Zobacz pełną wersję : Akumulator na wykończeniu
Mam akumulator 45 Ah 300A w EJ9, który po 3-4 dniach bezruchu ledwo kręci silnikiem. Przypuszczam, że jego dni są policzone. Chcę kupić akumulator w przyzwoitej cenie ale trudno jest dostać taki jaki mam w aucie. Większość akumulatorów ma 360 A albi i 400A. Nie wiem czy taki można zamontować z wyższym amperażem. czy nie narobi to bigosu w instalacji. Może ktoś mi doradzi.pozdrawiam
ja mam taki aku w swoim eg4 i sobie chwale
http://img41.imageshack.us/img41/73/dsc06628v.th.jpg (http://img41.imageshack.us/i/dsc06628v.jpg/)
ja mam półroczną vartę :D prezent od szwaba :D:D
no ten typ stoi jakoś od 250pln w góre.
ja mam półroczną vartę :D prezent od szwaba :D:D
no ten typ stoi jakoś od 250pln w góre.
hehe, aku i koła idą na pierwszy demontaż, wiec pewnie to nie od szwaba :D
Ja wiem jak wygląda akumulator. Elektrycy samochodowi odezwijcie się.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=64933
Mam akumulator 45 Ah 300A w EJ9, który po 3-4 dniach bezruchu ledwo kręci silnikiem. Przypuszczam, że jego dni są policzone. Chcę kupić akumulator w przyzwoitej cenie ale trudno jest dostać taki jaki mam w aucie. Większość akumulatorów ma 360 A albi i 400A. Nie wiem czy taki można zamontować z wyższym amperażem. czy nie narobi to bigosu w instalacji. Może ktoś mi doradzi.pozdrawiam
Szczerze ci przyznam że wielu moich znajomych kupowało akumulator i nigdy nie było problemu. Poszukaj w okolicy jakiegoś sklepu strikte z akumulatorami.
fastfurious1
20-01-10, 20:33
a ja mialem ten sam problem, aku na wykonczeniu, ale coz brak kasy na nowy, kumpel poradzil zeby renowacje przeprowadzic metoda domowa, czy li:
1. Kupilem wode destylowana a z 5 litrow chyba
2. Elektrolit dostepny na kazdej stacji CPN ze 2 litry chyba
3. jak to masz to wylewasz wszystko z aku, zalewasz go woda destylowana i ladujesz pradem 4,5A przez 10 h
4. wylewasz znow to gowno co jest, powinno zbrazowiec, u mnie tak bylo,
5. czynnosc powtarzasz dopoki ci to brazowe po ladowaniu przestaje leciec, ja 3 razy ladowalem
6. wylewasz wszystko po 3 ladowaniu i zalewasz elektrolitem i ladujesz tak samo jak wode destylowana
Mi pomoglo nie wiem jak u ciebie, moj aku nie jest taki jak nowy ale jeszcze sie na nim sporo pojezdzi,
Oczko w aku mialem czarne czyli do sprawdzenia, po ladowaniu aku przed renowacja nadal bylo czarne i aku slaby byl po tygodniu stania ledwo odpalil, ale po odnowie oczko jest zielone czyli OK!!, i narazie dziala calkiem calkiem,
Koszt operacji to okolo 20 zl wliczajac:
1. wode destylowana 10 zl
2. elektrolit a z 5 zl
3 Lech PREMIUM 3,5zl:)
a zapomnialbym po kazdym naladowaniu aku rozladowujesz go do zera, tj. poprzez zostawienie autka na postojowkach przez cala noc, to powinno wystarczyc zeby go rozladowac
Bosch Silver 0 092 S40 210 (wąski i + po prawej stronie) albo Varta B545156033 (obydwa 45AH / 330A)
U mnie Bosch jest dopiero drugi rok ale w wakacje przez nieuwagę rozładowałem go do zera
i nie padł - ładnie kręcił teraz w Grudniu przy dużych mrozach.
fast, jestem ciekaw gdzie Ty to wylewałeś?
no właśnie ?
zielonych na ciebie naślemy :D
fastfurious1
21-01-10, 17:23
a kolo stodoly:) a gdzie mialem wylewac niby
bboyangel1
21-01-10, 23:44
mam boscha s4 i jestem zadowolony w te największe mrozy kręcił bez problemu żadnego mam pół roku
a kolo stodoly a gdzie mialem wylewac niby
aa to zwracam honor
daleko masz do studni?
fastfurious1
22-01-10, 12:47
aa to zwracam honor
daleko masz do studni?
jakies 50 m:)
skolopendra
22-01-10, 14:40
Cytat:
Napisał kenny Zobacz post