Zobacz pełną wersję : głosniki pod samo radio
witajcie
wiem, wiem tyle razy było proszę o wyrozumiałość :roll:
tak jak w temacie nie wiem które wybrać do 3 stów moje propozycje :
1) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117609360 (JBL GTO6527) 269zł
2) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115867828 (HELIX BLUE 62mk2) 269zł
3) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115763381 (Magnat Classic 216HiE) 279zł
4) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117625753 (HERTZ____ ESK-165) 299zł
5) http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/124 (PowerBass PB-BK5 Black) 239zł
pewnie mi zaraz napiszecie wez te powerbass ale one maja mało skutecznosc 87 a u mnie mają grać tylko pod radiem pionek deh 6700 nie zamierzam kupować wzmaczniacza ani tuby
mają grać czysto niekoniecznie bardzo głosno na razie skłaniam sie do opcji nr 1
oczywiscie zamierzam wytłumic drzwi tylko tez nie wiem czy matami czy tasmą dekarsą tytan (na pewno taniej)
EDIT by ppm702
poprawiłem linki
wygłuszanie moim zdaniem -> APP twarde
pod pionka odpuściłbym pozycję 1 i 3 - pionek sam z siebie nie gra liniowo, a te głośniki tylko to uwypuklą
5 jak napisałeś niska skuteczność, zostaje 2 lub 4. Idąc dalej metodą eliminacji obawiałbym się tweetera "made in Germany". Te, które słyszałem są detaliczne ale i bardzo sotre, żeby nie powiedzieć natrętne. Zostałbym przy "włoskiej robocie", mimo, że półka to nie najwyższa...
Nie znam reszty ale PB-CK6 pod tanim radyjkiem JVC KD-G 411 działają bardzo fajnie. Głośniki dają dość precyzyjny bas, mają bogatą średnicę i niemęcząca górę. Do rocka/ klasyki są moim zdaniem bardzo dobre. Moc dźwięku z samego radia na tych głośnikach jest wystarczająca do zagłuszenia silnika do ok. 100-120 km/h. Na postoju basik zgrabnie trzęsie autem - oczywiście słyszysz i czujesz to ty, a nie ludzie na zewnątrz.
W krakowskiej Klinice Dźwięku kupiłem je po ok. 300zł. Dosyć długo molestowałem faceta, który je tam montuje bo wachałem się pomiędzy PB-BK6, Hertzami a tym modelem. W jego mniemaniu Hertze mają słabe zwrotnice i po ich kupnie warto dołożyć do lepszych zwrotnic (zresztą chyba ppm tak ma). Podobnie jest z PB-BK6 (nie potwierdzam ani nie neguję - bo nie słyszałem). Dlatego dołożyłem 100pln i kupiłem CK6 - i nie żałuję. Drzwi głuszyłem matami z wartwą alu z rolki (podobno to te dekarskie :D ).
Z Tarnowa niedaleko do Krakowa - gdybyś miał kupować PowerBass polecam Klinikę Dźwięku - nie jest to tania firma - ale gdy kupowałem mieli PowerBassy w cenie niższej niż dystrybutor (Essa Rzeszów). Być może nadal mają dobre ceny.
fakt, mam robione zwrotki, z tym że moje tweetery to HT-25 z wyższej serii, także kombinowany zestaw, ale spisuje się naprawdę "znosnie" :)
Tak wiec jak widzisz co człowiek to opinia. Generalnie rozważałbym miedzy PB a Hertz, gdybym miał wydać sumę pieniędzy, o których mówimy
a ja polecę to co mam :D Helix Blue62 :D kupione za 299zł w MM pod radiem dawały sobie radę dobrze a pod wzmacniaczem noname za 100 zł z Allegro dają radę jeszcze lepiej,pomijając fakt że wygłuszenie mam do dupy to bas czuć i słychać,trzęsą się fotele :).te Helixy co mam okazuje się że są po modernizacji nazywają się tylko Blue62,a starszy model miał Blue62 MK II.nowe w porównaniu do starszych(MK II) mają lepszą zwrotnicę i tweetery 25mm z jedwabną kopułką(wcale nie grają natarczywie).
