PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana alternatora

kubot
24-01-10, 15:56
Witam, mały problem z moją hanką. Mianowicie, niedawno zakupiłem mb2 z d14z4 pod maską od pierwszego właściciela. Samochód stał w garażu nieużywany prawie rok, ponieważ facet kupił mazdę 6 a hondy było mu żal sprzedawać. Podczas oględzin auta czasami spod maski wydobywał się dziwny pisk. W trakcie jazdy ucichł. Następnęgo dnia pojechałem znów ją oglądać z zamiarem kupna, ponieważ bardzo mi się spodobała. Było to w grudniu przed falą tych mrozów. Wtedy było już wszystko w porządku więc zdecydowałem się na kupno. Natomiast teraz przy mocnych mrozach na zimnym silniku słychać takie... jakby rzężenie jeśli można tak to nazwać, dziś pisk powrócił więc szybko otworzyłem maskę i nasłuchiwałem. Pisk dobiega jakby z alternatora. Znalazłem w dziale giełda alternator za 50zł lecz od silnika d14a3. Więc pomyślałem, że się opłaca,natomiast czy będzie on pasował do mojego motoru??
Pozdrawiam

skolopendra
24-01-10, 16:32
jest chyba taki sam ,może się trochę wtykiem różnić

piroman
24-01-10, 17:04
a może wystarczy tylko pasek wymienić?

kubot
24-01-10, 17:12
Wiesz co, chciałbym, ale to jest taki pisk jakby coś nie było nasmarowane niż pisk paska... dodam, że przebieg to 155tyś auto od nowości jeździło u emeryta, przebieg myślę, że wiarygodny.

skolopendra
24-01-10, 17:14
pewnie łożysko

kubot
24-01-10, 17:16
Też mi się tak wydaję, łożysko wraz z wymianą podejdzie około tych 50zł więc wolę za to kupić już ten używany alternator a stary i tak sobie zostawię:)

Widzę, że ucichło, a ja nadal nie wiem czy da radę go przełożyć... może ktoś jeszcze się wypowie?? alternator z d14a3 do d14z4. Z góry dzięki:)