Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tez tak macie? (obroty)

jz
27-07-06, 13:45
Ruszam sobie autem z 1 biegu, rozpedzam sie do 3000 obrotow. Puszczam gaz, wciskam sprzeglo, 2 bieg, puszczam sprzeglo itd. Przy kazdy wcisnieciu sprzegla (na kazdym biegu) obroty stoja jakas 1sek. i dopiero po tej 1sek. spadaja.
Czy wszystko jest ok? Dziwne jest wrazenie, ze dopiero po 1sek. obroty mi spadaja.

AdamCIV
27-07-06, 20:22
Miałem jakby podobny objaw. W momencie naciskania sprzęgła i jednoczesnym odpuszczaniu gazu przy zmianie biegu obroty nie spadały. A co więcej przy mocniejszym przyspieszaniu (gaz w podłodze) i następne przy zmianie biegu po puszczeniu gazu obroty szły do góry!!!
Nawet podczas jazdy na tym samym biegu wciśnięcie gazu na max i zaraz potem puszczenie - auto nadal "szło" jakieś 2 - 3 sek.
Nie wiem co to było oprócz tego, że to była wiosna :wink: . Problem albo sam się rozwiązał, albo wyuczyłem się jeździć z tym :roll: Może linka miała jakieś opory, albo słabo działa "odbicie".
Tak z ciekawości jutro sprawdze jeszcze raz jak się auto zachowuje.

jz
27-07-06, 20:40
Miałem jakby podobny objaw. W momencie naciskania sprzęgła i jednoczesnym odpuszczaniu gazu przy zmianie biegu obroty nie spadały. A co więcej przy mocniejszym przyspieszaniu (gaz w podłodze) i następne przy zmianie biegu po puszczeniu gazu obroty szły do góry!!!
Nawet podczas jazdy na tym samym biegu wciśnięcie gazu na max i zaraz potem puszczenie - auto nadal "szło" jakieś 2 - 3 sek.
Nie wiem co to było oprócz tego, że to była wiosna :wink: . Problem albo sam się rozwiązał, albo wyuczyłem się jeździć z tym :roll: Może linka miała jakieś opory, albo słabo działa "odbicie".
Tak z ciekawości jutro sprawdze jeszcze raz jak się auto zachowuje.

2-3sek to juz sporo, u mnie 1sek. Wciskajac na postoju pedal gazu i zaraz go puszczajac linka cofa sie od razu... nie widac, zeby sie zacinala... Dla pewnosci wpuscilem troche plynu hamulcowego do linki, zeby miala latwiej...
Jak przetestujesz, daj znac!
U mnie "problem" zauwazylem jak sie przejechalem bez radia :)

Pozdrawiam!

AdamCIV
28-07-06, 12:17
Przetestowałem i jest wszystko OK, obroty od razu spadają po puszczeniu gazu.
Sprawa niby sama się rozwiązała, tylko oby nie wróciła ze zdwojoną siłą :wink:

jz
28-07-06, 14:07
Przetestowałem i jest wszystko OK, obroty od razu spadają po puszczeniu gazu.
Sprawa niby sama się rozwiązała, tylko oby nie wróciła ze zdwojoną siłą :wink:

Po puszczeniu gazu u mnie tez od razu spadaja :)
Chodzi o to czy od razu spadaja po wcisnieciu sprzegla :)