Hertza nie polecę bo słyszałem pod radiem i wysokie strasznie kłują w uszy.u Ciebie Piotruś grają ładnie ale jak sam napisałeś masz inne tweetery,dorobione zwrotnice,podliczyć koszt tego wszystkiego i wychodzi całkiem inna półka cenowa 8)
dzięki wszystkim za sugestie i rady
a i mam jeszcze parę pytań jesli pozwolicie
-ppm702 co to znaczy ze pioniery nie grają liniowo (tak na chłopski rozum) i dlaczego nikt nie poleca jbl tu na forum no chyba az takie lipne to one nie sa
-majkel jak bys mógł podac mi adres tej klinik dzwieku----- na powe.com.pl PB-CK5 Chrome jest za 339, a może masz te PowerBass S-6C tam sa za 319 no one maja lepsza skutecznosc 90 db do tego dozucaja dystanse za zeta wiec wychodzi na to samo.
eVok te nowsze Helix Blue62 bez mk2 nigdzie tego nie ma
lubie basik wiec chyba pojde tropem majkela tylko ktory S-6C czy PB-CK5 Chrome :?:
ps..
sorry za brak polskich znakow ale w polowie tekstu cos sie przestawilo
pozd. all
eVok te nowsze Helix Blue62 bez mk2 nigdzie tego nie ma
http://www.allegro.pl/item115867828_helix_blue_62mk2_sklep_.html
to te na zdjęciu na dole,gość pisze że ma tylko te nowe
pioniery nie grają liniowo (tak na chłopski rozum)
to znaczy, że domeną tych odtwarzaczy jest nierównomierne odtwarzanie całego pasma (sopran, średnie, bas), tylko sztuczne podbijanie basu i soprany, a przyciszanie tonów średnich. Żeby całość przyjemnie zagrała trzeba dobrać odpowiednie głośniki
seria bk i ck power bassów w rozmiarze 16 cm sie skończyła i jest nowa seria s i seria l trochę droższe.
-majkel jak bys mógł podac mi adres tej klinik dzwieku----- na powe.com.pl PB-CK5 Chrome jest za 339, a może masz te PowerBass S-6C tam sa za 319 no one maja lepsza skutecznosc 90 db do tego dozucaja dystanse za zeta wiec wychodzi na to samo.
Ja mam PB CK6 (16cm) i płaciłem za komplet ~300zł. Zastrzegam że nie jestem znawcą audio. Zanim kupiłem przez 3 miesiące czytałem, pytałem i odsłuchiwałem. Ale ten zestaw kupiłem w ciemno. Myślę że ppm czy emg znacznie lepiej się orientują. Niemniej jestem bardzo zadowolony z relacji efekt/cena. Do tego stopnia, że jak wyjadę w trasę i nie wezmę radia to czuję się jak bez ręki :D
klinika dźwięku (http://www.klinikadzwieku.pl) - najlepiej zadzwoń i dowiedz się czy mają (i w jakim pieniądzu). Ostatecznie możemy jakoś się ustawić i mogę ci je po niedzieli kupić, jeśli sam nie dasz rady przyjechać do Krakowa. Ponadto jak ci się chce to przyjedź i posłuchaj wcześniej u mnie. Ale to już na PW/GG ale dziś do 17, bo na weekend wyjeżdżam za granicę.
Poczytaj:o nowym modelu (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic545796.html)
CK5 jest mniejszy (13cm) - da słabszy bas to już moim zdaniem lepiej BK6.
mały opis s-6c
Seria S gra bardziej naturalnie, z lepszym środkiem, brzmienie jest bardziej zrównoważone tonalnie (jednak celulozowe woofery robią najlepszą robotę). Głośniki te są bardziej uniwersalne, potrzebują mniej mocy (nieźle już grają nawet pod radiem), bardziej nadają się do klasycznych gatunków muzyki rozrywkowej (rock, pop, jazz, itp). Wierniej odtwarzają wokale i naturalne instrumenty.
napisał ppm720 o pionierach
sztuczne podbijanie basu i soprany, a przyciszanie tonów średnich. Żeby całość przyjemnie zagrała trzeba dobrać odpowiednie głośniki
tak więc myśle że pod pionka będą pasowały idealnie :lol:
chyba je kupie na powe.com.pl za 319 + dystanse za zeta to jest dobra cena no chyba ze macie lepsze ceny to dajcie linka
w tej klinice dzwieku tez kosztują 319 a ck6 juz nie mają
pozd all
mirko, moim zdaniem mozesz byc zadowolony, oczywiście o ile faktycznie grają tak jak w opisie
Ja mam PB CK6 (16cm) i płaciłem za komplet ~300zł.
