Zobacz pełną wersję : Wymiana żarówki mijania Civic VI gen
Witam kolegów,
muszę się upewnić w pewnej sprawie. Otóż chcę wymienić żarówki świateł mijania. Zdjąłem zbiorniczek więc jest dojście, ale plastikowy cokół (ten do którego wchodzą kable) nie chce zejść. Mam ją ciągnąć na chama, czy tam są jakieś zatrzaski? Szczerzę mówić to żadnych nie widzę. Dalej sobie poradzę -> guma i sprężynka, ale co z tym cholernym plastikiem?
Plastik znaczy się kostka? W hani powinien zejść bez trzymania żarówki, możesz spróbować przytrzymać oprawkę żarówki jedną ręką a drugą ściagać kostkę, tylko że przy ściaganiu poruszaj ją troche na boki. Zatrzasków żadnych nie ma a żarówka to H4, ma 2 włókna czyli razem ze światłem mijania wymieniasz odrazu światła drogowe.
z tego co pamietam to trzeba troche zcisnac ta kostke, ma ona jakis zatrzask chyba
O to mi właśnie chodzi. Ma zatrzask czy nie? ruszałem ją na boki ale nie chce wyjść. Zatrzask może być od dołu, bo tylko tam nie widać co jest. Ale nawet jak ścisnę od dołu nie wyłazi.....
Ja tam zatrzasku nie zauważyłem. Wystarczy ciągnąć z wyczuciem i ruszać na boki. Powinno ustąpić. Jeśli dawno nie były ruszane potrafią stawiać opór.
tomson1192
20-01-10, 15:23
ja u siebie najpierw wyciągnąłem żarówke z klosza potem dopiero odłączałem, wygodniej bo masz żarówke z kostką na zewnątrz nie musisz sie tam cisnąc pod maska:p
Nie ma na tej kostce żadnego zatrzasku tylko czasem ciężko schodzi.Ogólnie to te żarówki przednie H4 się ciężko wymienia ze względu na niezbyt wygodny dostęp,szczególnie lewa strona(nawet po zdjęciu zbiorniczka od wspomagania).
Dzięki za pomoc - zeszło.
Pozdrawiam
aczkolwiek u mnie w 3D '98 są zatrzaski, po bokach, wystarczy ścisnąć
u mnie tez.... ale w 5d ... tylko po nastu latach ciezko je nawet wyczuc ... taki plastik jest ztwardnialy i brudny
Az sprawdzę któregoś dnia, u mnie kostki są seria.
Panowie, a jak odchaczyć tą sprezyne ? BO zdjałem gume, kable ale nei moge tego zastrzasku/sprzężyny zdjąć jak to odchaczyć
Nie pamiętam dokłądnie na pamięć ale chyba górną cześć trzeba wysunąć w dół i powinna odejść.
Bo próbowałem i nie chce nic pokrzywić
bo jest kilka opcji:
a) pchać w strone reflektora
b) pchać do siebie czyli w strone silnika
c) rozpychać na boki
d)ściskać oba równoległe boki do siebie
oile pamiętam: ścisnąć je równocześnie, pchnąć w stronę reflektora, delikatnie popuścić(byle nie w majtki:p) i rozejda sie na boki
coraz powazniejsze ludzie maja problemy :) pozdr