Zobacz pełną wersję : Listwy zderzaków
Witam.
Wpadłem ostatnio na pomysł usunięcia listw zderzaka przedniego i tylnego z przedliftowej hondziawy. Miejsca gdzie są przyczepione listwy wypełnić włóknem szklanym, wyszlifować i wymalować na nowo zderzak.
Podejrzewam ze koszt takiej operacji będzie wysoki, ale na szczęście mam kumpla który jest lakiernikiem i ma warsztat.
Czy podzielacie mój pomysł, czy jednak zostawić te listwy w spokoju ?
draksson20
24-01-10, 15:24
mam taka sama ej9 i te listwy mi sie mega podobaja!ja bym tego nie ruszal i nawet nie malowal
Jeśli chcesz, żeby to dobrze wyglądało to powinieneś wyciąć ten kawałek plastiku na którym siedzi listwa i wspawać nowy gładki plastik.
Ja u siebie na wiosnę planuję taki zabieg z tym że kupuję drugie zderzaki, które już fabrycznie nie posiadają tych listew. Przód od coupe, a tył od polifta. Imho jest to najlepsze rozwiązanie;)
Tak mam u siebie, tyl kupisz bez problemu natomiast niezajechany przod w dobrej cenie to nielada wyczyn:)
Jeśli chcesz, żeby to dobrze wyglądało to powinieneś wyciąć ten kawałek plastiku na którym siedzi listwa i wspawać nowy gładki plastik.
Ja u siebie na wiosnę planuję taki zabieg z tym że kupuję drugie zderzaki, które już fabrycznie nie posiadają tych listew. Przód od coupe, a tył od polifta. Imho jest to najlepsze rozwiązanie;)
A jak wyrówna to szpachlą to niby będzie źle wyglądało? Jasne. Robiłeś coś kiedyś żywicą, matą szklaną i szpachlą? Bo po tym opisie to śmiem wątpić. A Twoje rozwiązanie owszem jest najszybsze ale nie powiedziałbym, że najtańsze, no chyba, że masz szczęście i znajdziesz elementy w idealnie Twoim kolorze w co śmiem wątpić.
Duże ubytki robisz żywicą i matą, wyrównujesz na koniec szpachlą do plastików, podkładujesz, malujesz i śladu nie ma, że coś było robione.
same wyciągnięcie listew nic nie da (chyba że były różne przedliftowe zderzaki) , ten plastik z pod listwy i tak będzie wystawał poza zderzak, jak "wyrównasz" to będzie ładna górka :D
same wyciągnięcie listew nic nie da (chyba że były różne przedliftowe zderzaki) , ten plastik z pod listwy i tak będzie wystawał poza zderzak, jak "wyrównasz" to będzie ładna górka :D
A to nie umiesz plastiku ściąć? Bierzesz piłke/pilnik i jedziesz. A dalej te same punkty co poprzednio ;)
A to nie umiesz plastiku ściąć? Bierzesz piłke/pilnik i jedziesz. A dalej te same punkty co poprzednio ;)
Daje pomocną podpowiedź do tematu;)
No nie bardzo pomocną, bo ludzie nie takie rzeczy robią a tu chłopaka straszycie, że się nie da. Wymaga to troche pracy, ale jest spokojnie do zrobienia. A jak ma znajomego lakiernika to koszt całości wyjdzie mu mały w porównaniu do zakupu innych zderzaków. Sam nie jestem lakiernikiem ani nic z tych rzeczy a bez problemu wyprowadzałem na równo gorsze rzeczy z plastiku.
Miejsca gdzie są przyczepione listwy wypełnić włóknem szklanym, wyszlifować i wymalować na nowo zderzak.
A jak wyrówna to szpachlą to niby będzie źle wyglądało?
pomocna podpowiedź:
;)
jak oddasz do kogoś od plastików to pewnie za 100zł ci to zrobi. A znaleźć zderzak od coupe w dobrym stanie ciężko, a pod kolor auta to mało możliwe:)
a tu chłopaka straszycie, że się nie da.
A kto powiedział, że się nie da? Po prostu proponujemy koledze inne alternatywne rozwiązania...;)
Widziałem 2 razy jak kotoś miał "zalepione" te listwy i nie wygladało to dobrze....nie wiem jaki fachman to robił, ale lipa straszna. No ale możesz próbować i rzeźbić ...... ja bym wolał poczekać, dozbierać kasy i kupić drugie zderzaczki bez listew a kumpel by ci maznął po taniości :)
a przypadkiem tych listew nie da się "wypiąć" ? gdzieś na forum widziałem fote jak ktoś to usunął ze zderzaka. Zostanie wgłębienie które można zapełnić żywicą
Nie wiem kto gdzie komu robił, ale ja sobie sam dwa zderzaki wyprowadzałem po uszkodzeniach oraz przeróbkach i śladu nie ma.
a przypadkiem tych listew nie da się "wypiąć" ? gdzieś na forum widziałem fote jak ktoś to usunął ze zderzaka. Zostanie wgłębienie które można zapełnić żywicą
No właśnie o to mi chodzi :p Da się je wypiąć, wystarczy troszkę siły i cierpliwości.
Jeszcze w gre wchodzi zywica z wloknem i na to zmacaniana szpachla i tez bedzie ok jak sie to zrobi z glowa...
Pozdro!
Jeszcze w gre wchodzi zywica z wloknem i na to zmacaniana szpachla i tez bedzie ok jak sie to zrobi z glowa...
Pozdro!
Nie no dokładnie, ale trochę rzeźby będzie, no i kitu też ... :)
a orientujecie się czy listwy od sedana to te same co do 3D ?
http://www.allegro.pl/item873101930_listwa_zderzak_a_nowa_honda_civic_19 95_1998_w_wa.html
na przykład taka, wygląda niemal identycznie
Przód jest na 95% taki sam, tył wątpię