masz tam jakies znajomosci czy co :twisted: ja tez tam kupowalem CK6 i zaplacilem 370zl, na stronie essy kosztowaly 379zl wtedy... ale za ok. 300 :D moim zdaniem udalo Ci sie :P
ja zmienilem ostatnio z BK6 na L6-C i przejscie jest rewelacyjne, jak z seryjnych na BK6. warto wydac 499 bo jak teraz sobie przypomnie jak graly BK6 to slabo wypadaja a bylem nimi zachwycony z poczatku, tak wiec lepiej doloz i kup wyzszy model PB jesli juz cos kupowac, bo basik jest o wiele lepszy niz w BK6 i efektywnosc wyzsza i dostosowane do grania mp3
Sprawdziłem na paragonie i .... masz rację. 370zł. Nie mam pojęcia czemu zapamiętałem "trzysta z groszami". Najmocniej przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd. :roll:
I po sprawie zamówiłem te PowerBass S-6C + dystanse razem z przesyłko 329zł
dzięki wszystkim za pomoc w wyborze 8)
majkel -> myslalem ze mnie zrobili bez mydla w tym sklepie dajac mi "troszke" wyzsza cene niz Tobie, ale jednak wszystko w normie ;)
djinfi -> L-6C jest "nastepca" CK6, S-6C jest "nastepca" BK6; wiadomo ze BK6 byly gorsze od CK6, a S-6C sa gorsze od L-6C, na dodatek mozliwe ze nowe serie sa gorsze od starszych, co poteguje efekt zmiany z BK6 na L-6C :D obiektywnie byloby gdybys zmienil na S-6C albo gdybys przedtem mial CK6 :P:P ot, taki maly wywodzik ;)
co nie zmienia faktu ze czy ck6 czy bk6 l6c zjada je jakoscia bez problemu, bo ck6 ma moj sasiad.
coop_cooper
30-12-06, 17:29
Witam. Chciałem w hani Vgen zmienić głośniki na coś co grałoby lepiej trochę jak seria ale:
- chcem je podłączyć tylko do radia (bez wzmaka)
- nie chcem wygłuszać drzwi (pracochłonne i trochę kosztów) ani montować tweeterów (bo żeby je ładnie zamontować to trzeba trochę roboty) ponieważ w 2007 możliwe, że rozstanę się z moim autem :(
- mam radio jvc kdg322 i oryginalną instalację
- budżet tak do 250 zł i myślę o głośnikach 165 mm dwudrożnych bez tweeterów
- czy takie coś przejdzie http://allegro.pl/item151831843_lanzar_mcx_6_165mm_max_pro_super_2_d rozne_gw24.html czy polecacie co innego
- nie liczę na jakiś super efekt tylko co by ładniej grało jak seria i troszkę więcej basiku było
Nie ma sensu.
1. Grać będą bardzo podobnie, tylko ciszej.
2. Żeby wsadzić 165mm i tak musisz ciąć tapicerkę drzwi (pod maskownicą głośnika) i montować na dystansach - więc i tak musisz rozbebeszyć drzwi - więc dlaczego by ich od razu nie wygłuszyć matami?
3. Bez mat nie będzie basu z głośników w drzwiach.
coop_cooper
02-01-07, 19:36
Ale dlaczego będą grać ciszej od seryjnych, na mój chłopski rozum :) większe i mocniejsze głośniki od seryjnych 100mm powinny grać lepiej ale może to tylko moje błędne zdanie. W innych samochodach seryjnych w których było oryginalne audio z przodu, głośniki grały lepiej jak seryjne w hondzie (np. opel corsa, vectra rocz. 1999-2000, akurat nimi jeździłem), a wątpię żeby miały seryjnie wytłumione drzwi, podejrzewam, że właśnie były tam włożone głośniki większe jak 100mm. A co do cięcia tapicerki to znalazłem na forum, że na dystansach elegancko się mieszczą głośniki 165mm.
Gdzie to znalazłeś? Bo właśnie będę chciał zakładac dystanse pod 16,5cm Phonocara narazie i z radia będę je ciągnął.
Bo te lanzary mają cięższą mambranę i sztywniejsze zawieszenie od seryjnych i podejrzewam że zagrają ciszej. Tutaj mogę się jednak mylić. Niestety producent nie uraczył nas danymi o skuteczności więc jest to tylko moje przypuszczenie.
