PDA

Zobacz pełną wersję : praca na zimnym...

Gallus
23-01-10, 20:56
witam!

silnik d14a2 jak odpalam to hmmm pracuje jak diesel... jak sie nagrzeje jest cichutko... gdzies wyczytałem ze to normalne.. ale wole sie upewnic... nie jest to taki dzwięk jak we fiestach stukających zaworow... tylko takie jak by "chlipanie".. jak juz dostanie temperature to chodzi cichutko...
no więc normalne czy powód do obaw?...

pozdro!

lar
23-01-10, 21:11
hmm, według mnie to te silniki na wolnych obrotach (750) własnie przypominają dźwiękiem diesla oczywiście chodzą dużo ciszej ale to jakby takie klekotanie. Na zimnym silniku tego klekotu tak nie słychać bo ma wtedy 1500rpm. Może jutro nakręce filmik i wrzuce to porównamy:)

Gallus
23-01-10, 21:16
no nie słychac.. ale własnie mi chodzi o dzwięk silnika na ssaniu... takie jak by chlipanie... jak bedziesz nagrywał to jak możesz nagraj przy zamknietej klapie i otwartej...
taki dziwny chlipot.. :P

pozdro!

taif1991
23-01-10, 21:17
Gallus- A moze by tak trzeba zawory wyregulowac?

Gallus
23-01-10, 21:23
hmm nie wiem czy to od zaworów.. bo wiem jak brzmi klekot zaworu.. tak jak mówie jest to bardziej chlipanie... jutro bądz po jutrze tez nagram filmik...
bo gdyby zawory do regulacji były by problemy jakies.. zo odpalaniem itp... a ja mam wszystko ok tylko ten dzwięk... no i nie wiem czy tak ma byc czy nie :P

taif1991
23-01-10, 21:40
Nie koniecznie musisz miec jakies problemy, z odpalaniem czy czyms innym...

Wlasnie gdy zawory sa do regulacji to klekoczą na zimnym silniku

Gallus
23-01-10, 21:50
moze i masz racje... ale poczekamy co inni jeszcze powiedzą... i czekam na ten filmik od kolegi "lar" to porównamy ;)

steff
23-01-10, 22:12
ja dzisiaj również zauważyłem, że na zimnym dość głośno klekocze. Odpala świetnie, zawory były regulowane 10 tys temu. Wątpię żeby znów były do roboty. Muszę poczekać na ocieplenie klimatu i jeszcze raz to ocenić.

Gallus
23-01-10, 22:26
ja mam taki dzwięk od momentu kiedy kupilem samochód... czyli od listopada...
jak by zawory były do regulacji to na pewnie mechanior by mi o tym wspomniał po wymianie rozrządu.. oleju.. itp.

MrUkAs
25-01-10, 12:49
A ja zauwazylem, ze przy tych duzych mrozach auto przy zakresie 2 do 3 tys. obrotow chlipie. Jakby woda chlipala. Czym to spowodowane jest?? Mrozami??

Czarny1800
25-01-10, 16:42
Witam. Przyłącze sie też do tematu :) w mojej Hondzie jak wczoraj odpalałem to tez słyszałem dosłownie jak bym takiego diesla odpalił. jeśli wskazówka od temp zaczyna rosnąc to silnik znowu normalnie brzmi. Jakieś ok 1000km wstecz mialem wymieniany rozrzad i pare innych rzeczy i mechanik o regulacji zaworów nic nie wspominał. Wiec moim zdaniem ten klekot po opaleniu to normalna sprawa przez te mrozy...

Pozdro

Gallus
25-01-10, 19:51
aha no to dobrze wiedziec ze duzo osób to ma i możliwe ze to normalna sprawa.. tak czy siak jak we wiosne bedzie tez taki dzwiek to udam sie na regulacje zaworów.. nie duzy koszt a moze pomóc.

pozdro!

taif1991
25-01-10, 19:53
aha no to dobrze wiedziec ze duzo osób to ma i możliwe ze to normalna sprawa.. tak czy siak jak we wiosne bedzie tez taki dzwiek to udam sie na regulacje zaworów.. nie duzy koszt a moze pomóc.

pozdro!

Sam po sobie zauwazylem ze w zimie ogolnie duzo glosniej silnik pracuje i wydaje czasami jakies dzwieki...

W lecie jest wszystko ladnie, cichutko pracuje bez zadnych obcych dzwiekow :)

Gallus
25-01-10, 21:21
mam nadzieje ze masz racje ;)

pozdro i dzieki za wypowiedzi ;)

wolak855
26-01-10, 14:50
ja mam tak somo . zawory ustawiłem i nic się nie zmieniło . łapie temp. i jest cacy .

Gallus
26-01-10, 15:18
czyli śmiem twierdzic ze to normalka w tych silnikach.. jestem ciekaw tylko jak bedzie chodził na zimnym w lato...
nic tylko czekac.

pozdro!

lar
26-01-10, 16:14
A więc dziś nagrałem filmik jak pracuje mój silnik
Rozruch przy -12*C (http://w165.wrzuta.pl/film/aXQyGUUM3ze/rozruch_-12)
Praca na zimnym (http://w97.wrzuta.pl/film/2T8AqReslRj/na_zimnym)
Praca na rozgrzanym (http://w97.wrzuta.pl/film/8Al5lgjQHBH/na_rozgrzanym)
klekot jak u diesla :P

Czarny1800
26-01-10, 17:10
Bardzo dobrze na filmiku słychać prace silnika.. u mnie jest nie mal że identycznie... Przyjdzie ciepło i bedzie wszystko ok... Nie możliwe żeby tyle osób co się wypowiada miało zawory do regulacji :D

pozdro

Gallus
26-01-10, 17:54
mam identycznie.. wiec chyba wszystko ok ;)
mysle ze nie ma sensu zebym robił filmik bo u mnie jest identyczny dziwięk ;)
dzięki bardzo za uspokojenie ;)

pozdro!

derwisze
26-01-10, 20:07
Większośc hond z wiekszym przebiegiem tak pracuje .Więc jest OK

MrUkAs
26-01-10, 20:10
Ja przy -17 dluzej musze pokrecic, niz Ty na tym filmiku ;) a chodzi identycznie, tylko jak wkrece na obroty 2, 3 tys. to jeszcze chlipanie slychac :P

OSCAR
27-01-10, 07:29
ludzie o czym wy piszecie, 2 strony o niczym ....... ;)
przeciez silniki hondy nie maja hydreaulicznie regulowanych zaworow i szczeliny sa tak ustawione zeby bylo wsio ok po rozgraniu silnika.
wiadomo, ze jak zimny silnik to wszystko "mniejsze" - tym samym szczeliny wieksze i bardziej klekocze czy faktycznie chlipie jak to ktos powiedzial ;).

reasumujac - te typy tak maja i nie ma sie czym przejmowac, wystarczy tylko pamietac o sprawdzeniu/regulacji luzow co 30-40tys. a na gazie co 15tys. wystarczy i bedzie ok.

pozdrawiam