Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany oleju w skrzyni biegów
Czy orientuje się ktoś ile wynosi koszt wymiany oleju w skrzyni biegow w ASO Hondy?
zapewne zalezy jeszcze w którym ASO
najpewniejsza informacja jest po wykonaniu telefonu do wybranego ASO
koledze zapewne chodzilo o orientacyjny koszt wymiany....:)
moze ktos wymienial akurat i moze sie podzielic tym, ile zaplacil...echhh
Nie lepiej wymienic gdzieś "nie w ASO" ?
Pewnie 2, 3 razy taniej - nie licząc samego oleju.
Zasadniczo to tylko odkrecenie jednej srubki (spuszenie oleju), zakrecenie jej, odkrecenie drugiej (wlanie 2 litrow oleju), zakrecenie jej.
10min to max, nawet dla początkującego, a jakis polsyntetyk 10W40 to 30-40zł za 2 litry.
Dokladnie tak jak opisał kolega Furious.
Nie czekałem zbytnio długo na wymianę i było po sprawie.
W każdym razie przynajmniej ja, nie robiłem tego sam pojechałem do wartszatu
i tam zrobili co trzeba.
zara wam powiem, gdzies tu mam fakturkie ;-)
fakturki nie ma, nie moge znalezc
zerzneli ze mnie (a raczej z brata ;-)) 260zl za:
160 albo 170zl MTF 2,1L
reszta kosztow to:
wymiana
dolozenie zarowki od swiatel mijania (spalona)
nowe zarowki do postojowek 2szt + 1 wtyczka pod zarowke postojowek(ta jedna wtyczka gdzies zniknela, zalozyli jakas zjechana, ale dzialajaca ;-)
umysie samochodu
ogarniecie z deka w srodku
ramki pod tablice
psikniecie czyms opon (takie ladne czare byly, ale juz nie sa bo sie kurz przykleil :P ale za to woda scieka po nich jak by byly nasiakniete olejem jeszcze do dzis ;-) )
Troche sie wkurzylem ta cena, bo jak dzwonilem dowiedziec sie ile kosztuje sam olej to powiedzieli 70zl litr pytam sie a z wymiana ile bedzie, koles mowi ze za wymiane 50zl no to szybki liczenie, 2 litry to jest 140 + 50zl no to 190zl, on mowi ze cos kolo tego, max 200 bedzie kosztowac. dostaje samochod i taki rachunek to sie wkur... czemu az tyle, chcialem wymienic tylko olej a onie zabawili sie z reszta..
W sumie facet z oslugi kienta sie spytal czy chce ramki (jedna stara byla peknieta- zauwazyl to) spytalem sie ile bedzie to kosztowac (jako iz pojechalem brata samochodem z jego swiadomoscia ceny ze nie bedize wiecej jak 200zl), na pytanie o cene koles powiedzial ze ramki za free. no to sie zgodzilem.
Reszte sam bym sobie wymienil mniejszym kosztem.. ehhh
bylo to w Honda Plaza w Warszawie
ale za to wszystko jak wyjezdzalem to wisialo cos pod lusterkiem ze mnie umyja samohcoda, doleja plyny za free przy nastepnym serwisowaniu ;-)
I karteczke przyslali :P
ASO w Rzeszowie:
2L MTF 130 pln + wymiana gratis :D
U mnie wchodzi o ile dobrze pamiętam 1.8 dm3.
Zaplacilem u gościa coś koło 100 zł razem z wymianą i olejem.
Dziekuję bardzo za informacje. Do salonu Hondy po olej muszę jechać około 60km dlatego zastanawiałem się czy od razu nie zlecić im wymiany :) Jeśli koszt wymiany nie będzie tragiczny to pozwolę im to zrobic ;) Pozdrawiam.
zamiast mtf-u mozna wlac polsyntetyk np. mobil, ale czy wlanie np. lotosa bedzie zlym pomyslem? chodzi mi o jakosc lotosa w porownaniu z mobilem.?
zamiast mtf-u mozna wlac polsyntetyk np. mobil, ale czy wlanie np. lotosa bedzie zlym pomyslem? chodzi mi o jakosc lotosa w porownaniu z mobilem.?
