Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Światło przeciwmgielne,tylne , jak założyć w 5gen, 3D, USA?

Mikanor
26-07-06, 21:51
Witam.
Szukam od dwóch godzin. Czyżby nikt przede mną nie robił tego? A może to jest tak oczywiste? Mam wersje amerykańską - dowiedziałem się z postów, że w związku z tym mam dwa światła postojowe, ale nie mam przeciwmgielnego (tak, nie mam). Co powinienem zrobić by go mieć? (Oprócz tego, że mogę sobie przykręcić do zderzaka i z takim kogutem śmigać). Czy muszę wymienić klosz? :?: Nie chcę żadnych cudów, tylko by samochód spełniał wymagania techniczne :570:

qba1983
26-07-06, 22:16
nie wiem jak dokladnie to wyglada w 5gen, ale podejzewam ze wystarczy zmienic wtyczke i zarowke z dwoma zarnikami, pociagnac kabelek do wlacznika i puscic odpowiednia ilosc produ. ja bym tak pokombinowal.

sadam
26-07-06, 23:20
zamien sie ze mna na oprawki :D .wszyscy przerabiaja na us a tu ktos chce inaczej ;)
kloszy nie musisz wymieniac tylko oprawki.popytaj na gieldzie cvkl.

LIO
26-07-06, 23:37
musisz pozbyc sie jednej lampki postojowej, na rzecz przeciwmgielnego, a ze glupio to bedzie wygladalo tak asymetrycznie, to pozbywasz sie dwóch wewnetrznych. Prowadzisz prad do przelacznika i do oprawki z swiatlem przeciwmgielnym (stare odlączasz od zewnetrznych postojówek)
To tak w skrócie pobieznie, bo nei znam sie za bardzo na elektryce. Poszukaj tematów z przerabianiem lamp na wersje USA i byc moze znajdziesz podpowiedz, tyle ze zrobisz to od konca :-)

Mikanor
27-07-06, 07:22
Dzięki,
A muszę się pozbywać tego postojowego ?(jak sami wiecie tak lepiej wygląda).
Czy nie mogę po prostu wsadzić żarówki z dwoma żarnikami tak jak mówił qba? Wtedy świeciłyby się postojówki, a przy podłączeniu drugiego żarnika - halogen. Czy ja mam złe pojęcie o żarówkach? :oops:

E2rd
27-07-06, 09:21
Ja osobiście przerabiałem w 6 genie.

Też mam 4 pozycyjne i jedną z oprawek zamieniłem na oprawkę dwuwłóknową i kabel od 21watowego włókna podciągnąłem do deski i tam przełącznik. A prąd do przełącznika wziąłem z odwodu krótkich świateł. Włącznik ma lampkę więc do niej jeszcze masa i działa. Jak się krótki palą i włączam przciwmgielne to zapala mi się odrazu lampka w przełączniku.

Mikanor
27-07-06, 09:42
No tak sobie kombinowałem. Nie bardzo wiem tylko czy oprawki będą pasowały bo na przykład jakiś inny kształt, wielkosć itp, itd. Czasmi w takim małych rzeczach wychodzi jakaś kiła i trzeba wyrzynać, przecinać, kleić, podkładać i Bóg wie co jeszcze. Dzięki wszystkim :grin:

ERKA
27-07-06, 10:03
Dzięki,
A muszę się pozbywać tego postojowego ?(jak sami wiecie tak lepiej wygląda).
Czy nie mogę po prostu wsadzić żarówki z dwoma żarnikami tak jak mówił qba? Wtedy świeciłyby się postojówki, a przy podłączeniu drugiego żarnika - halogen. Czy ja mam złe pojęcie o żarówkach? :oops:
Można by zastosować patent z diodą kierunkową, czy jak to się tam nazywa (przepuszcza prąd tylko w jedną stronę). Podpowiedział mi to kiedyś znajomy elektronik. Światło wtedy będzie raz spełniało rolę przeciwmgielnego, a raz stopu (oba świecą z podobną intensywnością). Jak zapalisz samo przeciwmgielne to będzie się ono tylko paliło (bez diody w takim podłączeniu zapaliły by się wszystkie stopy). Jak wciśniesz stop to zapalą Ci się już wszystkie lampy. To tak w skrócie, albo rozwiązanie o którym piszą pozostali w nową oprawką na żarówkę dwużarnikową.

Piotrek Klag
27-07-06, 10:35
Witam.
Szukam od dwóch godzin. Czyżby nikt przede mną nie robił tego? A może to jest tak oczywiste? Mam wersje amerykańską - dowiedziałem się z postów, że w związku z tym mam dwa światła postojowe, ale nie mam przeciwmgielnego (tak, nie mam). Co powinienem zrobić by go mieć? (Oprócz tego, że mogę sobie przykręcić do zderzaka i z takim kogutem śmigać). Czy muszę wymienić klosz? :?: Nie chcę żadnych cudów, tylko by samochód spełniał wymagania techniczne :570:

pamietaj o tym że ono śweci "mocniej" wiec np. z kupetach jest wsadzone w oprawce dodatkowe duże lustro żeby ten efekt był widoczny - nie wsadza sie mocniejszej żarówki żeby odróżnic postojeowe/mijania/stop od przeciwmgłowych tylko jest własnie to dodatkowe ziwerciadło.

