Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwna zjawisko...;-) hamulce...

Pitbull228
18-01-10, 21:15
Witam fachowców:-)

Mam oto taki problem...chodzi o hamulce...jadąc dzisiaj rano do pracy usłyszałem dziwne "tarcie" w okolicy prawego przedniego koła...od razu pomyślałem że to już na pewno klocki do wymiany...i stąd ten problem...ale zgłupiałem;-) kiedy odgłos tarcia nasilił się przy skręcaniu...dodam że podczas jazdy i hamowania też słychać charakterystyczne dźwięki...podejrzewam że to klocki i stąd moje kolejne pytanie czy wymiary tarcz hamulcowych dla Civica 1.5 16V HB silnik D15B2 są następujące? :

PARAMETRY TARCZY HAMULCOWEJ:
średnica tarczy hamulcowej – 240 mm
grubość tarczy hamulcowej - 21 mm
ilość otworów - 4
średnica otworu piasty – 61 mm
typ tarczy – wentylowana wewnętrznie

Bo jak już będę wymieniał klocki to i pewnie tarcze...
Pozdrawiam

piotrstrojek
18-01-10, 21:26
Nie koniecznie to muszą być klocki... tam przy hamulcach masz taką osłonę metalową. W naszych wiekowych bądź co bądź samochodach lubi się przerdzewieć i trzeć o tarcze :)

Co do zakupów to jedź po prostu do sklepu motoryzacyjnego - np. IC i jak podasz oznaczenie nadzwozia to bez żadnego problemu sprzedadzą Ci co potrzebujesz i napewno będzie pasowało - pod warunkiem że ktoś wcześniej nie grzebał przy nadwoziu :)

Używaj też wyszukiwarki, tak na przyszłość...

Piotrek83
18-01-10, 21:52
IC to bym tak nie ufał...sprzedali mi tarcze 262 zamiast 240 mm, na szczęście można bez problemu zwrócić.
Wiem, że to śmieszne ale nie masz przypadkiem lodu/śniegu w nadkolach? To by tłumaczyło tarcie przy skręcie...

Nemereth
18-01-10, 21:57
IC to bym tak nie ufał...sprzedali mi tarcze 262 zamiast 240 mm, na szczęście można bez problemu zwrócić.
Wiem, że to śmieszne ale nie masz przypadkiem lodu/śniegu w nadkolach? To by tłumaczyło tarcie przy skręcie...

lód to nie stal czy tytan, odgłosy tarcia szybko się zetrą.

LIO
18-01-10, 22:26
nie ma co gdybac, zdejmij koło i sprawdz
moze to klocek, moze to metalowa oslona tarczy

sodaone
20-01-10, 10:18
Postaw furmankę w jakimś ciepłym miejscu na parę godzin i zobacz, czy wtedy będzie coś obcierać. Przy takiej pogodzie jak ostatnio panuje, nie Ty jeden masz taki kłopot ;)

Pietras
28-01-10, 22:01
Siemako zdjeliśmy koło i wszystko ok klocki jeszcze się nie kończą. tarcze w pożądku, osłony nie obcierają. A pomimo tego jakieś cholerstwo obciera :confused:

Lcfr
28-01-10, 22:17
cały czas podczas jady trze?
musi być gdzieś ślad....
odgłos metaliczny?

Pietras
28-01-10, 22:35
Jak się przejechałem z nim to raczej metaliczny

Rafał i jak ja jechałem z nim to raczej wydawało się jakby to było gdzieś pośrodku z przodu

i nie cały czas Tylko trze, trze, trze i przestaje, potem znowu trze przez jakiś czas i znowu przestraje. tarcia są nieregularne

Lcfr
28-01-10, 22:39
na odległość ciężko pomóc...
szczególnie, że nie wiecie gdzie dokładnie
może być coś w heblach, w zawiasie(jakiś sworzeń dolny) albo cokolwiek innego..

Pietras
28-01-10, 22:42
A jakby podnieść przód na lewarkach i delikatnie ruszać do przodu, oczywiście zabezpieczyć wszystko żeby nie zleciał ?

ja bym się wbił do kanału i nadstawił ucho ;):D

sodaone
29-01-10, 09:47
Dopisz odpowiedź ;)

1. koła ściągnięte, obracasz: trze\nie trze
2. koła założone, obracasz: trze\nie trze

karolg11
29-01-10, 15:12
ja bym sprawdził wszystkie plastiki w nadkolach i tą plastikową osłonę co jest z dołu silnika. może to akurat to. mi się kiedyś taki plastik ułamał i o koło obcierał i straszne dźwięki wydawał :)

Pietras
29-01-10, 21:44
1. koła ściągnięte, obracasz: nie trze
2. koła założone, obracasz: nie trze

Zobaczymy w poniedziałek. Podjedzie do mnie Brcholek w poniedziałek swoją HANIĄ wjedziemy na warsztacik i spróbuje sie postawić dobrą dniagnozę. hmmmmmm Karol mogą być te plastiki o których wpomniałeś, ale sprawdzaliśmy nadkola i trzymają się zaj....cie, nic się nie odrywa. W poniedziełek bedzię wszystko wiadomo. Myślę, ze to ogarnimy w poniedziałek. Dam znać jak coś będzie wiadomo.

Pietras
02-02-10, 13:07
Hania zrobiona skończył sie klocek do tego stopnia, że tłoczek sie zblokował wszytko naprawione, a przy okazji wymieniona guma od przegubu. Pozdrawiam dzięki za pomoc ;)

Pitbull228
03-02-10, 15:29
Wymieniłem klocki i jest ok:-) jeszcze troszeczkę je słychać ale myślę że to minie jak "dopasują" się do tarcz ;-) a i wielkie podziękowania dla mojego brata Pietrasa:-) pomógł mi przy klockach i przy wymianie gumy osłaniającej przegub bo okazało się że jest w tragicznym stanie...pozdro dla wszystkich