Do tego są to głośniki współosiowe i mają mniejszy skok membrany niż jednodrożne, a więc nie dadzą za duzo basu. Co do montażu na dystansach poszukaj auta ppm'a - tam jest czarno na białym że nie zamontujesz ich bez cięcia tapicerki. Owszem kręcisz je do dystansów, ale dystanse nie wchodzą pod tapicerkę i trzeba ciąć, a potem przykrywać to maskownicą.
Co do innych aut i seryjnego audio - nie wiem jak tam jest to rozwiązane i co tam siedzi. Ale wystarczy że głośnik bedzie przykręcony do blachy drzwi i już zagra lepiej. W hondzie głośnik siedzi w plastikowym koszyczku będącym częścią tapicerki drzwi. I tego właśnie koszyczka pozbywasz się montując na dystansach do blachy.
A poza tym nie strzelaj lenia - tylko poszukaj trochę więcej o tym niż tylko że "mieszczą się elegancko" - tutaj zdjęcia jak to wygląda w 6gen. (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14522) U ciebie będzie tak samo.
coop_cooper
04-01-07, 19:50
No dobra, przekonałeś mnie. Narazie zostają seryjne głośniki i trzeba zbierać ewentualnie kaskę na wytłumienie drzwi i jakieś głośniczki + tweetery. Dzięki za radę.
[ Dodano: Czw 04 Sty, 2007 ]
Gdzie to znalazłeś? Bo właśnie będę chciał zakładac dystanse pod 16,5cm Phonocara narazie i z radia będę je ciągnął.
Rzeczywiście trzeba ciąć. Musiałem to przeoczyć. Sorry za zamieszanie :oops:
Witma mam pytanie chciałbym z tylu zamontować dwa głosniki basowe dwie 20! albo dwudrożne także 20.... ale na samym radiu co byście mi mogli doradzić... chcę także wygłuszyć drzwi przednie matami mam tam głosniki 16 z Systemem i Radio PIONNER DEH 3900MP. Prosze o waszą rade.....
Pod samo radio daruj sobie podłączanie głośników basowych. Znaczy się może innaczej zależy czego oczekujesz bo jeśli basu podobnego do suba to zapomnij. A jak chcesz jakieś uzupełnienie sceny dźwiękowej to czemu nie.
to co mi doradzisz? co lepiej zrobic?? głosniki wtedy w półce odpadaja? czy tube kupic?? sa aktywne tuby?
sa aktywne tuby?
są
http://www.allegro.pl/item158875652_tuba_basowa_ze_wzmacniaczem_dwucewko wa_aktywna.html
Ani tuba ani aktywny sub.
Skrzynka basowa na 25cm głośniku podłączona do 2-kanałowego wzmaka na mostku.
Sprzęt klasy jak ja to mówie budrzetowej fajnie grający czyli sub plus wzmak kupisz już za 600zł z powodzeniem. Oczywiście nówki sztuki.
Ja bym Ci polecił taką skrzynke.
http://www.allegro.pl/item160000985_skrzynia_basowa_helix_deep_blue_10_r ms_300w_rms.html
Tylko cena coś mi mała się wydaje, bo ja za moją nową zapłaciłem ~350zł.
Do tego dołożył bym:
http://www.allegro.pl/item156944587_mac_audio_wzmacniacz_mp_2000_hurtown ia_katowice.html
To jest mój zestaw z Civica i gra nad wyraz zadowalająco i zaskakuje posiadaczy lepszych zestawów.
tylko gdzie ja to wmoncuje...... caly bagaznik bede mial zawalony he.... ale niezly sprzet. wiec tylko skrzynia basowa mowisz?? a Wzmacniacz podlaczam pod radio tak? a tube basowa pod wzmacniacz czy jak?
Żeby podłączyć wzmacniacz pod radio musisz mieć wyjście RCA jeśli go nie masz to trzeba porzeżbić i też się da podłączyć.
Z tego złącza masz tylko sygnał do wzmaka czyli więż radio - wzmacniacz i dalej do wzmaka podłączasz skrzynke.
Wzmacniacz potrzebuje również zasilania w prąd. I plus bierzesz bezpośrednio z akumulatora a mase można złapać po najmniejszej lini oporu z nadwozia.
Do niezłego sprzętu to temu jeszcze sporo brakuje :) Np uważam, że w miare dobry sprzęt mam w Omedze :) Ale to za nieco większą kasę.
hm..... z podłączeniem to już bym do elektryka smigał.... zagmatwane to dla mnie jest... ale dzieki za rade na sprzet bede chcial 800 ziko przeznaczyc. pozdro bo z przodu mam juz 16,5 glosniczki magnata systemik.
