PDA

Zobacz pełną wersję : Sprezyny Nippon ?

kubaszow
18-01-10, 10:20
Witam

Przy kupnie auta od jakiegos Dojczlanda mialem juz obnizone auto sprezynami "Nippon Auto Sport 1040 ha "
Ma ktos z was jakies info o tych sprezynach, jak jest z ich twardoscia itp. moze ma ktos podobne u siebie
i jak wyglada to w porownaniu z innymi firmami ?

bin
18-01-10, 18:52
tez mam te sprezyny, nippon koloru neibieskiego trche przerdzewiale i nie wiem czy je montowac

kubaszow
18-01-10, 22:38
Nikt nic nie wie o tych sprezynkach??

bin
20-01-10, 17:53
tyle co ja wiem to twardosc jak seryjne, i troche tam obnizaja z 35-40mm prawdopodbnie ale nie sprawdzone, jak snieg troche zniknie to bede wiedzial

marcin_g2
22-01-10, 12:33
co znaczy porównanie z innymi firmami?? ja je mam i moge powiedzieć ze twardość taka jak seryjnych spreżyn... Obniżają faktycznie 30-40. moje też są pordzewiałe i jezdziłem 2 lata ( na zime sciągam i wkładam serie)

przemo.B
01-02-10, 22:13
Chyba w dojczlandii dość popularne, tez mam takie na seryjnych amorach i spisują się nawet dobrze. Obniżają dokładnie -40mm. Strona producenta http://www.nippon-autosport.de/honda_fahrwerke.html

zabas
08-03-10, 09:30
czyli sprężynki opisujecie raczej jako miękkie, ala seria. coś jakby skrócona seria. a nie jeździ się na nich za miękko przy serii amorach ? nie obija, nie obciera nic przy większym załadunku

webi80
23-06-10, 22:21
Odkurzę trochę temat...
Mam te sprężyny na angielce mb4 (w końcu "wygooglałem" co to za springi z lakonicznym napisem nippon 1020 :) ) Kolega Bin napisał są miękkie jak seria. Nie wiem jak w 5gen ale w angielce całkiem wyraźnie utwardzają auto. Po skasowaniu poprzedniej hondy uratowałem z niej m.in. sprężyny. Kupiłem nową 5d w pełnej serii i poprzekładałem graty. Na seryjnych sprężynach auto bujało się niemal jak karoca ;), na nipponach wóz dużo mniej się pochyla jednak z zachowaniem względnego komfortu a z kayabami excel-g nic nie obciera (oponki 195/50/15) i nic nie tłucze przy np przejeździe przez tory.
Jako auto rodzinne mam focusa w kombiaczu i chciałem na tyle poprawić jej właściwości jezdne by prowadziła się przyjemnie a zarazem pewnie jak ww fordzik. Układowi kierowniczemu daleko do precyzyjności tego z focusa, szczególnie przy wyższych prędkościach, jednak do tych 120km/h hania zachowuje się dużo lepiej. Żonie i synowi w foteliku zawiecha zębów nie powybija ale jak dojdzie do gwałtownego slalomu to wiem że nie muszę walczyć z bujającym się nadwoziem.
Jednym słowem polecam te sprężynki. Wyrób niemiecki, cena przystępna (w porównaniu do np eibachów o podobnej twardości), w komplecie z kyb excel-g dają zarazem i komfort i większą stabilność nadwozia.

Budziniak
26-06-10, 08:14
Nie wiecie czy jest jakaś filia tej firmy w PL ?

gzzzes
29-06-10, 19:23
tez jak kupiłem z niemiec to mam je :)
tył mi troche dobija i sa trochu twardsze od seri :) bo dla porównania kolegi jechałem

HakerPL1
02-12-13, 21:27
Witam
Odkopie bardzo stary temat, szukam jakichkolwiek informacji na temat sprężyn nippon 1010va

Znalazłem takie coś, ale ni cholery ni nie rozumie, może ktoś będzie w stanie pomóc

http://www.maxrev.de/neues-fahrwerk-wie-tief-t198322.htm

kubaszow
04-12-13, 19:22
Obnizenie -40mm

Mozesz sobie przetlumaczyc w google translatorze