PDA

Zobacz pełną wersję : Co moge ulepszyc? 1.4, 5D, '96

grr
24-02-05, 14:28
Witam,
Od niedawna jestem wlascicielem Hondy Civic 1.4 z 96r.
Nie znam sie za bardzo na silnikach i tuningu, ale od czegos trzeba zaczac.
Chcialbym sie dowiedziec od ludzi, ktorzy wiedza wiecej niz ja jakie mam mozliwosci polepszenia osiagow mojej Hondy.

Z tego co udalo mi sie dowiedziec to mozliwosci sa takie:
- Wersja GT - koszt ok 2500, max 20% zwiekszenie mocy
- chiptuning - koszt ok 1500 i wiecej, max 10% przyrostu mocy, bardziej sie oplaca w dizlach i silnikach z turbo
- filtry sportowe - maly przyrost mocy, lub nawet jej ubytek
- turbo - bardzo kosztowne, uciazliwe do codziennej jazdy

Bede wdzieczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
mp.

izzy_rajder
24-02-05, 14:36
Musisz sobie odpowiedzieć na jedno *****iscie wazne pytanie :D :
ile chę na to przeznaczyc?

Rikoo
24-02-05, 14:40
I jeszcze jedno ze trzeba sie PRZYWITAC :!: :!: :!:
w odpowiednim temacie

grr
24-02-05, 14:55
Ile wydac?
Na razie 2500 moge wydac... pozniej zobaczymy

>I jeszcze jedno ze trzeba sie PRZYWITAC :!: :!: :!:

Oj, to bardzo przepraszam. Serdecznie witam wszystkich. Chyba ze sa jeszcze jakies specjalne zasady przywitania na forum?

pozdr.
mp.

izzy_rajder
24-02-05, 15:01
Za 2500 to juz sie mozesz przymierzyc do kompletnego wydechu z kolektorem i dolotu. Nie wiem jak jest z cenami do d14, ale mysle ze masz szanse sie wyrobic.

jinjet
24-02-05, 15:19
wyrobic sie wyrobisz ale nie wiem czy warto inwestowac w te 1,4 bo rajdowki z tego i tak nie bedzie, jesli bardzo chcesz to zbieraj kase na turbo, reszat jest moim zdaniem bez sensu!!

p.s
do witania sie jest oddzielny temat

grr
24-02-05, 15:48
Ok, a cos wiecej.. Jakie sa tego plusy/minusy?

Za 2500 to juz sie mozesz przymierzyc do kompletnego wydechu z kolektorem i dolotu. Nie wiem jak jest z cenami do d14, ale mysle ze masz szanse sie wyrobic.

Nevada
24-02-05, 15:54
Moim zdaniem modyfikacje inne niż turbo sa po prostu nieopłacalne- ile da Ci dolot z wydechem? 1,5 sekundy mniej do setki?

Ja w przypadku tego silnika bym uturbiał, popatrz w dziale projekty na Cifa 1.4 turbo- to naprawde najlepsze co zrobisz z tym silnikiem :wink:

izzy_rajder
24-02-05, 16:04
No i wlasnie dlatego trzeba sobie odpowiedziec na pytanie wazne nr 2:
czego oczekuje po modyfikacji?
Jak lekkiego przyrostu, ktory bedzie pozwalal zjadac inne 1.4 to wystarczy to co napisalem
Jezeli chcesz miec w miare szybkie toczydlo (powiedzmy na poziomie VTI) to tylko turbo.

lukiasz
24-02-05, 16:37
kiedys byla juz o tym mowa i np z tego co pamietam mozna zastosowac glowice od 1,6 i jakeis tam inn bajerki tzreba poszukac ja niestety nie mam na to czasu... Bero o to pytal wiesz klik szukaj i jazda

Banzai
24-02-05, 16:54
Przede wszystkim to to sobie przeczytaj, bo po to stworzyłem ten temat

http://forum.civicklub.pl/viewtopic.php?t=983&highlight=

Pati
24-02-05, 17:50
a ja za te 2500 to bym wyjal stary silnik i sprzedal i kupil jakies 1,6...

rem36
24-02-05, 18:00

on to to bys moze zrobil, ale potem musial bys dokupic cala reszte ******* mniejszych lub wiekszyc zaplacic jakiemus majstrowi oraz pozegnac sie na jakis czas z autem... mysle ze temat tuningu d14 byl wiele razy, jest chyba nawet w nowym FAQ, kazdy mysle swoje zdanie wyrazil wiec nie ma co walkowac od poczatku, a jak archiwum nie wystarczy to koser ma w d14 przerobiony dolot i wydech, pogadaj z nim i sie wszytkiego dowiesz.

grr
24-02-05, 20:24
Wielkie dzieki! Sporo mi to rozjasnilo.
Pozdr.
mp.

