Zobacz pełną wersję : Alpine Glosniki graja slabo
Piortek_690
25-01-10, 20:57
Kupilem nowe glosniki Alpine SXE-6925S zamontowalem je na tyle, tam gdzie ich miejsce( VI gen), i slabiej graja niz seryjne 16 z przodu? Pomyslalem ze to byc moze wina cienkich kabli lecz nie :( Radio-alpine 9843rm
pomozecie? :)
Zobacz czy nie pomyliłeś plusa z minusem. Sam tak miałem, nie było słychać basu :] Przełączyłem i śmiga.
Piortek_690
25-01-10, 21:20
nie pomylilem.Wczoraj sprawdzalem u kolegi ktory ma stare pioniery i lepiej graja niz moje;/
a ustawienia w radiu ? może masz ustawione że mocniej gra przód wyreguluj
JulekCIVIC
25-01-10, 23:43
albo zwyczajnie sa za duzej mocy i radio nie daje rady, trzeba by jakis wzmacniacz zapodac. czasem slabsze glosniki potrafia lepiej grac niz mocniejsze, poniewaz do mocniejszy potrzeba wiecej mocy by je napedzac, a jak ktos na samym radiu jedzie to glosniki nie powinny przekraczac 15W RMS.
albo zwyczajnie sa za duzej mocy i radio nie daje rady, trzeba by jakis wzmacniacz zapodac. czasem slabsze glosniki potrafia lepiej grac niz mocniejsze, poniewaz do mocniejszy potrzeba wiecej mocy by je napedzac, a jak ktos na samym radiu jedzie to glosniki nie powinny przekraczac 15W RMS.
Też mi sie tak wydaje, spróbuj podłaczyc jakis wzmak, nie musi byc bardzo mocny i porównaj czy lepiej. Jesli bedzie lepiej to juz wiesz a jesli nie to moze z radiem jest jakas lipa.
obstawiam zamienione przewody w którymś głośniku. Tylko jak będziesz zamieniał + z - to zrób to tylko w jednym głośniku a nie w obydwu bo wrócisz do punktu wyjścia ;).
JulekCIVIC
29-01-10, 08:41
ale jesli kolega ma orginalne wsuwki to nie zamieni plus z minusem bo sa roznej szerokosci i nie podejda w inne mijesce...
zalatw sobie wzmacniacz i spr :)
ale jesli kolega ma orginalne wsuwki to nie zamieni plus z minusem bo sa roznej szerokosci i nie podejda w inne mijesce...
Też mi problem, nie do obejścia po prostu ;)
Mogłeś też pomylić polaryzację lutując kable przy kostkach.
JulekCIVIC
30-01-10, 20:08
Też mi problem, nie do obejścia po prostu ;)
nie zrozumiales o co mi chodzi, jesli ma OEM wiazke do glosnikow to ma dwie szerokowsci wsuwek prawda? jesli sie zgadzasz to jak nasuniesz wazka wsuwke na szerokie wejscie??
Jeśli masz oem wiązke to nie masz tam konektorów głośnikowych tylko oryginalne kostki hondowkie których ni jak nie podepniesz do nieorginalnych głośników. Więc musisz uciąć kable i dolutować konektory, więc jak zrobisz to nie tak jak trzeba (odwrotnie) to będzie własnie taki efekt jak jest. Poza tym jaki masz problem w odpięciu konektorów z jednego głośnika i na chwile przyłożyć je odwrotnie, przytrzymać i zobaczyć czy będzie lepiej czy gorzej?