Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klekot na zimnym silniku

kery62
16-01-10, 22:39
Civick Aerodeck D15Z8 1.5VTEC to moje autko ktore od jakiegos czasu trapi jakis dziwny klekot jak by z zaworow ale te ustawialem juz 3 razy.Stukot jest slyszalny tylko na zimnym silniku im wieksze obroty tym mocniejszy stukot.Grzebalem i zastanawialem sie i nadal nie moge zlokalizowac tych odglosow.:mad:dodam ze rozrzad byl robiony jakies 20k temu olej 6k w odpowiednim stanie 10W40.prosze o pomoc bo juz niewiem co to:confused:

siemens_15
16-01-10, 22:45
Normalna sprawa, że zawory klepią jak silnik jest zimny, zwłaszcza jak na dworze jest tak zimno jak teraz. Jeżeli ustaje po nagrzaniu to nie ma się co przejmować.

Nemereth
17-01-10, 03:54
Normalna sprawa, że zawory klepią jak silnik jest zimny

Ja u siebie nie mam z tym problemu. I nie powiedziałbym, że to normalne.

slepyurp
17-01-10, 08:44
Miałem podobny problem w Prelude III gen. Na zimnym walilo jakby pod pokrywa lataly kamienie:D Dolegliwosci zniknely po wymianie rozrzadu.

pwl
17-01-10, 13:50
O ile nie jest to napier*alanie Bóg wie jak głośno (jak dizel xD) to nie ma się czym przejmować IMO.

Ja u siebie nie mam z tym problemu. I nie powiedziałbym, że to normalne.

No tak, ale ty masz czujniki temp. w misce, sondę którą można zmrozić szurnięciem po śniegu itd. Nie jesteś wiarygodny :D

skolopendra
17-01-10, 14:03
zlokalizowac tych odglosow.

w najgorszym wypadku panewki

teg
17-01-10, 14:52
O ile nie jest to napier*alanie Bóg wie jak głośno (jak dizel xD) to nie ma się czym przejmować IMO.

No tak, ale ty masz czujniki temp. w misce, sondę którą można zmrozić szurnięciem po śniegu itd. Nie jesteś wiarygodny :D

:D Jak śledzę forum, to po większym przebiegu u wszystkich stuka ni zimnym.

Piątek
17-01-10, 16:22
a nasila sie przy odpuszczeniu gazu ?? bo wtedy bym stawiał na panewki a nie jak zimno

Revoltec
17-01-10, 16:47
U mnie na zimny tez silnik chodzi głośniej, po rozgrzaniu problem znika.

ygor
17-01-10, 17:06
.

rosiniak99
17-01-10, 17:08
też stawiam na panewki niestety ale jeszcze kwestia oleju jeżeli jest stary, kiepski itp to zanim się nagrzeje zawory będą stukać ;)

rafnexster
17-01-10, 21:44
też stawiam na panewki niestety ale jeszcze kwestia oleju jeżeli jest stary, kiepski itp to zanim się nagrzeje zawory będą stukać ;) u mnie napierd.... na Mobilu , Motulu a teraz na Valvoline .... to nie wina oleju:rolleyes: (regulacja zaworów też nie pomaga) .... chociaż od raczej mało kompetentnej osoby usłyszałem że: (jak napier.... na zimnym a póżniej ustaje to wina pompy oleju ????:confused:)

Budziniak
17-01-10, 22:03
Nie macie innych problemów z samochodami???

sparco
18-01-10, 12:29
mi też na zimnym(szczególnie teraz w zimę) wali jakby zawory, ale tak do okolicy hmm 2400obr/min . silnik złapie temperaturę, jak ręką odjął, aha jak odpuszczam gaz to nie stuka
pacjent d15z6

rosiniak99
18-01-10, 12:36
Nie macie innych problemów z samochodami???
To jest dział techniczno-serwisowy Budziniak więc tu ludzie piszą o problemach z samochodami :p

Piątek
18-01-10, 18:31
Jest jeszcze motyw ze sprzęgłem, mi tez słychac gdzies do 3k, ale wiem ze to sprzęgło bo jest lipne i az czuje w pedale jak bije :( Czas na zmiany :D:p

Budziniak
18-01-10, 19:19
To jest dział techniczno-serwisowy Budziniak więc tu ludzie piszą o problemach z samochodami :p

Zrobi sie ciepło i problemów nie będzie. Potem znowu przyjdzie zima i niska temperatura i znowu będą problemy ze stukaniem

SajmonLP
18-01-10, 19:23
Nie martw sie, ja mam d14a4 po regulacji zaworów, olej motul6100 i powyzej 4rpm tez mam wrazenie ze klepią, a przy 6,5 to już idzie jakas narzynarka, a zawory regulowane przez osobe ktora jest polecana na tym forum ;-) kto ma wiedzieć ten wie:) widocznie tak juz jest.

remi_k
19-01-10, 14:14
U mnie też słychać ten klekot, jakby diesel. W sumie najbardziej na zimnym silniku. Po rozgrzaniu problem ustępuje choć nie do końca, ale tylko w zimie. Słychać pod obciążeniem do 3 rpm, po odpuszczeniu gazu cisza.
Żeby nie było, głowica nowa (na starej było tak samo), zaworki ustawione-wiec góra odpada.
Ogólnie mam tak od zakupu tego auta, jeżdżę już prawie 4 lata, często do odcięcia, na 1/4 itd.... na liczniku 215kkm i nic się nie dzieje. Olałem sprawę już dawno:) tak chyba musi być, aha blok d15b2, głowica d16y7, olej najpierw Valvoline>potem Motul>teraz Mobil....nie ma znaczenia i tak słychać:)

artek0903
19-01-10, 14:27
wtryskiwacze moga glosno pracowac, testowane na aucie z LPG, przelaczenie na gaz - problem znika, spowrotem na benzyne - znowu klekot wiec nie widze innej mozliwosci jak wtryski

skolopendra
19-01-10, 19:18
aa mnie tam nic nie klekota :D

rosiniak99
21-01-10, 21:11
aa mnie tam nic nie klekota
VTEC Ci zagłusza klekot :D