Zobacz pełną wersję : Wyciek z wysprzeglika.
Witam, dziś zauważyłem, ze przy pedale sprzegla(chyba pompa sprzegla) na tej gumowej osłonie od wewnątrz zbiera sie kropelka płynu cala ta guma jest wilgotna. Sprawdzałem ilość płynu w zbiorniczku i jakby troszkę ubyło. Co to może być? jakaś uszczelka? MA8 D14A2
Co to może być? jakaś uszczelka? MA8 D14A2
W tym wypadku szkoda pchać się w regenerację pompki wysprzęglika, lepiej kupić nową i wymienić
demonobiker
18-01-10, 15:21
wymianiałem jakieś 4 misiace temu pompka sprzęgła kosztowała mnie 100zl,(też MA8 D14A2) więc wydaję mi sie że nia ma sensu regenerować starej...
weż do sklepu tylkostara na wzór bo jak ja pytałem to były dwie dostęne i sie troszkę rozmiarami różniły...a mojej starej i tak się nie dało rozebrać tak głęboko by ja zregenerować...
skolopendra
18-01-10, 16:13
lepiej kupić nową i wymienić
często nawet używki długo śmigają
Ja z takim wyciekiem z pompy sprzęgła spotkałem sie już w dwóch Civicach 5D. W moim problem rozwiązałem tak, że wymieniłem na nowa, zamiennik z JC (koszt około 70zł) i jak do tej pory czyli ponad rok nic nie cieknie:D
Czyli lepiej kupić nowa pompę. A narazie to można tak jeździć ale jak minalnie przepuszcza(mokra tylko ta guma), czy lepiej odrazu mnienic, moze to jakos zaszkodzic?I czy to jakas zaleznosc ze biegi troszke ciezej wczodza niz przed usterka?
Ja z cieknąca pompa sprzęgła to z rok jeździłem i nie odczułem żeby przez to ciężej biegi wchodził.A co do wymiany to moje zdanie jest takie żeby wymienić bo koszty nie są duże.Za wymianę mechanik mi policzył 30zł.Także ja bym wymieniał odrazu bo całość wyjdzie Ci w granicach 100-120zł i o sprawie zapominasz.
Mam jeszcze takie pytanie dotyczące układu sprzęgła czy u was tez podczas wciskania sprzęgła słychać takie jakby pojedyncze piśnięcie?dźwięk ten słuchać tylko przy wciskaniu przy puszczaniu sprzęgła już nie.nie wiem skąd on możne pochodzić?pompe sprzęgła mam wymienioną to możne wysprzęglik albo docisk sprzęgła?innym Civicu 5D tez sie z czymś takim spotkałem.
Odświeżę kotleta, wczoraj zauważyłem jak sączy mi się z pompy sprzęgła, zaraz nad pedałem jakiej firmy pompę polecacie ?? i jeszcze jedno pytanko czy to że pompa przepuszcza morze mieć wpływ na to że jak, puszczam sprzęgło to poszarpuje na biegu znaczy nie upuszcza płynnie, sprzęgło wymienione całe kompletne exedy
lekkie pocenie się to chyba normalne zjawisko :) przez 100 tyś dolewałem tylko raz do układu i jeżdzę dalej ...
skolopendra
24-02-11, 09:26
lekkie pocenie się to chyba normalne zjawisko
nie
to poszarpuje na biegu znaczy nie upuszcza płynnie
może mieć
kup tego nissana to nie majątek ,i wiedział będziesz na 100%
nie
może mieć
kup tego nissana to nie majątek ,i wiedział będziesz na 100%
Dzięki za odpowiedz :) ok muszę tylko odezwać sie np do amona :) no chyba że macie jakieś namiary
Wymieniając pompkę sprzęgła trzeba wymienić też jakieś inne elementy? Od kliku dni sprzęgło jakoś dziwnie mi pracowało, a dzisiaj rano to już masakra żeby bieg zmienić dwa razy sprzęgło trzeba było wciskać ;/ Spory wyciek widać ;/
To taka pompka jest? http://moto.allegro.pl/pompa-sprzegla-honda-civic-ec-ej-eg-ed-ma-mb-crx-i1484260812.html
edyta:
Pompka sprzęgła śmiga na płynie hamulcowym DOT3 / 4 ??
wymieniając pompkę sprzęgła trzeba wymienić też jakieś inne elementy? Od kliku dni sprzęgło jakoś dziwnie mi pracowało, a dzisiaj rano to już masakra żeby bieg zmienić dwa razy sprzęgło trzeba było wciskać ;/ spory wyciek widać ;/
to taka pompka jest? http://moto.allegro.pl/pompa-sprzegla-honda-civic-ec-ej-eg-ed-ma-mb-crx-i1484260812.html
edyta:
Pompka sprzęgła śmiga na płynie hamulcowym dot3 / 4 ??
dot 4
Wymieniłem tą pompkę - całkiem inna jazda, nie szarpie przy ruszaniu, biegi gładko wchodzą.
Witam panowie poratujcie gdzie jest ta pompka i jak ją samemu wymienić bo chyba mi padła nie mam wo gule sprzęgła
Zaraz za sprzęgłem, są połączone znajdziesz na 150% Zobacz do zbiorniczka czy Ci płyn nie uciekł - to ten taki malutki, najwyżej położony po prawej stronie.
demonobiker
09-05-11, 12:28
po lewej stronie...
Jak sobie stanie przed samochodem i otworzy maskę to jest to najbardziej na prawo wysunięty zbiorniczek u góry.
demonobiker
09-05-11, 19:55
Jak sobie stanie przed samochodem i otworzy maskę to jest to najbardziej na prawo wysunięty zbiorniczek u góry.
prawidłowo podaje się stronę jakbys siedział w aucie więc po lewej ale to mało istotne bo po drugiej jest zupełnie co innego ;)