PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie klamek. Jak zrobic?

młodyBogdan
23-01-10, 10:02
Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nigdzie nie znalazłem podobnego tematu.
Widziałem u niektórych na tym forum podświetlenie klamek, i też chciałbym sobie takie coś zrobić. Kto mi pomoże? Jakich diod mam użyć, i gdzie to podłączyć?

JulekCIVIC
23-01-10, 10:41
a wewnetrzne czy zewnetrzne?

jak na zewnatrz to teraz sa takie paski diodowe ktore bys mogl przykleic w klamce puszczasz w drzwi do srodka no i tam reszta roboty to juz jak bys chcial, czy na wlacznik czy przy wlaczeniu alarmu maja mrugac, czy jak tam chcesz :)

młodyBogdan
23-01-10, 11:14
Nie no chodziło mi o wewnętrzne klamki, np żeby się zapalały po włączeniu zapłonu :)

JulekCIVIC
23-01-10, 11:33
ja np bym ci polecal podpiac sie pod radio jesli masz seryjna instalacjie, bo po wlozeniu kluczyka i przekreceniu na raz pojawia ci sie tam napiecie na dwa tez wiec na zaplonie tez by swiecily. teraz tylko montaż i podlaczenie i cyka :)

aha jesli zaraz zapytasz jak to podswietlic to ja bym polecal diody(kolor sobie wybierzesz, ale najlepiej 12V 3mm) z gory "wnęki" klamki mala dziurke zrobic i wkleic diode, dobrze by bylo zalozyc ja na jakiejs malej kostce lub wsuwkach bo przy demontażu tapicerki drzwi potem bedzie problem jak bedzie na stale :)

raq22100
23-01-10, 14:50
Są takie fajne gniazda na diody. Wiercisz dziurkę chyba 5mm, wkładasz oprawkę i w to diode 3mm. Diode możesz w każdej chwili wyjąc.

młodyBogdan
23-01-10, 15:28
a którędy puścić kabel od radia do tej klamki?
Nie łatwiej by było podłączyć się pod kabel od szyb?

raq22100
23-01-10, 22:14
Łatwiej ale albo szyby albo diody na tych kablach.

ppm702
23-01-10, 23:16
Łatwiej ale albo szyby albo diody na tych kablachna szybach +12V DC pojawia się po stacyjce, a masę można złapać do blachy drzwi więc nie widze sensu tej wypowiedzi

najlepiej 12V 3mmjuż nie raz pisałem. 12V to napiecie nomianalne zasilania tej diody. W aucie w normalnych warunkach pracy wynosi ono około między 13V a 14V. Dedykowana dioda 12V spali się wcześniej czy później. Jeśi już to dioda 3V + rezystor w obwód.

raq22100
23-01-10, 23:44
I napięcie cały czas jest chociaż na 1 kablu?

ppm702
23-01-10, 23:53
jest po zapłonie

mówię oczywiście o klamce po stronie kierowcy. Po stronie pasażera jest sporo wolnych pinów dla przeprowadzenia kabla z +12V po zapłonie

Chipsy2
24-01-10, 11:09
Wydaje mi się że stacyjkowy też będzie i w drugich drzwiach. Nie wiem tylko jak to będzie po przełączeniu tego pstryczka na drzwiach kierowcy blokującego otwieranie szyby pasażera.

młodyBogdan
24-01-10, 12:37
czyli dioda 3V z rezystorem, plus podłączyć do kabla od szyb a drugi kabelek do masy?

JulekCIVIC
24-01-10, 13:38
Tak, jak tak zrobisz to napewno bedzie dzialalo dobrze, a wczesniej napisalem ze do radia bo nie wiedzialem czy masz takie rzeczy jak szyby czy lusterka elektryczne :D
a co do diod 12V to mam je bardzo dlugo w aucie i jakos nie przepalily sie jeszcze :)

pirat
24-01-10, 14:14
Jak zrobilem podswietlenie przelacznikow sterowania szyb, zasilanie wpiete bylo w ten sposob, ze minus od diody byl polczaony z kostka z przewodem minusowycm wchodzaca w gniazdo przelacznikow (na kazdych drzwiach tak jest) a plus szukalem (po przekreceniu stacyjki na pozycje jak mozna szyby otwierac i zamykac) w tej kostce gdzie jest ich wiecej niz jeden :P . W kazdy pin wpinalem sie i patrzylem czy swieci. swiecilo sie na 2pinach, na jednym slabiej na drugim mocniej.

Zrob sobie tak jak ja, przylutuj do nozek od diody kabelki, a z ich drugiej strony przylutuj szpilki, latwo sprawdzac gdzie jest plus wtykajac szpilke w dziurki w kostce, a i jak juz znajdziesz gdzie to wpinasz sie szpilka w przewod i nie musisz nic ciac lutowac i kombinowac wiecej, tylko sobie zaklejasz izolacja zeby sie przypadkiem nie rozlaczylo.

i tak jak napisalem, swieci sie tylko po przekreceniu kluczyka w stacyjce ze mozna uchylac szyby, dziala radio wycieraczk itd :P

Chipsy2
24-01-10, 14:48
Bo właśnie tak jest że ktoś zakłada nowy temat. I albo nie napisze jakie ma auto albo nie opisze wstępnie wyposażenia a odpowiadający żeby coś pomóc kombinuje daj plusa tak jak to napisał Julek albo jeszcze co innego. Starajmy się więcej pisać o swoim aucie to pomoże w ewentualnych odpowiedziach.

młodyBogdan
24-01-10, 15:12
Dzięki wszystkim za pomoc, zrobię tak jak napisał Pirat. Pomysł z tymi szpilkami jest bardzo dobry. Jak to założę to dam znać czy działa :D

Nemereth
24-01-10, 15:19
Jak zrobilem podswietlenie przelacznikow sterowania szyb

Można zobaczyć jak to wygląda w praktyce zamontowane? Bardzo bym poprosił :)

pirat
24-01-10, 22:10
no niestety juz nie da, bo auto poszlo na zyletki po wypadku z ktorego ledwo przezylem.
Ewentualnie w tym temacie kiedys zdjecie wstawilem:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6189