PDA

Zobacz pełną wersję : Nieszczelne przewody klimatyzacji

smidus
20-01-10, 17:54
Witam,
Wiem, że pogoda jest jaka jest, ale dla poprawy humoru lubię sobie pomyśleć o letnich upałach :) Przechodząc do meritum -
W zeszłym sezonie nabiłem klimatyzację i po 2 tygodniach nic gazu nie zostało, okazało się, że aluminiowe rurki/ przewody przepuszczają gaz. Wszystkie inne elementy są w pełni sprawne. W związku z problemem rodzi się kilka pytań :
Czy można to naprawić w miarę normalnych kosztach ?
Czy istnieje możliwość skutecznego uszczelnienia przewodów ?
Czy możliwa jest zmiana przewodów aluminiowych na gumowe, lub jakieś inne tańsze w zakupie ?

Jestem z Wrocławia, jeżeli ktoś mógłby polecić jakiegoś specjalistę z okolic byłbym wdzięczny.

Arturvf500
20-01-10, 18:12
Witam,
Wiem, że pogoda jest jaka jest, ale dla poprawy humoru lubię sobie pomyśleć o letnich upałach :) Przechodząc do meritum -
W zeszłym sezonie nabiłem klimatyzację i po 2 tygodniach nic gazu nie zostało, okazało się, że aluminiowe rurki/ przewody przepuszczają gaz. Wszystkie inne elementy są w pełni sprawne. W związku z problemem rodzi się kilka pytań :
Czy można to naprawić w miarę normalnych kosztach ?
Czy istnieje możliwość skutecznego uszczelnienia przewodów ?
Czy możliwa jest zmiana przewodów aluminiowych na gumowe, lub jakieś inne tańsze w zakupie ?

Jestem z Wrocławia, jeżeli ktoś mógłby polecić jakiegoś specjalistę z okolic byłbym wdzięczny.

wiele lepszych zakladow zajmujacych sie klimami spawa rurki na miejscu - jezeli jest to widoczne uszkodzenie to naprawia, jak sa skorodowane, wymienia kawalek rurki

pozdrawiam
Artur

smidus
20-01-10, 18:32
Rurki prowadzące do wnętrza auta są ponoć skorodowane na dość dużej powierzchni. Ile może kosztować taki zabieg i na ile jest on skuteczny ??

Tompro
20-01-10, 20:04
O wiele taniej wyjdzie Cie zdobycie oryginalnych przewodów do klimy w dobrym stanie.

spychu
20-01-10, 22:10
Ale napewno nie nowych.

I się może okazać, że założy te przewody w dobrym stanie a będzie takie samo sito jak i obecne.

Nowe rurki od klimy w ASO są niemiłosiernie drogie średnio ok 300zł za jeden odcinek. Ja u siebie miałem delikatny wyciek na rurce która przechodzi przed chłodnicami i pospawali mi ją za 60zł puszczała dosłownie w jednym miejscu i bardzo delikatnie.

Kupowanie używanych rurek to dla mnie nieporozumienie bo faktyczny stan rurki ocenić się da dopiero w momencie nabicia klimy z dodaniem czynnika UV.

Tompro
21-01-10, 06:11
Ale napewno nie nowych.

I się może okazać, że założy te przewody w dobrym stanie a będzie takie samo sito jak i obecne.

Nowe rurki od klimy w ASO są niemiłosiernie drogie średnio ok 300zł za jeden odcinek. Ja u siebie miałem delikatny wyciek na rurce która przechodzi przed chłodnicami i pospawali mi ją za 60zł puszczała dosłownie w jednym miejscu i bardzo delikatnie.

Kupowanie używanych rurek to dla mnie nieporozumienie bo faktyczny stan rurki ocenić się da dopiero w momencie nabicia klimy z dodaniem czynnika UV.

Z jednej strony masz racje, ale z drugiej ja mam klime poskładaną z różnych aut, z różnych rurek i zawsze było ok. Jak coś ma ślady korozji lub pęknięcia to widać to gołym okiem.

smidus
21-01-10, 21:02
GOłym okiem nic nie było widać, dopiero po zalaniu gazem z barwnikiem można było zobaczyć korozję pod światłem UV :(
O rzędzie jakich kwot mówimy przy łataniu korozji ??

Tompro
21-01-10, 21:59
Pewnie w granicach 120zł za przewód. Chociaż nie wiem jak można nie zobaczyć korozji aluminium, przecież to jest taki biały nalot.

majkel
22-01-10, 00:32
nikt nie łata żadnej korozji - wycina się uszkodzony fragment i wspawuje nowy - prosto, pewnie i niedrogo