Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gaśnie na Lpg

pawlak91
19-01-10, 21:31
Witam.Posiadam Hondę Civic D13B2 z Gazem (instalacja I Gen). Mam pewnien problem a mianowicie kiedy odpalę silnik na benzynie oczywiście , przełączam na gaz (problem dotyczy tylko biegu jałowego) chodzi na gazie przez 2-góra 4 sekundy , dostaje deliry i gaśnie. Nie wiem możliwe że tak może byc bo silnik nie rozgrzany. Jestem od nie dawna właśnicielem owej hondy i jest to moje pierwsze auto z instalacją LPG więc nie bardzo znam się na tym. Czy mógł by mi ktoś powiedziec czy to normalne czy może coś z reduktorem jest nie tak. Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie. Dodam jeszcze że instalacja gazowa była zakładana w październiku 2008 roku.

luki11122
19-01-10, 21:58
moze poprostu masz ustawione za niskie obroty:)
podkręcić troszke i powinno grać ...

sam ma D13B2 z gazownią I gen
na forum znajdziesz wszystko co potrzebne do tej operacji bo akurat na ten temat juz sporo tu jest napisane:)
pozdrawiam

sivy
19-01-10, 23:28
podstawawowa sprawa napisana w każdej instrukcji obsługi od instalacji gazowej : przełączać na Lpg gdy silnik jest rozgrzany

mc47
25-01-10, 23:34
zamarza ci najprawdopodobniej parownik.
przy tej temperaturze to z tego co mi się kojarzy to normalne. sam gaz go ochładza przepływając przez niego a do tego bardzo zimno jest na dworze i ci zamarza. Odpalaj na benzynie i pozwalaj trochę się zagrzać .. nawet nie musi to być temperatura optymalna, wystarczy że wskazówka zrobi jakikolwiek ruch w górę i możesz spokojnie przełączyć i zamarznąć nie powinien.

orzel123
31-01-10, 18:57
Miałem podobny problem z holenderską instalacją. Gdy zapalił przejechałem się z 200m i na skrzyżowaniu gasł. Wymieniłem parownik na nowy i jest teraz elegancko.

sztandi
30-06-11, 12:25
sprawdz poziom cieczy chlodzacej

vnv_nation
30-06-11, 13:34
Witam.Posiadam Hondę Civic D13B2 z Gazem (instalacja I Gen). Mam pewnien problem a mianowicie kiedy odpalę silnik na benzynie oczywiście , przełączam na gaz (problem dotyczy tylko biegu jałowego) chodzi na gazie przez 2-góra 4 sekundy , dostaje deliry i gaśnie. Nie wiem możliwe że tak może byc bo silnik nie rozgrzany. Jestem od nie dawna właśnicielem owej hondy i jest to moje pierwsze auto z instalacją LPG więc nie bardzo znam się na tym. Czy mógł by mi ktoś powiedziec czy to normalne czy może coś z reduktorem jest nie tak. Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie. Dodam jeszcze że instalacja gazowa była zakładana w październiku 2008 roku.

W d13b2 masz gaznik kolego, normalne ze jak przelaczysz z benzyny od razu na lpg to zgasnie. Najpierw musisz przelaczyc na pozycje neutralna (odcina wtedy doplyw i benzyny i lpg - musisz miec taka opcje na przelaczniku przy silniku gaznikowym), wypalic z gaznika benzyne co tam zostala i dopiero jak auto zacznie zdychac to przelaczyc na lpg. Dziala to wszystko inaczej niz we wtrysku i nic z tym nie zrobisz musisz sie przyzwyczaic :)

podstawawowa sprawa napisana w każdej instrukcji obsługi od instalacji gazowej : przełączać na Lpg gdy silnik jest rozgrzany

To tylko teoria, zeby niektore elementy pod maska moglby w teorii przedluzyc swoja zywotnosc. W praktyce przy prawidlowo zamontowanej instalacji, auto musi chodzic prawidlowo przy -20 stopniach odpalane na gazie. Jezdzilem kiedys stara fiesta z lpg przez ponad roku czasu, nie miala nawet zbiornika z benzyna :)