Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wahanie temperatury w 6gen

borys003
24-01-10, 15:35
Witam. jestem posiadaczem 6gen w silniku d14a3. Na seryjnym tłumiku po 2-3 km miejsciej jazdy ładnie lapał i trzymał temperaturę. po wymianie tłumika na troszku głośniejszy i o większym przelocie ( wymieniony sam końcowy) temperatura się waha. Tzn. wymiana była w październiku już w chłodniejsze dni, przy spokojnej jeździe trzymał temperature, jak go przeciągnąłem temperatura potrafiła spaść nawet o ok 10 stopni w dół. Przy dzisiejszych mrozach rzedu -15 do -20 stopni robiąc trasę 25 km auto zagrzało się do ok. 80 stopni. W momencie zredukowania i wyprzedzania inego uczestnika ruchu temperatura potrafiła spaść praktycznie do poziomu zerowego. Co może być powodem takich wahań. CZy to wina termostatu?? Do tej pory był sprawny i wszystko pokryło się z wymianą tłumika.
Pozdrawiam
borys003

Karuzel
24-01-10, 15:39
ja bym powiedzial ze wina to mróz hehe ja w nocy na postoju moja grzalem i trzymalem na obrotach aby sie ugrzala, na wskazniku temperatura doszla do polowy no i chodzila sobie juz na wolnych i minelo moze z pare sekund i widzialem jak wskaznik spada i zaczyna zimne powietrze leciec

borys003
24-01-10, 15:42
no tak teraz mróz, ale przy kilku stopniach na plusie jak japrzeciagne na trójce powiedzmy to temperatuar spadnie o ok. 10 stopni. A do tej pory tak sie nie działo.

skolopendra
24-01-10, 16:03
możliwe że termostat się przycina w pozycji otwartej

borys003
24-01-10, 16:06
czyli kwalifikuje sie do wymiany?? czy przeczyszczenie i odpowietrzenie powino pomóc??

skolopendra
24-01-10, 16:25
jego raczej się nie czyści :) poczekaj jak ustąpią mrozy,może to być ich wina

borys003
24-01-10, 16:34
no tak, tylko jak pisałem wyzej przy paru stopniach na " + " przy kreceniu auta temperatura również się waha, nie tak drastyczne ale wahania są

DjMariush
24-01-10, 17:50
Tak jak skolopendra podpowiada,wymien termostat. Tez przerabialem temat z takimi wachanimi temp., gdy nadeszly chlodniejsze dni. A tlumik nie ma z tym nic wspolnego;) Po prostu wymieniles tlumik i jednoczesnie spadla temperatura na zewnatrz. Kosz termostatu do d14 jakies 34zł

Nemereth
24-01-10, 19:11
Przy dzisiejszych mrozach rzedu -15 do -20 stopni robiąc trasę 25 km auto zagrzało się do ok. 80 stopni

To bodajże normalna temperatura otwarcia termostatu +- 2 stopnie.

no tak, tylko jak pisałem wyzej przy paru stopniach na " + " przy kreceniu auta temperatura również się waha, nie tak drastyczne ale wahania są
Jak jedziesz szybciej to pompa szybciej kreci prawda? Zrob termostat i powinno byc na tyle.