Moze byc nawet i polsyntetyczny Orlen 10W40
10w 40 to olej silnikowy
do skrzyni nalewa sie
syntetyk 80w90 w 100% syntetycznym do mocno obciążonych skrzyń biegów
75w80 polsyntetyk
* oleje zimowe - oznaczenie: 75W, 80W, 85W
* oleje letnie - oznaczenie: 90,140, 250
* oleje wielosezonowe - oznaczenie: 80W/90, 80W/140, 85W/140
pozdrawiam
10w 40 to olej silnikowy
do skrzyni nalewa sie
75w80 polsyntetyk
pozdrawiam
nie wiem czy wiesz ale w hondach sie leje wlasnie olej silnikowy do skrzyni
10w 40 to olej silnikowy
do skrzyni nalewa sie
75w80 polsyntetyk
pozdrawiam
czlowieku co ty bredzisz :shock: :shock: :shock:
takie oleje to sie wlewa w niemieckie i francuskie gowna :!:
a tak wogole to powodzenia zycze jak bedzie wlewal do hani olej przekladniowy.
na przyszlosc,poczytaj troche zaczym cos napiszesz. do skrzyni w hondach wlewa sie olej silnikowy :!:
pozdrawiam
prawda. w instrukcji jest jasno napisane ze jezeli nie posiadamy mtf-u to mozna zalac olej 10w40 silnikowy.
10w 40 to olej silnikowy
do skrzyni nalewa sie
75w80 polsyntetyk
pozdrawiam
czlowieku co ty bredzisz :shock: :shock: :shock:
takie oleje to sie wlewa w niemieckie i francuskie gowna :!:
a tak wogole to powodzenia zycze jak bedzie wlewal do hani olej przekladniowy.
na przyszlosc,poczytaj troche zaczym cos napiszesz. do skrzyni w hondach wlewa sie olej silnikowy :!:
pozdrawiam
darujcie mu, to świerzak :D
W Hondach leje sie do skrzyni olej silnikowy, a o tym bylo na forum juz nie raz, wiec odsylam do archiwum.
w starszych hondach leje sie silnikowy moja nieuwaganie przeczytałem i nie pomyslałem sorrry :oops:
[ Dodano: 24-07-2006, 20:39 ]
i ja mam automat i inny olej sie leje jeszcze raz przepraszam
a wczesniej jezdziłem 2,5roku laguna niestety
W Hondach leje sie do skrzyni olej silnikowy, a o tym bylo na forum juz nie raz, wiec odsylam do archiwum.
Z braku laku, low costowo to i silnikowy można wlać, ale spotkałem się już z wieloma opiniami, że jednak co MFT to MTF.
Piotrek Klag
25-07-06, 09:04
Z braku laku, low costowo to i silnikowy można wlać, ale spotkałem się już z wieloma opiniami, że jednak co MFT to MTF.
to nie akcja typu że z braku laku można zalać półsyntetyk tylko taki jest zalecany a to jest różnica - nie ma co dyskutować bez sensu - MTF tak ale nie do hond i tyle - wszystko jest w manualu.
to nie akcja typu że z braku laku można zalać półsyntetyk tylko taki jest zalecany a to jest różnica - nie ma co dyskutować bez sensu - MTF tak ale nie do hond i tyle - wszystko jest w manualu.
:lol:
co rozumiesz pod nazwą MTF?
MTF tak ale nie do hond i tyle - wszystko jest w manualu.
MTF to skrót od Manual Transmision Fluid i ich klasy są różne w zależności od producentów
do Hondy leje sie MTF Honda (do Automatów ATF), albo olej silnikowy o tej samej klasie gestosci czyli 10W30 albo 10W40, w innych autach lejesz MTF, czy tez ATF ale o gestosci olejów przekładniowych
Bayer zalał w swoim żelazku skrzynię MTF i zaczeła szumieć(łożyska czy cuś?),szybko wrócił do silnikowego 10w40 i jest OK.ogólnie to chyba można powiedzieć że MTF leje się Hond wyprodukowanych od 95r bo chyba właśnie w tym roku go wymyślili skośnoocy mali żółci bracia ;)
białystok aso 180pln
ja pier....ceny europejskie... szkoda, ze nasze zarobki juz nie bardzo...
dlatego ja sam wymienialem olej w skrzyni, olej kupilem mobila 10W40, zlanie oleju to pestka, a wlalem strzykawka,20mil-troche sie namachalem :P
ale za to zlotowki zostaly :D
przeciez mobil 10w40 to olej do silnika jak mozna go lac do skrzyni biegów???
przeciez mobil 10w40 to olej do silnika jak mozna go lac do skrzyni biegów???
czytales caly temat
jak widać nie bardzo :roll: :lol:
tak 10W40 to olej silnikowy i leje sie go do skrzyni biegów
:shock: co zdziwiony :?:
8)
juz przeczytałem sorry mój bląd
ja proponuje zamknac ten temat, bo co mialo byc napisane to juz zostalo.
Jesli ktos ma jakies ale co do tego tematu, to poprosze o PW
pozdro ziomy