Zobacz pełną wersję : Podświetlenie klamek. Jak zrobic?
młodyBogdan
23-01-10, 10:02
Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nigdzie nie znalazłem podobnego tematu.
Widziałem u niektórych na tym forum podświetlenie klamek, i też chciałbym sobie takie coś zrobić. Kto mi pomoże? Jakich diod mam użyć, i gdzie to podłączyć?
JulekCIVIC
23-01-10, 10:41
a wewnetrzne czy zewnetrzne?
jak na zewnatrz to teraz sa takie paski diodowe ktore bys mogl przykleic w klamce puszczasz w drzwi do srodka no i tam reszta roboty to juz jak bys chcial, czy na wlacznik czy przy wlaczeniu alarmu maja mrugac, czy jak tam chcesz :)
młodyBogdan
23-01-10, 11:14
Nie no chodziło mi o wewnętrzne klamki, np żeby się zapalały po włączeniu zapłonu :)
JulekCIVIC
23-01-10, 11:33
ja np bym ci polecal podpiac sie pod radio jesli masz seryjna instalacjie, bo po wlozeniu kluczyka i przekreceniu na raz pojawia ci sie tam napiecie na dwa tez wiec na zaplonie tez by swiecily. teraz tylko montaż i podlaczenie i cyka :)
aha jesli zaraz zapytasz jak to podswietlic to ja bym polecal diody(kolor sobie wybierzesz, ale najlepiej 12V 3mm) z gory "wnęki" klamki mala dziurke zrobic i wkleic diode, dobrze by bylo zalozyc ja na jakiejs malej kostce lub wsuwkach bo przy demontażu tapicerki drzwi potem bedzie problem jak bedzie na stale :)
Są takie fajne gniazda na diody. Wiercisz dziurkę chyba 5mm, wkładasz oprawkę i w to diode 3mm. Diode możesz w każdej chwili wyjąc.
młodyBogdan
23-01-10, 15:28
a którędy puścić kabel od radia do tej klamki?
Nie łatwiej by było podłączyć się pod kabel od szyb?
Łatwiej ale albo szyby albo diody na tych kablach.
Łatwiej ale albo szyby albo diody na tych kablachna szybach +12V DC pojawia się po stacyjce, a masę można złapać do blachy drzwi więc nie widze sensu tej wypowiedzi
najlepiej 12V 3mmjuż nie raz pisałem. 12V to napiecie nomianalne zasilania tej diody. W aucie w normalnych warunkach pracy wynosi ono około między 13V a 14V. Dedykowana dioda 12V spali się wcześniej czy później. Jeśi już to dioda 3V + rezystor w obwód.
I napięcie cały czas jest chociaż na 1 kablu?
jest po zapłonie
mówię oczywiście o klamce po stronie kierowcy. Po stronie pasażera jest sporo wolnych pinów dla przeprowadzenia kabla z +12V po zapłonie
Wydaje mi się że stacyjkowy też będzie i w drugich drzwiach. Nie wiem tylko jak to będzie po przełączeniu tego pstryczka na drzwiach kierowcy blokującego otwieranie szyby pasażera.
młodyBogdan
24-01-10, 12:37
czyli dioda 3V z rezystorem, plus podłączyć do kabla od szyb a drugi kabelek do masy?
JulekCIVIC
24-01-10, 13:38
Tak, jak tak zrobisz to napewno bedzie dzialalo dobrze, a wczesniej napisalem ze do radia bo nie wiedzialem czy masz takie rzeczy jak szyby czy lusterka elektryczne :D
a co do diod 12V to mam je bardzo dlugo w aucie i jakos nie przepalily sie jeszcze :)
Jak zrobilem podswietlenie przelacznikow sterowania szyb, zasilanie wpiete bylo w ten sposob, ze minus od diody byl polczaony z kostka z przewodem minusowycm wchodzaca w gniazdo przelacznikow (na kazdych drzwiach tak jest) a plus szukalem (po przekreceniu stacyjki na pozycje jak mozna szyby otwierac i zamykac) w tej kostce gdzie jest ich wiecej niz jeden :P . W kazdy pin wpinalem sie i patrzylem czy swieci. swiecilo sie na 2pinach, na jednym slabiej na drugim mocniej.
Zrob sobie tak jak ja, przylutuj do nozek od diody kabelki, a z ich drugiej strony przylutuj szpilki, latwo sprawdzac gdzie jest plus wtykajac szpilke w dziurki w kostce, a i jak juz znajdziesz gdzie to wpinasz sie szpilka w przewod i nie musisz nic ciac lutowac i kombinowac wiecej, tylko sobie zaklejasz izolacja zeby sie przypadkiem nie rozlaczylo.
i tak jak napisalem, swieci sie tylko po przekreceniu kluczyka w stacyjce ze mozna uchylac szyby, dziala radio wycieraczk itd :P
Bo właśnie tak jest że ktoś zakłada nowy temat. I albo nie napisze jakie ma auto albo nie opisze wstępnie wyposażenia a odpowiadający żeby coś pomóc kombinuje daj plusa tak jak to napisał Julek albo jeszcze co innego. Starajmy się więcej pisać o swoim aucie to pomoże w ewentualnych odpowiedziach.
młodyBogdan
24-01-10, 15:12
Dzięki wszystkim za pomoc, zrobię tak jak napisał Pirat. Pomysł z tymi szpilkami jest bardzo dobry. Jak to założę to dam znać czy działa :D
Jak zrobilem podswietlenie przelacznikow sterowania szyb
Można zobaczyć jak to wygląda w praktyce zamontowane? Bardzo bym poprosił :)
no niestety juz nie da, bo auto poszlo na zyletki po wypadku z ktorego ledwo przezylem.
Ewentualnie w tym temacie kiedys zdjecie wstawilem:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6189