Wydawać kase na elektryka, żeby pociagnął kable do suba o matko stary sam to zrobisz w kilka godzin nawet jak jesteś kompletnym laikiem :)
Przeciez to jest proste jak budowa cepa :) Plus z aku do plusa we wzmaku (bezpiecznik jak najbliżej akumulatora, wartość bezpiecznika w zależności od mocy wzmaka).
Dalej w kostce ISO znajdujesz kabelek odpowiedzialny za wysuwanie elektrycznej anteny (kolor niebieski) i przedłużasz go do wzmaka, żeby podłączyć Remote'a czyli jak będziesz włączał radio to i będzie się sam włączał wzmak i wyłączanie tak samo.
I trzecia rzecz to masa którą łapiesz np. ze śruby z nadwozia blisko wzmaka i podłączasz.
Przed podłączeniem plusa wyciągnij sobie ze wzmaka na wszelki wypadek bezpiecznik i włóż go już jak wszystko będzie po podłączane.
Po tych operacjach pozostaje podłączenie głośnika do wzmaka.
Jak to wszystko ogarniesz to kwestia wystrojenia i po zabawie :) Cieszysz się grająca muzyką.
Największych kłopotów nie przysparza podłączenie a znalezienie szczeliny / dziury przez którą kabel prądowy przeciągniesz do wnętrza auta jak i pochowanie kabli tak, żeby nie było ich widać :)
ale mi zakreciles hehe... teraz mam metlik..... jakos to zalatwie... mam kumpla ktory to juz robil zrobi mi to za pare piwek... pozdro
na sprzet bede chcial 800 ziko przeznaczyc.
to ja zaproponuje za taką kasę wygłuszyć drzwi,sprzedać ten systemik Magnata i zakupić systemik Vifa ;) coś nawet powinno jeszcze kasy zostać to ciut dozbierać na jakiś wzmak czterokanałowy i następnie zbierać na jakiegoś suba
drzwi sam wyglusze bo to prozcizna..... za 800 ziko hm.... to sporo kasy. ale ja chce tylko dobrego supa i wzmachol wystarczy dwukanalowy bo wiecej mi juz nie potrzeba glosnikow.. jak koszt bedzie mniejszy to sie uciesze... licze ze nawet 600 ziko sie zmieszcze
masę do bagażnika też się ciągnie, branie jej ze 'śrubki' przykręconej do nadwozia to popelina, koszty niewielkie a o wiele mniejsza rezystancja przewodów
wygłuszenie drzwi - banalna sprawa, mnie przy dokładnym lepieniu każdej najmniejszej dziurki, korzystając z suszarki dmuchającej z temp. 500*C (bardzo przydatna) zajęło to 1,5h na drzwi (3h na całość), a koszt: 58zł (a i tak została mi 1/3 maty jaką zakupiłem: 3mm grubość, bardzo elastyczna, z aluminiowanym podbiciem) :)
Koglego sugerujesz, że jestem partaczem bo powiedziałem, że można mase ze śruby z nadwozia złapać. Jakbyś czytał uważnie zauważył byś, że napisałem, że jest to po najmniejszej lini oporu, ale nie o to chodzi.
Wygłuszenie drzwi jednak nie dla wszystkich jest banalną sprawą. Bo nie mówie już o oklejeniu boczka od wewnętrznej strony w celu jego usztywnienia.
Co do Twojej super taniej maty zobaczysz po 2-3 zimach na ile ta oszczędność się zdała :) I dla mnie też to jest popelina. Pakowanie do wygłuszenia najtanszych mat bo będzie taniej z 50zł na pare drzwi.
siema jeszcze raz. Co do audio na tyl auta... moze lepiej kupic aktywna tube?? Jesli juz ja bym kupil to sie ja podlacza tylko pod radio?? mam PIONIERA 3900 DH thx.
Nie chce super tam mocy ale pewnie bedzie roznica miedzy tym co mam z przodu jesli dojdzie aktywna tuba... wiekszy bas.. prosze o opinie...
ja sie chcialem podpiac pod pytanie bo chyba nie bylo odpowiedzi :kirczak:
dlaczego nikt nie poleca jbl tu na forum no chyba az takie lipne to one nie sa
drzwi sam wyglusze bo to prozcizna..... za 800 ziko hm.... to sporo kasy. ale ja chce tylko dobrego supa
mam soob za smieszna kase, na glosniki nie szkoduj, nie plac razy 2!!!
no ale czy sie oplaca kupic suba z wzmacniaczem aktywnym?? bo jeszcze sie nie dowiedzialem. pozdro
JBLa nikt nie poleca bo wlasnie lipne nie sa, ale za rewelacyjne tez nie
czyli bez wzmacniacza lepiej kupic PB L-6C niz JBL GTO 6507C?
