PDA

Zobacz pełną wersję : Listwy zderzaków

CzesiOo
24-01-10, 14:58
Witam.
Wpadłem ostatnio na pomysł usunięcia listw zderzaka przedniego i tylnego z przedliftowej hondziawy. Miejsca gdzie są przyczepione listwy wypełnić włóknem szklanym, wyszlifować i wymalować na nowo zderzak.

Podejrzewam ze koszt takiej operacji będzie wysoki, ale na szczęście mam kumpla który jest lakiernikiem i ma warsztat.

Czy podzielacie mój pomysł, czy jednak zostawić te listwy w spokoju ?

draksson20
24-01-10, 15:24
mam taka sama ej9 i te listwy mi sie mega podobaja!ja bym tego nie ruszal i nawet nie malowal

CEZAR86
24-01-10, 21:07
Jeśli chcesz, żeby to dobrze wyglądało to powinieneś wyciąć ten kawałek plastiku na którym siedzi listwa i wspawać nowy gładki plastik.
Ja u siebie na wiosnę planuję taki zabieg z tym że kupuję drugie zderzaki, które już fabrycznie nie posiadają tych listew. Przód od coupe, a tył od polifta. Imho jest to najlepsze rozwiązanie;)

wydma8
25-01-10, 01:26
Tak mam u siebie, tyl kupisz bez problemu natomiast niezajechany przod w dobrej cenie to nielada wyczyn:)

Tompro
25-01-10, 08:01
Jeśli chcesz, żeby to dobrze wyglądało to powinieneś wyciąć ten kawałek plastiku na którym siedzi listwa i wspawać nowy gładki plastik.
Ja u siebie na wiosnę planuję taki zabieg z tym że kupuję drugie zderzaki, które już fabrycznie nie posiadają tych listew. Przód od coupe, a tył od polifta. Imho jest to najlepsze rozwiązanie;)

A jak wyrówna to szpachlą to niby będzie źle wyglądało? Jasne. Robiłeś coś kiedyś żywicą, matą szklaną i szpachlą? Bo po tym opisie to śmiem wątpić. A Twoje rozwiązanie owszem jest najszybsze ale nie powiedziałbym, że najtańsze, no chyba, że masz szczęście i znajdziesz elementy w idealnie Twoim kolorze w co śmiem wątpić.

Duże ubytki robisz żywicą i matą, wyrównujesz na koniec szpachlą do plastików, podkładujesz, malujesz i śladu nie ma, że coś było robione.

Grzegunio
25-01-10, 09:05
same wyciągnięcie listew nic nie da (chyba że były różne przedliftowe zderzaki) , ten plastik z pod listwy i tak będzie wystawał poza zderzak, jak "wyrównasz" to będzie ładna górka :D

Tompro
25-01-10, 09:07
same wyciągnięcie listew nic nie da (chyba że były różne przedliftowe zderzaki) , ten plastik z pod listwy i tak będzie wystawał poza zderzak, jak "wyrównasz" to będzie ładna górka :D

A to nie umiesz plastiku ściąć? Bierzesz piłke/pilnik i jedziesz. A dalej te same punkty co poprzednio ;)

Grzegunio
25-01-10, 09:17
A to nie umiesz plastiku ściąć? Bierzesz piłke/pilnik i jedziesz. A dalej te same punkty co poprzednio ;)

Daje pomocną podpowiedź do tematu;)

Tompro
25-01-10, 09:36
No nie bardzo pomocną, bo ludzie nie takie rzeczy robią a tu chłopaka straszycie, że się nie da. Wymaga to troche pracy, ale jest spokojnie do zrobienia. A jak ma znajomego lakiernika to koszt całości wyjdzie mu mały w porównaniu do zakupu innych zderzaków. Sam nie jestem lakiernikiem ani nic z tych rzeczy a bez problemu wyprowadzałem na równo gorsze rzeczy z plastiku.

Grzegunio
25-01-10, 09:49
Miejsca gdzie są przyczepione listwy wypełnić włóknem szklanym, wyszlifować i wymalować na nowo zderzak.

A jak wyrówna to szpachlą to niby będzie źle wyglądało?

pomocna podpowiedź:

;)

jak oddasz do kogoś od plastików to pewnie za 100zł ci to zrobi. A znaleźć zderzak od coupe w dobrym stanie ciężko, a pod kolor auta to mało możliwe:)

CEZAR86
25-01-10, 13:01
a tu chłopaka straszycie, że się nie da.

A kto powiedział, że się nie da? Po prostu proponujemy koledze inne alternatywne rozwiązania...;)

milycoupe
25-01-10, 13:56
Widziałem 2 razy jak kotoś miał "zalepione" te listwy i nie wygladało to dobrze....nie wiem jaki fachman to robił, ale lipa straszna. No ale możesz próbować i rzeźbić ...... ja bym wolał poczekać, dozbierać kasy i kupić drugie zderzaczki bez listew a kumpel by ci maznął po taniości :)

long_r
25-01-10, 19:17
a przypadkiem tych listew nie da się "wypiąć" ? gdzieś na forum widziałem fote jak ktoś to usunął ze zderzaka. Zostanie wgłębienie które można zapełnić żywicą

Tompro
25-01-10, 19:35
Nie wiem kto gdzie komu robił, ale ja sobie sam dwa zderzaki wyprowadzałem po uszkodzeniach oraz przeróbkach i śladu nie ma.

CzesiOo
25-01-10, 19:45
a przypadkiem tych listew nie da się "wypiąć" ? gdzieś na forum widziałem fote jak ktoś to usunął ze zderzaka. Zostanie wgłębienie które można zapełnić żywicą

No właśnie o to mi chodzi :p Da się je wypiąć, wystarczy troszkę siły i cierpliwości.

wydma8
25-01-10, 19:51
Jeszcze w gre wchodzi zywica z wloknem i na to zmacaniana szpachla i tez bedzie ok jak sie to zrobi z glowa...

Pozdro!

milycoupe
26-01-10, 22:38
Jeszcze w gre wchodzi zywica z wloknem i na to zmacaniana szpachla i tez bedzie ok jak sie to zrobi z glowa...

Pozdro!

Nie no dokładnie, ale trochę rzeźby będzie, no i kitu też ... :)

szkari
26-01-10, 23:40
a orientujecie się czy listwy od sedana to te same co do 3D ?
http://www.allegro.pl/item873101930_listwa_zderzak_a_nowa_honda_civic_19 95_1998_w_wa.html
na przykład taka, wygląda niemal identycznie

rodzyneck
27-01-10, 15:49
Przód jest na 95% taki sam, tył wątpię