną w wydechu i przy takiej temperaturze to normalka...
moge sie mylic ale sprawdz sonde lambda... autko pali normalnie? moze ze wtryskami cos...

rider143
27-01-10, 17:41
Sonda lambda nie ma nic wspólnego z uruchamianiem silnika. Ona jeszcze wogóle nie działa.

Gallus
27-01-10, 18:22
sory chyba niedoczytałem.. myślałem ze dymi na zimnym... znaczy tak sobie zasugerowałem jeśli przy odpaleniu.." po odpaleniu"

skolopendra
27-01-10, 19:22
silnik nie bierze oleju ani grama w cieple dni tego nie ma

czasem pomaga przegonienie po czerwonym polu.tak dla dopalenia ;)

crash
27-01-10, 22:01
taaa a najlepiej na zimnym zilniku i zaraz po odpaleniu...

mi czasami tez pusci taki dymek ale to tylko przy rozruchu, kiedys mi wlasnie kobieta zwrocila na to uwage, ale tylko pierwsze wyplucie spalin.. pozniej sama para

teg
28-01-10, 20:58
czy to normalne ze przy takich mrozach rano mi pusci czarnego dymka przy paleniu? silnik nie bierze oleju ani grama w cieple dni tego nie ma

silnik to d14a2

Zwykle coś takiego to wina zużytych uszczelniaczy zaworowych, nie wiem czy w tych silnikach da się wymienić bez większej rozbiórki.

Civ dohc
28-01-10, 22:09
To nie są uszczelniacze, tylko zbyt bogata i nie spalona w całości mieszanka paliwowa. To są zalety zimy i krótkich dystansów, ssanie itp. Silnik nie dogrzany i lekko sobie przykopci. Tak jak napisał jeden z kolegów wyżej, przegonić na rogrzanym furkę nieco i problem zniknie.

taif1991
28-01-10, 22:22
Gdy kopci:

-na biało- wiadome w taka pogode jak teraz, jest zimno, mróz, to normalne zjawisko...

-na niebiesko- spala olej

-na czarno- zbyt uboga lub zbyt bogata mieszanka paliwowo powietrzna.