PDA

Zobacz pełną wersję : Kłopoty po remoncie



wojna52
16-01-10, 06:23
witam wszystkich :) potrzebuje fachowej rady i pomocy niewiem co sie z tym autem dzieje , posiadam honde civic v gen 1.6 vtec D16Z6 i problem polega na tym ze przed remontrem silnika było wszystko fajnie oprucz ze palil dozo oleju i dymił... po remoncie od razu zmieniłem cały aparat zapłonowy bo moj siadł załozylem od 1.5vtec-e(z wygladu taki sam) ustawili zapłon niby wszystko dobrze rowno chodzi z wyjatkiem obrotow wahaja sie miedzy 1000-1400 i tak go docieralem przez ponad 2tys spokojnie w miare silnik dotarlem jak trzeba i testuje i zauwazylem ze cos nietak z vteciem bo wczesniej wlanczal sie od 4500 i ładnie ciagnal do odcinki a teraz załancza jakies 5200-5300 i odcinki brak po samo diagnostyce o ile dobrze pamietam wywala bledy 12,14,22. dodam ze naprawilem tamten stary aparat zapłonowy i auto jezdzi jak jezdziło bez zmian co z tym zrobic czego tak sie stalo wina remontu???? Pozdrawiam;);)

grafix
16-01-10, 09:05
na pw masz odp.

zabas
16-01-10, 09:36
grafix jak możesz podeślij mi to samo na PW :D

skolopendra
16-01-10, 10:26
bledy 12,14,22.

a co z błędami naprawiłeś?


grafix jak możesz podeślij mi to samo na PW

i ja poproszę :D

JulekCIVIC
16-01-10, 10:48
to moze odrazu kolega grafix napisze na forum a nie tak tajnie na PW...

maniak2007
16-01-10, 10:48
Grafix, nie lepiej byłoby napisać to w tym temacie? może inni tez chcą wiedzieć;)

rafalcrx150
16-01-10, 11:32
witam wszystkich :) potrzebuje fachowej rady i pomocy niewiem co sie z tym autem dzieje , posiadam honde civic v gen 1.6 vtec D16Z6 i problem polega na tym ze przed remontrem silnika było wszystko fajnie oprucz ze palil dozo oleju i dymił... po remoncie od razu zmieniłem cały aparat zapłonowy bo moj siadł załozylem od 1.5vtec-e(z wygladu taki sam) ustawili zapłon niby wszystko dobrze rowno chodzi z wyjatkiem obrotow wahaja sie miedzy 1000-1400 i tak go docieralem przez ponad 2tys spokojnie w miare silnik dotarlem jak trzeba i testuje i zauwazylem ze cos nietak z vteciem bo wczesniej wlanczal sie od 4500 i ładnie ciagnal do odcinki a teraz załancza jakies 5200-5300 i odcinki brak po samo diagnostyce o ile dobrze pamietam wywala bledy 12,14,22. dodam ze naprawilem tamten stary aparat zapłonowy i auto jezdzi jak jezdziło bez zmian co z tym zrobic czego tak sie stalo wina remontu???? Pozdrawiam;);)


zmien mechanika

grafix
17-01-10, 10:55
na pw napisałem aby się udał do mechanika który składał mu silnik ...
błędy dotyczą EGR i IAC (od tego zapewne głupieją obroty) i VTEC Oil pressure ... (włączanie sie VTEc-a)

a mechanika fakt mozna by zmienić ;)

arekgr
17-01-10, 12:34
Ja kurde nie wiem, jak Wy w Z6 czujecie załączanie VTEC-a... Jakoś ja nie czuję :D

A co załączanie VTEC-a, to chyba seryjnie właśnie około tych 5000-5200 się załącza. Co do błędu 22, kuknij czy masz podpięte kabelki od solenoidy i zawora :)

Nemereth
17-01-10, 17:16
Ja kurde nie wiem, jak Wy w Z6 czujecie załączanie VTEC-a... Jakoś ja nie czuję

U mie też nie jest to przerażające w odczuciach.... może to kwestia przyzwyczajenia? Już nawet nie wpycha w fotel mnie, chociaż świeży pasażer powie, że bardzo bardzo da się to odczuć.

4mell
18-01-10, 11:16
VTEC załacza sie ok 5400 obr , napewno nie przy 4500 obr mogłes odczuc tylko wiekszy przyrost momentu ale to nie był vte. Ogólnie możesz miec cos zle podłaczone albo nie podłaczone, d16z6 nie ma EGR, Sprawdz stan oleju i podłaczenie wtyczek do zaworu VTEC, podłaczenie silnika krokowego można go też przeczyścic

Barti88
18-01-10, 21:59
Ja kurde nie wiem, jak Wy w Z6 czujecie załączanie VTEC-a... Jakoś ja nie czuję

w seryjnym pewnie nie czuć.
d16z6 z dolotem CAI i wydechem czuć vteca i slychac bardzo fajnie.(chociarz moze nie w kazdym)
jeszcze bardziej go czuć i slychac w 1.5MiniMe z w/w modyfikacjami.

wojna52
01-02-10, 04:50
U mnie czuc vteca i to mocno wlancza sie no przy tych 5.200 sportowe kolektory przelot jedzie ładnie ale odciecia dalej niema...

Piatek
08-02-10, 19:33
Podpne sie do tematu.
Po remoncie tez nie czuje :(
Przed remontem z pękniętymi pierścieniami na tłoku czuc było za**biste odbicie, a teraz nic :( Dolot jest K&N, wydech : kolektor seria, a pod spodem jakas badziewna strumienica i seryjny końcowy. I teraz pytanka, bo błęda nie ma zadnego, składając zwróciłem uwage na śróbke ( cos jakby odpowietrznik ) na tej listwie co idą krzywki Vteca. Moze to trzeba jakos zalewac olejem lub odpowietrzac ??

Aha i jeszcze dodam ze Olej Castron 10W40 :( Zalałem taki bo miałem free ... moze to byc przez niego ??

lar
08-02-10, 19:46
ja ogólnie tez nie czuje ani nie słysze kiedy vtec sie włącza. od około 4 tys rpm do 6 jest płynny przyrost mocy wiadomo, ale jakiegoś większego kopa przy tych 5400rpm nie czuje. Czy jest jakiś prosty sposób zeby sprawdzić czy ten vtec sie faktycznie włącza i działa tak jak ma działać, bo mam wątpliwości czy go ktoś nie wymontował;p

Piatek
08-02-10, 20:33
A jeszcze dodam zapłon .. był ustawiony do lampy ... moze lekko przyspieszyc ??

teg
09-02-10, 20:25
A może zróbcie sobie lampkę VTECa, przynajmniej będzie wiadomo czy w ogóle jest sygnał do jego załączenia... Pytanie, czy w sprawnym powinno to być czuć.

skolopendra
10-02-10, 16:16
moze lekko przyspieszyc ??

to na pewno nie zaszkodzi ,ale widocznej różnicy raczej nie będzie

ale tooo?

badziewna strumienica

Piatek
13-02-10, 17:07
ale tooo?

No co ? ;p Z takim kupiłem. Tylko odkuje sie z kasą to zrobie wydech jak nalezy :)