Jak jest w HB to Ci nie powiem na 100%.

Mikanor
27-07-06, 12:26
Na żarówkę chyba łatwiej. Według mnie przeciwmgielne to przeciwmgielne i powinno się charakteryzować tym, że we mgle go lepiej widać - chyba takie jest założenie. Pewnie częściowo to się osiąga intensywnością swiatła, a częściowo można poprzez jakieś rozproszenie, ustawienie, odblask, ukierunkowanie czy inne. Nie wiem czy to określają przepisy. Mi dokładnie chodziło o to by zaliczyć przegląd. Nie chcę nikomu dawać w łapę i tak się to kończy, że zamiast piętnastu złotych, będę musiał poświęcić cały dzień na instalację żarówki. Czy mam tam instalować jeszcze szkło? Nie sądzę. według mnie mocniejsza żarówka wystarczy i tak będę bardziej w porządku, niż cała rzesza jeżdzących na rzęchach, które nie mają hamulców, ale chętnie włożą w dowód pięć dych. Nie wiem jak to było w europeiskich modelach. Albo jak będzie mgła to po prostu sobie odpuszczę jazdę :lol: :lol: :lol:

sadam
27-07-06, 12:59
kupetach jest wsadzone w oprawce dodatkowe duże lustro

w sedanach też ;)

Mikanor
27-07-06, 13:30
Ha,
Facet w warsztacie mi powiedział, że przeciwmgielne powinno być oddzielne i koniec - patent z żarówką dwużarnikową nie przejdzie, bo według przepisów nie powinno to zaliczyć przeglądu. To mi przypomina czasy, gdzie nie można było zarejestrować nowego amerykańskiego samochodu bo: kierunkowskazy są czerwone, nie ma rynienek i temu podobne, ale już trabant spełniał wymogi, choć luzy w kierownicy i łyse opony. I co tzreba zrezygnować z jednych pozycyjnych? :cry:

_Pawel
27-07-06, 13:49
Ja robiłem na początku roku przegląd ..oczywiście legalny i nie u pana "Heńka" i diagnosta nie zwrócił uwagi na brak przeciwmgielnego..istotne było aby pozycyjne świeciły normalnie a nie w kierunkach.. Mam oczywiscie wersje kanadyjska. Oczywiste jest że przepisy to określają ale zależy jak się trafi.
Pozdr...

Mikanor
27-07-06, 14:04
No, ale u mnie zwrócił uwagę i z uśmiechem - he, he powiedział, że muszą się zaświecić. No, cóż mogę jeździć po różnych punktach i szukać, ale chyba zrobię sobie przeciwmgielne i tyle. :?

sadam
27-07-06, 15:58
ja myslałem żeby zrobić przeciwmgłowe w miejscu jednego(oczywiscie lewego) swiatła od wstecznego.czerwona zarowka i juz.i wstek tez jest.a dwa chyba nie sa wymagane.albo ewentualnie zakleic bialy klosz czerwona folia.co o tym myslicie?

ceelx
27-07-06, 16:02
o tym nie pomyslalem ale chyba nie glupie ;)
ja bede probowal wyciac dwie dziurki w tylnym zderzaku :roll: taki ala eclips stajl :idea:

E2rd
27-07-06, 16:53
Moje autko z takim patentem jak opisałem, bez dodatkowych luster i odbłyśników czy czego tam jeszcze, od pięciu lat bez wkładek w dowód przechodzi przeglądy i jest OK.

Mikanor
28-07-06, 07:55
No cóż, wczoraj zamalowałem wsteczne i pociagnąłem kabel ;) do przełącznika. Teraz mam jedno wsteczne i jedno przeciwmgielne. Najlepsze jest to, że nie trzeba wymieniać ani oprawki, ani żarówki. Jak się chce przemianować postojowe na przeciwmgielne to należałoby zmienić oprawkę i ... jakoś ją wsadzić w trochę inny otwór - a to już jest kombinatorka i rzeźba. Chciałem zrobić tak jak mówił E2rd, ale wczoraj ten z warsztatu mnie nastraszył :evil: - namacham się i jeszcze jakiś goguś mnie uwali - pomyślałem. Tak więc wybrałem opcję malowania. No, co poniektórzy pewnie mają zastrzeżenia co do estetyki. Nie jest źle, a mam postojowe USA :) :smile:

E2rd
28-07-06, 09:05
Każdy robi jak chce, a mi przeróbka zajęła 3 godziny i dwa Żywczyki :) A światła pozycyjne USA mam nadal.

Mikanor
28-07-06, 10:58
Moja przeróbka trwała tyle samo, bo właściwie to tylko przeciągnięcie kabla, a maźnięcie to maźnięcie.