Zobacz pełną wersję : czy mozna jezdzic z odlaczonym krokowcem
czy moze miec jakies skutki uboczne jazda z odlaczonym silniczkiem krokowym tzn.czy zaszkodzi to ogolnie silnikowi
skolopendra
25-01-10, 17:42
tzn.czy zaszkodzi to ogolnie silnikowi
za bardzo to nie .i o ile ci gasł nie będzie
pytam bo nie moge uswic wolnych obrotow i mysle ze to krokowy bo jak chodzi na ssaniu to jest ok a gdy sie nagrzeje to wariuja 1200-1500 bym na razie odlaczyl i ustawic tak na 900 rzeby dalo rade nawiew wlaczac i poczekac az sie cieplej zrobi bo teraz nie mam za bardzo jak sie do tego zabrac tylko nie chcialbym zeby to jakos zle wplynelo na silnik
Koledzy przy takich problemach zalecają przeczyszczenie kilku urządzonek jak np FITV. Jak czytałem ostatnie posty to pomogło komuś :)
Martinez77
29-01-10, 08:12
równie dobrze może być uwalony układ sterowania silniczkiem krokowym
a gdzie ten układ jest?
u mnie wielokrotne czyszczenie i wymiana silniczka niepomagaja.
po zejsciu ze ssania obroty 0-1000:(((((((
wpisz w szukajke FITV
albo masz:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=66366&highlight=fitv&page=2
Martinez77
04-02-10, 13:02
u mnie poszła kostka przykręcana bezpośrednio do krokowca --> silnik D14A4
a gdzie ten układ jest?
u mnie wielokrotne czyszczenie i wymiana silniczka niepomagaja.
po zejsciu ze ssania obroty 0-1000((((((
Albo masz nieszczelność, albo źle ustawioną/zużytą/czyszczoną bez pojęcia przepustnicę, albo zrypaną uszczelkę pod śrubką bypassu do regulacji wolnych obrotów po zalaniu jej np. benzyną ekstrakcyjną, albo jakąkolwiek inną uszczelkę, albo problem z ECU, albo.. albo. albo.. itp. Może też brać powietrze przez uszczelki wtrysków... Ogólnie najpierw sprawdź czy wszystko jest szczelne, "samostart" w sprayu i psikasz gdzie może być nieszczelność i szukasz czy silnik zareaguje zmianą obrotów.
Nie rozumiem czy nie mozesz ustawic obrotow na odlaczonym IACV jak manual kaze, czy po wyregulowaniu i podlaczeniu dalej szaleja?
Jesli odlaczales albo podlaczales IACV na pracujacym silniku, to bywa tak - ja tak mialem, a nie wierzylem ze tak bedzie - ze za cholere tego nie ustawisz. Zadnymi regulacjami, mozesz akumulator nawet na tydzien odlaczyc... Mija samo po kilkudziesieciu odpaleniach silnika.