Zobacz pełną wersję : dziwna zjawisko...;-) hamulce...
Pitbull228
18-01-10, 21:15
Witam fachowców:-)
Mam oto taki problem...chodzi o hamulce...jadąc dzisiaj rano do pracy usłyszałem dziwne "tarcie" w okolicy prawego przedniego koła...od razu pomyślałem że to już na pewno klocki do wymiany...i stąd ten problem...ale zgłupiałem;-) kiedy odgłos tarcia nasilił się przy skręcaniu...dodam że podczas jazdy i hamowania też słychać charakterystyczne dźwięki...podejrzewam że to klocki i stąd moje kolejne pytanie czy wymiary tarcz hamulcowych dla Civica 1.5 16V HB silnik D15B2 są następujące? :
PARAMETRY TARCZY HAMULCOWEJ:
średnica tarczy hamulcowej – 240 mm
grubość tarczy hamulcowej - 21 mm
ilość otworów - 4
średnica otworu piasty – 61 mm
typ tarczy – wentylowana wewnętrznie
Bo jak już będę wymieniał klocki to i pewnie tarcze...
Pozdrawiam
piotrstrojek
18-01-10, 21:26
Nie koniecznie to muszą być klocki... tam przy hamulcach masz taką osłonę metalową. W naszych wiekowych bądź co bądź samochodach lubi się przerdzewieć i trzeć o tarcze :)
Co do zakupów to jedź po prostu do sklepu motoryzacyjnego - np. IC i jak podasz oznaczenie nadzwozia to bez żadnego problemu sprzedadzą Ci co potrzebujesz i napewno będzie pasowało - pod warunkiem że ktoś wcześniej nie grzebał przy nadwoziu :)
Używaj też wyszukiwarki, tak na przyszłość...
IC to bym tak nie ufał...sprzedali mi tarcze 262 zamiast 240 mm, na szczęście można bez problemu zwrócić.
Wiem, że to śmieszne ale nie masz przypadkiem lodu/śniegu w nadkolach? To by tłumaczyło tarcie przy skręcie...
IC to bym tak nie ufał...sprzedali mi tarcze 262 zamiast 240 mm, na szczęście można bez problemu zwrócić.
Wiem, że to śmieszne ale nie masz przypadkiem lodu/śniegu w nadkolach? To by tłumaczyło tarcie przy skręcie...
lód to nie stal czy tytan, odgłosy tarcia szybko się zetrą.
nie ma co gdybac, zdejmij koło i sprawdz
moze to klocek, moze to metalowa oslona tarczy
Postaw furmankę w jakimś ciepłym miejscu na parę godzin i zobacz, czy wtedy będzie coś obcierać. Przy takiej pogodzie jak ostatnio panuje, nie Ty jeden masz taki kłopot ;)
Siemako zdjeliśmy koło i wszystko ok klocki jeszcze się nie kończą. tarcze w pożądku, osłony nie obcierają. A pomimo tego jakieś cholerstwo obciera :confused:
cały czas podczas jady trze?
musi być gdzieś ślad....
odgłos metaliczny?
Jak się przejechałem z nim to raczej metaliczny
Rafał i jak ja jechałem z nim to raczej wydawało się jakby to było gdzieś pośrodku z przodu
i nie cały czas Tylko trze, trze, trze i przestaje, potem znowu trze przez jakiś czas i znowu przestraje. tarcia są nieregularne
na odległość ciężko pomóc...
szczególnie, że nie wiecie gdzie dokładnie
może być coś w heblach, w zawiasie(jakiś sworzeń dolny) albo cokolwiek innego..
A jakby podnieść przód na lewarkach i delikatnie ruszać do przodu, oczywiście zabezpieczyć wszystko żeby nie zleciał ?
ja bym się wbił do kanału i nadstawił ucho ;):D
Dopisz odpowiedź ;)
1. koła ściągnięte, obracasz: trze\nie trze
2. koła założone, obracasz: trze\nie trze
ja bym sprawdził wszystkie plastiki w nadkolach i tą plastikową osłonę co jest z dołu silnika. może to akurat to. mi się kiedyś taki plastik ułamał i o koło obcierał i straszne dźwięki wydawał :)
1. koła ściągnięte, obracasz: nie trze
2. koła założone, obracasz: nie trze
Zobaczymy w poniedziałek. Podjedzie do mnie Brcholek w poniedziałek swoją HANIĄ wjedziemy na warsztacik i spróbuje sie postawić dobrą dniagnozę. hmmmmmm Karol mogą być te plastiki o których wpomniałeś, ale sprawdzaliśmy nadkola i trzymają się zaj....cie, nic się nie odrywa. W poniedziełek bedzię wszystko wiadomo. Myślę, ze to ogarnimy w poniedziałek. Dam znać jak coś będzie wiadomo.
Hania zrobiona skończył sie klocek do tego stopnia, że tłoczek sie zblokował wszytko naprawione, a przy okazji wymieniona guma od przegubu. Pozdrawiam dzięki za pomoc ;)
Pitbull228
03-02-10, 15:29
Wymieniłem klocki i jest ok:-) jeszcze troszeczkę je słychać ale myślę że to minie jak "dopasują" się do tarcz ;-) a i wielkie podziękowania dla mojego brata Pietrasa:-) pomógł mi przy klockach i przy wymianie gumy osłaniającej przegub bo okazało się że jest w tragicznym stanie...pozdro dla wszystkich