Zobacz pełną wersję : Kilka pytań odnośnie 7 gen.
Witam.Jadę jutro oglądać 7-gena 5D 1.6 dla kobiety;) Mam 2 pytania:
- jaki jest producent oryginalnych lamp przednich i tylnych w tym aucie,
- ile powinna się palić kontrolka airbagu po włączeniu zapłonu , a może da rade tak jak w 6-genie zobaczyć czy fizycznie są poduszki powietrzne przez schowek i zaślepke w kierownicy?
Z góry dziękuje za odpowiedzi:)
kalla_fiore
18-01-10, 13:02
Odnośnie drugiego pytania to ma się palić chwilkę... około sekundy. U mnie jest zawsze tak samo.
Co do pierwszego to najlepiej jak ściągniesz manuala i tam będzie napisane, bo szczerze mówiąc nie orientuję się.
jaki jest producent oryginalnych lamp przednich
sprawdzilem bo mam luzem dwie takie lampy oczywiscie oryginalne z wytłoczonymi napisami HONDA na kloszu i z tyłu takze.
jest taka zółta naklejka z tyłu na której jest napisane: "Automotive Lighting" Made in Czech Republic.
innej firmy/loga tam nie znalazłem.
to i ja sie podłączę do tematu :) poduszek jest wiec jak sie zachowa kontrolka jak tylko jedna (sprawna) będzie podpięta??? można jakoś je sprawdzić ?? ASO to sprawdzi (każdą oddzielnie) kompem jeśli tak to może ktoś wie ile to może kosztować
co do koloru poduszki - z fabryki wyjeżdżało to w tym samym odcieniu?? widziałem kilka różnych zdjęć gdzie kolorem sie odróżniała poduszka od kokpitu.
Z fabryki wyjeżdżało w tym samym odcieniu. Jednak wykonane są z innego rodzaju tworzywa sztucznego i w związku z tym mogą mieć inną barwę, szczególnie po paru latach eksploatacji i traktowania różnymi plakami. Miałem tak w Vgen a i w VII '02 już widzę , że np osłona poduszki w kierownicy ma ciemniejszy odcień niż wieniec
Już po oględzinach,nie spodziewałem sie że wersje 5 i 3 drzwiowa będą sie aż tak od siebie różnić gabarytami.5D to prawie minivan:) Z reflektorami w używanych civicach nie jest źle,prawie wszystkie egzemplarze mają oryginalne,co innego jest w np. golfie 4- na cztery sztuki "bezwypadkowych" w opisie jeden miał oryginalną przednią lampe Valeo:D Ale wracając do Civiczka 7 gen to robi całkiem fajne wrażenie,wsiadając do swojego 6 gen widać niestety upływ czasu (mówie o wnętrzu)...
Roznice w kolorze zaslepek poduszki powietrznej przede wszystkim pasażera spowodowane sa tym, ze wystepowalo kilka odcieni plastikow miedzy poszczegolnymi wersjami silnika i rocznikami. I roznica w kolorze sugeruje ze bylo dlubane przy poduszkach.
Jeśli chodzi o lampy poliftowe,to producentem jest Stanley.
a coś Ty się tak sky83 tych lamp uczepił...
miałem kiedeyś fiestę jechałem za tirem wyleciała mu jakaś śruba odbiła się od drogi i wpadła centralnie w lampę (dobrze że nie w szybę przednią...)więc wymieniłem lampę na zamiennik i co niby że wielkiego dzwona miełem i już mnie to eliminuje bez przesady sama wymiana lampy nic nie znaczy, ja kupiłem 4 letniego civica z
wymienioną szybą przednią i co z tego skoro dzwona nie miał i jeżdżę sobie elegancko już ponad 3 lata...
co do poduszek to kontrolka SRS świeci się jak już przedmówcy pisali ok.1 sek.
pozdro :cool:
Tak tylko,że w przypadku ogladanych przeze mnie aut to te kamyczki z ulicy powodowały na ogól zbicie dwóch lamp i takie szkody na przodzie pojazdu ,że nie obyło sie bez grubej warstwy szpachli na błotnikach i masce:D
No ale fakt ze to czy lampa jest zamiennikiem czy nie raczej malo swiadczy o przeszlosci auta. Zaden szanujacy sie handlarz nie kupi do rozbitej nowej lampy tylko uzywki ktore pewnie beda oryginalne ;)
Używki oryginały droższe niż tanie zamienniki,nie ma reguły:) Ok chyba znaleźliśmy "te jedyną" czarną 7 gen. 1.4 .Jutro ją biore na warsztat:)
Ok chyba znaleźliśmy "te jedyną" czarną 7 gen. 1.4 .Jutro ją biore na warsztat
cholera może to moja...:Dwczora z wieczora już myślałem że mi zwinęli bo na jej miejscu stał nowy TypeS ale na szczęście była obok...choć nie powiem że bym się nie zamienił...
