Zobacz pełną wersję : Dziwne stuki przy skręcaniu
szymon1777
25-01-10, 20:46
Podczas skrecania, kiedy obruce kierownice o 90 stopni(w lewo lub prawo) pojawia sie dziwne stukanie jakby metal o metal, dosyc glosne kiedy dalej obruce kierownice stukanie ustaje.
Dzieje sie tak przy predkosci min 20km-h. Wiecie co to moze byc?
zobacz na nadkola czy cos nie ociera, ewentualnie skręc koła na maxa i spróbuj ostrzej ruszyc, moze to któryś z przegubów
zobacz na nadkola czy cos nie ociera
Śnieg/Lód na zawieszeniu. Wali jakby wszystko pękało pod porządnym młotem :P
Przeguby siadają. Skoro tylko przy tej prędkości to jest to przeguby. Jak masz możliwość zawitac na kanał lub podnośnik to zerknij czy gumowe osłony przegubów nie są rozwalone. Sam miałem rozwalone przez co dostał się syf i przeguby strzelały właśnie tak jak piszesz.
szymon1777
26-01-10, 13:14
Na pewno to nie jest lód na zawieszeniu, te stuki były już na jesieni. Już prędzej przeguby ale myślałem że przeguby terkoczą nawet i przy małych prędkościach i przy max skręconych kołach. A tu tylko jak skręcam po kątem 90 stopni (nie mniej i nie więcej) i przy prędkości minimum 20km/h. Te stukanie od razu pojawiło przy skręcaniu w lewą i prawą stronę więc nie jestem pewien czy to przeguby...:confused:
na moje oko to przeguby...wiem jakie to stukanie i wiem jak w****ia a jesli przy skrecaniu to mur beton przegub siedzi..
szymon1777
29-01-10, 12:05
ktoś mi powiedział że może być to krzyżak kierownicy, jak myślicie objawy pasują?
Mój znajomy miał podobne objawy i okazało się na diagnostyce, że sworznie są do wymiany.
Tak jak koledzy wyżej napisali. Najłatwiej pojechać na szarpaki i samemu się przekonać.
Pozdr.
Też miałem podobne objawy u mnie to były przegubmy.Wymieniłem i jest ok.
rowniez mialem to samo. na 100% przegub. nie musza byc oba i nie musisz wymieniac z 2 stron. kup taki za 120zl a nie za 60zl i bedzie ok juz na dlugo. przeguby sie nie psuja w sumie, za to gumowe oslony lubia pekac albo sie zsunac a wtedy odrobina brudu i po krotkim czasie robią papa. u ciebie na bank jest przegub ;)
za ostro się ruszało na skręconych kołach co?:P albo trochę zawijania się na śniegu i trach :) przeguby jak nic.
też tak miałem ostatnio, okazało się że to prawy przegub, więc wymieniłem i teraz nic nie stuka :)
szymon1777
29-01-10, 18:06
Ok ale to się pojawiło z dwóch stron w tym samym czasie, czyli od razu z lewej i z prawej strony przeguby poleciały?
Oglądałem właśnie na kanale przeguby i osłony są do wymiany bo trochę popękały ale nie ma dziur w osłonach.
marcocivic1
29-01-10, 19:20
Moze problem tkwi w przekladni?kierowniczej
Ja również popieram wersję że to przegub , łatwo sprawdzić jedź w koło najpierw lekko przyspieszając a potem na luzie , jak na luzie cicho a z gazem rzęzi to na 100 któryś z przegubów siedzi
ale to że stuka Ci z obydwóch stron nie znaczy że oba są do wymiany, mi też stukało jak skręcałem w lewo i w prawo, a okazało się że tylko prawy był do roboty,
dzwiek sie moze po budzie niesc, chyba ze stales na zewnatrz i slyszales, ale najlepiej zrobic jak kolega kamil608 napisal, jezeli gumy sa spekane ale nie na wylot to nie koniecznie moze byc przegub, oslony tak czy inaczej do wymiany...
szymon1777
30-01-10, 20:11
Byłbym pewien że to przegub na 100% gdyby nie fakt że stuka tylko przy skręcie kierownicy o 90stopni jak dalej przekręcę to stukanie ustępuje i to przy prędkości min 20km/h. Na parkingu mi nic nie stuka jak jadę wolno.
Czy można jakoś sprawdzić czy przegub jest jeszcze dobry?
Miałem u siebie podobne objawy tylko ze stukanie bylo troche cichsze okazało sie że to łacznik stabilizatora. Wymieniłem i teraz cisza
szymon1777
04-02-10, 19:31
Podjadę do warsztatu niech zbadają co to jest, w razie czego jakie polecacie przeguby i jaki jest koszt przegubu?