Zobacz pełną wersję : d15b7 przepustnica
witam
mam problem z czujnikiem polozenia przepustnicy ... mioanowicie problem pojawia sie sporadycznie tzn. obroty zaczynaja wariowac od 2 do 400 tys. pozatym po dodaniu gazu jest brak reakcji ... przepustnica jest juz zalozona druga z pierwsza byl ten sam motyw nieda sie juz na niej jezdzic ... po zapaleniu kontrolki silnika wszystko wraca do normy (zakladam ze wchodzi w tryb awaryjny ) niebardzo wiem jak rozwiazac problem ???
JulekCIVIC
17-01-10, 13:53
a skad masz pewnosc ze to czujnik polozenia, robiles samodiagnostyke? jesli tak to wyskoczyly ci jakie bledy?
To masz cos z wtyczka bądz przewodem od niej odchodzącym , bo jezeli wymieniłes juz na druga przepustnice i to samo to jedyna mozliwosc...
W b7 czujnik połozenia przepustnicy nie ma regulacji , jest na stale wnitowany , tak więc nie masz mozliwosci regulacji , jedynie co to dokladnie wszystko posprawdzaj , przeczysc itp...
Najlepiej to przeczysc sobie krokowy , zrob reset i zobacz !!
maniak2007
18-01-10, 11:46
W b7 czujnik połozenia przepustnicy nie ma regulacji , jest na stale wnitowany , tak więc nie masz mozliwosci regulacji
Ziom, jest mozliwość regulacji czujnika, na nitach robisz rowki brzeszczotem, bierzesz śrubokret i wykrecasz, bo są wkręcane:)
tak jak poprzednik mówi, posprawdzaj kable idące do wtyczki.
A moze niewłaściwą wtyczke wpinasz? mowa o wtyczce map sensora i potencjometru(Cz.P przep.) bo są takie same.
wszystkie kable wtyczki sa jak trzeba niema innej mozliwosci krkowywy wszytko czyste ... jest problem tylko z tym czujnikiem ...?
czy przy każdej zmianie przepustnicy miałeś czujnik już na niej czy przekręcasz cały czas stary masz czujnik?
może odkręć śrubki i wyreguluj napięcie na nim.
na zamkniętej przepustnicy powinieneś mieć : 0.5 Va na max otwartej ok 5V
ja fabrycznie mam : 0,47-4,78V
mam czyjnik nowy na nowej przepustnicy ... niebardzo wiem oco chodzi z ta regulacja szerzej ??
JulekCIVIC
18-01-10, 16:39
Nie szerzej tylko z mniejsza dokladnoscia. a moze pomoze i problem zazegnany bedzie... :)