Koser
24-02-05, 20:45
grr spoko jak chcesz możemy się styknąć jakoś(też z w-wa jestem) przewioze cię furką i zobaczysz czy czuć jakąś różnice czy też nie? :) i przede wszystkim czy warto kase wywalać.

carlose
26-02-05, 08:59
to nie lepiej sprzedać całe auto i kupić poprostu VTI, napewno mnie pieprdykania się ze swapem itd (i napewno mnie oszczędności pójdzie)

Wielkie dzieki! Sporo mi to rozjasnilo.
Pozdr.
mp.
TURBO - jess, ale moim zdaniem z tym to poczekaimy, jak widzisz coraz więcej zaczyna jeździć 1,4 z doładowaniem, poczekajmy z rok - zobaczymy jak to się sprawuje i czy silnik zaraz nie wsytrzelik w przestań orbitalną :D (140 ps i niecałe 200 momentu możesz mieć juża za około 5-6 tys zł, ale do tego przydał by się jeszcze wydech ...)
WYDECH - jess, moim zdaniem to co ma Koser to naprawde bardzo fajne rozwiązanie, niecałe 9 sekund to 100 - jeżeli nie jesteś zapalonym streeterem to będzie ok ( 2,5 tys zł spokojnie styknie )

Tak na marginesie "przede wszystkim czy warto kase wywalać" :D
NIE WARTO :P heheh żartuje oczywiście
TUNING jest rzeczą bardzo nieopłacolną, oczywiście zależy w jakim kierunku patrzysz, bo to co władujesz nigdy Ci się nie zwróci po za tym że będziesz miał szybsze autko i tyle, ale oto właśnie w tym chodzi :D

Banzai
26-02-05, 11:46
to nie lepiej sprzedać całe auto i kupić poprostu VTI, napewno mnie pieprdykania się ze swapem itd (i napewno mnie oszczędności pójdzie)

Poprostu uwielbiam takie odpowiedzi :roll: Tego na pęczki przecież tak samo jak cinłeczento :lol: Pozostaje już tylko kwestia wyboru koloru i wyposażenia, nie? :roll:

carlose
26-02-05, 13:00
w Polsce napewno mało, ale można taki manerw zrobić, przykładem jest mój znajomy - tylko kolor się zmienił :D ze srebnego na czarny, wyszło go + pare tysięcy ale: -klimka, lepsze fotele, elektryka, abs, szyberdach, zawieszenie pod silnik 1,6, hamulce pod 1,6 i oczywście motor 1,6.
Jakby zliczyć to, to wyszła by suma że ocho ... - SWAP to nie sam silnik (tzn na tym się kończy), otym chyba wie każde małe dziecko ;), zrobisz swap-a i co ... dalej idą inne koszty :D więc lepiej poczekać i poszukać "vitka" - chyba że dostaniesz motorek 1,6 za śmieszne pieniądze 8)

Peter
26-02-05, 13:06
Kup D16Z6, ten sprzedasz i wystarczy Ci swobodnie i bez zamartwiania się o trwałość masz dodatkowe 35KM i V-Tec`a na dzien dobry, a i rzezby przy SWAP`ie nie będzie... :)

ARTX
26-02-05, 14:44
SWAP polecam w wyjatkowych autach.. ktorych sie nie kupi z b16 -> np. coupe :D

carlose
01-03-05, 20:48
SWAP polecam w wyjatkowych autach.. ktorych sie nie kupi z b16 -> np. coupe :D
jakto się coupe b16 się nie kupi .. kupi, kupi - lot do Stanów i jest b16 coupe :D lub się od kupi od ARTX-a później 8)

grr
05-03-05, 10:29
Panowie, bardzo dziekuja za wszystkie porady.
Na razie samochodu nie bede zmienial.. wiecie jak to jest.. troche sie pojezdzi i juz sie czlowiek przyzwyczaja :)

Co do innych przerobek to musze sie powoli wgryzac w temat.

Pozdr.
mp.