Witam ! Mam pytanko wiec odświerzam stary temacik ! :aloha:
Tak jak założyciel tematu chce zakupić i zamontować zestaw grający tylko i wyłącznie pod radiem. W przyszłosci ze wzmakiem ale to naprawde daleka przyszłość !
Radio to Sony CDX Gt -20 4x 45w - mam juz pod niego podłaczone dwa no name głośniczki ale sa cieniutkie no i stareee. Chce zmienić je na dwudrożny zestaw z tweeterami i na tylnia półke jakies 6x9.
Prosze dopomóźcie i poraddzie jaki model jakiej marki wybrać ! Nie zadam od zestawu wiele gdyż maniakiem nie jestem a wytłumienie bagażnika i drzwi własnie robie :d
Budżet do wykorzystania ? - około 450zł powiedzmy na całość
Pomocy bo sie totalnie nie znam na audio :bicie:
kup PowerBassa i bedziesz zadowolony
Witam
Na przod pod radio swietnie sie nadaja DLS B6. Malo znane,na allegro nie ma ich za wiele,ale duzo lepsze niz fabryczne. Helix dark blue tez mogą byc ok-duzo tansze i podobno graja niezle pod samym radiem. Tak ja wyzej cos z powerbassa, modele s-6c, l-6c, es-6c. Zainwestuj w te glosniki oczywiscie z wygluszeniem a tył mozesz sobie darowac, popsuja tylko scene dzwiekowa. Wiadomo ze najlepiej byloby to podpiac pod wzmaka ale jak narazie zagra tez pod radiem. Sa to tylko moje opinie zaslyszane gdzies, nie slyszalem ich pod samym radiem,ale podpiete pod wzmacniacz.
nio i własnie o to mi też chodzi kolego ze byłem juz nastawiony na Helixy Dark Blue a doczytałem sie o niech ( także na tym foum ) ze słabo ida pod samym radiem natomiast pod wzmakiem ida bosko ! Ciekawe jak z powerbassami >?
Co do tyłu wiem wiem wielu to odradza no lae mam juz zrobione prze mojego debilnego poprzedniego właściciela full amatorka miejsca w półce i trzeba je czymś wypełnić :d
KosiMazaki
05-05-08, 19:01
Na robienie tyłu szkoda pieniędzy. Naprawdę. Obij sobie półkę od nowa wykładziną żeby dziur nie było widać i tyle... Całość lepiej rób stopniowo po kolei, ale z głową - bo później sam dojdziesz do takich wniosków a pieniędzy wywalonych na byle gówno będzie później szkoda i nikt już tego Ci nie odda :)
U mnie wspomniane helixy dobrze spisują się na samym radiu - aczkolwiek nie mam porównania jak będą się spisywały na wzmacniaczu (w ciągu dwóch tygodni będę zakadał dopiero xm-4045).
No i jeszcze zależy na jakim radiu, bo jak podłączyłem je na hondowym clarionie 428TA (do którego wcześniej były podpiete jakieś standardowe 165mm na plastikowych dystansach) to różnica w graniu do starych głośników była taka, że myślałem że Boga za nogi złapałem.
Niedługo później z myślą o wzmacniaczu zmieniłem radio - na praktycznie najprostszego nowego pioneera. Różnica w porównaniu do starego radia to kosmos - prawie taka jak zmiana starych głośników na helixy. Dużo głębsze basy (wiem, że pioneer słodzi górę i dół - ale o to mi też chodziło), ogólna dynamika dźwięku jest dużo lepsza, zniekształcenia dźwięku pojawiają się duuuuużo później - więc ogólnie gra też głośniej :d
Pod koniec przyszłego tygodnia będę mógł napisać jak chodzą pod wzmacniaczem.
[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 ]
Wreszcie załozyłem ww. wzmacniacz. Dźwięk nie do poznania, sam jestem zaskoczony efektem - pomimo, że to tylko helixy. Mocy jest tyle, że drżą wkłady od lusterek zewnętrznych nie mówiąc o wstecznym :) Miałem w przyszłości dołożyć skrzynkę, ale osiągnięty efekt zadowala mnie na tyle, że nie widzę już sensu :aloha: