Zobacz pełną wersję : dlugosc dolotu w b18c4
Ktos probowal policzyc / dobral experymentalnie jaka powinna byc dlugosc "power rury" przy B18c4?
chodzi mi o odleglosc od kolektora do poczatku stozka... rozumiem ze popularna srednica 77mm jest ok?!
bede wdzieczny za info i wskazowki.. przymierzam sie do "wlasnej produkcji"...
skolopendra
20-01-10, 16:02
Ktos probowal policzyc
tylko hamownia ci prawdę powie
Arturvf500
20-01-10, 18:01
Ktos probowal policzyc / dobral experymentalnie jaka powinna byc dlugosc "power rury" przy B18c4?
chodzi mi o odleglosc od kolektora do poczatku stozka... rozumiem ze popularna srednica 77mm jest ok?!
bede wdzieczny za info i wskazowki.. przymierzam sie do "wlasnej produkcji"...
policzyc sobie mozesz sam - zakladajac ze rura nie jest restrykcyjna predkosc rozchodzenia sie dzwieku dla cisnienia bezwzglednego 1000hPa to ok 330m/s; aby uzyskac efekt falowy dodatni fala musi sie odbic od granicy srodowisaka (filtr) i powrocic do cylindra; wiec majac obroty i predkosc rozchodzenia sie fali liczysz dlugosc ktora bedzie dwukrotnoscia dlugosci rury; oczywiscie od zaworu do granicy srodowiska; tylko troche Ci popsuja te wyliczenia zjawiska falowe w samym kolektorze;) jeszcze jedna uwaga - efektywnsc doladowania falowego jest odwrotnie proporcjonalna do objetosci dolotu - co za tym idzie jeszcze pozostanie Ci policzenie minimalnego nierestrykcyjnego przekroju;)
pozdrawiam
Artur
o matko... przypomniales mi wyklady z fizyki na studiach.. nawet polatach boli tak samo :)))))
no to moze bogatszy o nowa wiedze... ktora nie napawa mnie optymizmem bo uwzglednianie tego wszystkiego pewnei spowoduje wiekszy blad obliczen niz jakby przyjac przyblizenia....( ze nie wspomne ze poprostu 'lekko' mi sie odechcialo)..... zapytam inaczej...
kto juz badal empirycznie jka dluga ma byc rura "zeby bylo dobrze" :) celuje w obroty od 5500 w gore...