Zobacz pełną wersję : Nieszczelne przewody klimatyzacji
Witam,
Wiem, że pogoda jest jaka jest, ale dla poprawy humoru lubię sobie pomyśleć o letnich upałach :) Przechodząc do meritum -
W zeszłym sezonie nabiłem klimatyzację i po 2 tygodniach nic gazu nie zostało, okazało się, że aluminiowe rurki/ przewody przepuszczają gaz. Wszystkie inne elementy są w pełni sprawne. W związku z problemem rodzi się kilka pytań :
Czy można to naprawić w miarę normalnych kosztach ?
Czy istnieje możliwość skutecznego uszczelnienia przewodów ?
Czy możliwa jest zmiana przewodów aluminiowych na gumowe, lub jakieś inne tańsze w zakupie ?
Jestem z Wrocławia, jeżeli ktoś mógłby polecić jakiegoś specjalistę z okolic byłbym wdzięczny.
Arturvf500
20-01-10, 18:12
Witam,
Wiem, że pogoda jest jaka jest, ale dla poprawy humoru lubię sobie pomyśleć o letnich upałach :) Przechodząc do meritum -
W zeszłym sezonie nabiłem klimatyzację i po 2 tygodniach nic gazu nie zostało, okazało się, że aluminiowe rurki/ przewody przepuszczają gaz. Wszystkie inne elementy są w pełni sprawne. W związku z problemem rodzi się kilka pytań :
Czy można to naprawić w miarę normalnych kosztach ?
Czy istnieje możliwość skutecznego uszczelnienia przewodów ?
Czy możliwa jest zmiana przewodów aluminiowych na gumowe, lub jakieś inne tańsze w zakupie ?
Jestem z Wrocławia, jeżeli ktoś mógłby polecić jakiegoś specjalistę z okolic byłbym wdzięczny.
wiele lepszych zakladow zajmujacych sie klimami spawa rurki na miejscu - jezeli jest to widoczne uszkodzenie to naprawia, jak sa skorodowane, wymienia kawalek rurki
pozdrawiam
Artur
Rurki prowadzące do wnętrza auta są ponoć skorodowane na dość dużej powierzchni. Ile może kosztować taki zabieg i na ile jest on skuteczny ??
O wiele taniej wyjdzie Cie zdobycie oryginalnych przewodów do klimy w dobrym stanie.
Ale napewno nie nowych.
I się może okazać, że założy te przewody w dobrym stanie a będzie takie samo sito jak i obecne.
Nowe rurki od klimy w ASO są niemiłosiernie drogie średnio ok 300zł za jeden odcinek. Ja u siebie miałem delikatny wyciek na rurce która przechodzi przed chłodnicami i pospawali mi ją za 60zł puszczała dosłownie w jednym miejscu i bardzo delikatnie.
Kupowanie używanych rurek to dla mnie nieporozumienie bo faktyczny stan rurki ocenić się da dopiero w momencie nabicia klimy z dodaniem czynnika UV.
Ale napewno nie nowych.
I się może okazać, że założy te przewody w dobrym stanie a będzie takie samo sito jak i obecne.
Nowe rurki od klimy w ASO są niemiłosiernie drogie średnio ok 300zł za jeden odcinek. Ja u siebie miałem delikatny wyciek na rurce która przechodzi przed chłodnicami i pospawali mi ją za 60zł puszczała dosłownie w jednym miejscu i bardzo delikatnie.
Kupowanie używanych rurek to dla mnie nieporozumienie bo faktyczny stan rurki ocenić się da dopiero w momencie nabicia klimy z dodaniem czynnika UV.
Z jednej strony masz racje, ale z drugiej ja mam klime poskładaną z różnych aut, z różnych rurek i zawsze było ok. Jak coś ma ślady korozji lub pęknięcia to widać to gołym okiem.
GOłym okiem nic nie było widać, dopiero po zalaniu gazem z barwnikiem można było zobaczyć korozję pod światłem UV :(
O rzędzie jakich kwot mówimy przy łataniu korozji ??
Pewnie w granicach 120zł za przewód. Chociaż nie wiem jak można nie zobaczyć korozji aluminium, przecież to jest taki biały nalot.
nikt nie łata żadnej korozji - wycina się uszkodzony fragment i wspawuje nowy - prosto, pewnie i niedrogo