pzodro :cool:
Krzysztof1969
28-01-10, 09:11
Powiem nieco żartobliwie. Jeśli chodzi o lampy przednie używanej Hondy to łatwo sie domyślić czy są oryginalne. Bo sterowanie światłami w jednej działa i to kiepsko a wdugiej ani drgnie.
kolejne 100 pytań do :) wybieram sie na dniach po auto, oglądałem juz blachy, latałem z mimernikiem i nic nie znalazłem co mnie oczywiście cieszy. Mowa jest tu o EM2. Teraz kolej wjechać na kanał i tu mam pytanie na co zwrócić uwagę, gdzie są jakieś szczególnie wrażliwe punkty, co jeszcze można sprawdzić przed kupnem, zawieszeni, zbieżność, luzy itd. silnikowo jakies poduszki, stałe miejsca wycieku oleju ? wdzięczny będę każdemu za pomoc.
odpal tematy o nazwie:
- usterki w VII gen
- stukot w przednim zawieszeniu
będziesz miał jak targować cenę, bo to w każdej hondzie znajdziesz :)
Zapodaj linka na pw którą chcesz kupić, chyba, że nie ma problemu we wklejeniu linka widocznego dla wszystkich :)
Mam jeszcze jedno pytanie. Upatrzyliśmy 7 gena EP1 ( 3D 1.4),auto miało jakąś przygodę z przodu, na warsztacie patrząc od spodu nie widać nic niepokojącego lecz po przekręceniu kluczyka kontrolka poduszki (z napisem SRS , w 5D jest chyba całkiem inna kontrolka z tego co kojarze?:confused: pali się około 5 s i gaśnie (niezależnie od innych kontrolek). I teraz pytanie czy tak ma być? Czy coś jest kombinowane? Jak byłem na jeździe próbnej w 5D 1.6 to kontrolka gasła praktycznie od razu (inna sprawa ,że tamto auto też było po kolizji i weź tu bądź człowieku mądry:rolleyes:
Powiem nieco żartobliwie. Jeśli chodzi o lampy przednie używanej Hondy to łatwo sie domyślić czy są oryginalne. Bo sterowanie światłami w jednej działa i to kiepsko a wdugiej ani drgnie.
A i faktycznie w jednej z lamp nie działa sterowanie;)
po przekręceniu kluczyka kontrolka poduszki (z napisem SRS , w 5D jest chyba całkiem inna kontrolka z tego co kojarze? pali się około 5 s i gaśnie (niezależnie od innych kontrolek). I teraz pytanie czy tak ma być? Czy coś jest kombinowane?
powiem tak poprawiając jednocześnie poprzednią wypowiedź w tym temacie...u mnie SRS w EP1 też świeci ok.5 s i dopiero gaśnie, ale ja sprawdzałem wszystko poduchy są z przodu nie bita (no nigdy nie ma 100% pewności) a pomyliło mi się z kontrolką EPS, która gaśnie po ok. 1 s., kontrolka ABS to jak jej się chce chyba bo różnie świeci...:D ale system działa więc...
myślę, że sprawdź poduchy jak są i innych znaków dzwona nie ma to się tym w ogóle nie przejmuj (jak ja)...a swoją drogą w ogóle nie zwracałem uwagi jak kupowałem na takie rzeczy ile się czasu palą kontrolki i jak widać wszystko jest ok więc myślę że nie ma w tym względzie jakiejś stałej reguł chyba...
pozdro :cool:
u mnie też SRS pali się dłużej, jak piszecie
a oznak ich braku nie znalazłem, w ASO pod kompem też wyszło wszystko ok
No i autko kupione:) Co prawda wyszło jeszcze kilka przygód lakierniczych przy bliższym poznaniu,ale wszytko to powierzchowne obcierki i lakier położony jest w miarę dobrze (nie "kameleon"):) W porównaniu z EK1 to ten 1.4 niestety niezbyt dobrze sie zbiera i strasznie buja na zakrętach...no ale to typ "rodzinny";). Rewelacyjnie umiejscowiony drążek zmiany biegów..!:)
no to gratki :D i poka furę
a zeby było w temacie u mnie podobnie, lampka od poduszek gaśnie po dłuższej chwili ;)
Fura jest dla dziewczyny,ja jestem wierny jak na razie 6 gen.:)