Zobacz pełną wersję : Montaż spojlera na tylną klape ze światłem STOP, CIVIC 5d !! prosba o poradę
collombo11
15-01-10, 14:24
witam, prośba o rade... przyszedł mi wlasnie z allegro spojler do hondy Civic 5d na tylną klapę. Okazało sie że jest ze światłem STOP. w Hondzie mam na szybie światło stop. co o tym myślicie i jak to podłączyć?? czy zostawić samo swiatło w szybie usunąć z szyby, podłączyć 2 naraz?? i jak wogole podłaczyć elektryke spojlera. dzieki z góry i pozdrawiam
Son - Goku
15-01-10, 15:13
możesz dać na 2 stopy, ale ten z szyby będzie zasłonięty przez ten spojler. Podłącz 3 światło stopu do żarówki dwuwłóknowej , kabelki to żarówki która po naciśnięciu hamulca, świeci się. Chyba że ktoś inny ma inne rozwiązanie.
ja odłączyłem ten z szyby i podpiąłem kabel do tego diodowego w spoilerze. Jak dasz na 2 stopy może dziwnie wyglądać.
collombo11
15-01-10, 16:38
no wlasnie chyba to najlepsza i jedyna opcja bo z dwoma to będzie śmiech na drodze;/
nieeeee, dlaczego? dasz jakieś obrysówki i diody na przód będzie kozak;)
Odłącz stop z szyby i przedłuż kable do światła w spoilerze. Wg polskiego prawa nie moze być wiecej niż 3 światla stopu, a gdyby świeciły Ci oba naraz było by już 4.
Pozdrawiam
Kamil
Sory za wtrącenie, ale ile moze byc pozycji z tyłu wg prawa? A na stop to sie zdecyduj, albo w syzbie albo w spojlerze, bo były też takie bez diód.
ale jak będzie wygłądał stop przysłonięty spoilerem?
Son - Goku
15-01-10, 18:24
A na stop to sie zdecyduj, albo w syzbie albo w spojlerze, bo były też takie bez diód.
Zle prawisz. Nie ma zdecyduj się, bo jak założy spojler to mu będzie zasłaniać część i to chyba zle wróży jak i wirzualnie jak i dla 2-giego kierowcy.
Sciągaj stop z szyby, i przeciągnij tymi kabelkami do ledowych w spojlerze jak darp4 pisze i i kropka .
No tak, sory pomyłiło mi się bo ja mam an górze...
A ja tam mam pociągnięty stop do spojlera właśnie z szyby i obydwa świecą. Nie twierdze, że to wygląda wieśniacko a przy hamowaniu i tak jak się patrzy z tyłu to światło zlewa się w jedną plamę więc wydziwiacie :D
Son - Goku
15-01-10, 21:36
A ja tam mam pociągnięty stop do spojlera właśnie z szyby i obydwa świecą. Nie twierdze, że to wygląda wieśniacko a przy hamowaniu i tak jak się patrzy z tyłu to światło zlewa się w jedną plamę więc wydziwiacie
chętnie bym to zobaczył. . .
podłączyć 2 naraz??
taaa 8 od razu:p zrób jak pisze suchy i będzie git.
collombo11
16-01-10, 20:03
no dobrze powiedziane "wizualnie źle wrózy" ze spojlera chyba tez lepiej nie kasować tych diod bo to też kiepsko będzie wiec najlepsza opcja pozbyc sie z szyby. A na marginesie to o prawie o 3 stopach nie wiedziałem :D dzieki pozdro
taaa 8 od razu:p zrób jak pisze suchy i będzie git.
nie pisałem o 8 tylko o 2
Biały06, Wsumie ja też :D
Son - Goku
17-01-10, 03:26
taaa 8 od razu zrób jak pisze suchy i będzie git.
To była jego ironia :D
witam. a jak jest u Was z kwestia tych hydraulicznych amortyzatorow. po zamontowaniu spoilera klapa sie zrobila ciezsza i opada pod wlasnym ciezarem.. czy wystepuje u Was ten sam problem? czy te amorki montowane w vti sa twardzsze i warto w nie zainwestowac?
zima to w ogle leci w dol ..... latem jest lepiej.... mi nie przeszkadza bo mam kobiete ktorej zawsze kaze to trzymac :D
witam. a jak jest u Was z kwestia tych hydraulicznych amortyzatorow. po zamontowaniu spoilera klapa sie zrobila ciezsza i opada pod wlasnym ciezarem.. czy wystepuje u Was ten sam problem? czy te amorki montowane w vti sa twardzsze i warto w nie zainwestowac?
Kiedyś, gdy nasze samochody były nowe, a ktoś montował spojler w ASO to proponowali wymieniać amorki klapy na twardsze, żeby klapa nie opadała. Tak było w 5D i 4D.
To normalne, że klapa jest cięższa ze spojlerem to i chętniej opada. U mnie przy prawie na max otwartej klapie i dalej do samej góry już nie opada :p
collombo11
19-01-10, 15:10
a ja po założeniu spojlera nie odczułem różnicy... może troszke lżej się zamyka ale otwarta sama nie opada.. jeszcze :)
u mnie zima totalna porazka latem jak na maksa otwarta to nie opadala, ale i tak lipa. moze mam po prostu zuzyte.. sa teraz na allegro 45 za sztuke do 5d albo zostaje patent z teleskopami od felicji ponoc okolo 70 za pare. trza sie bedzie zastanowic powaznie co z tym fantem zrobic :P
Spoilery kalpy tylnej nie były montowane seryjnie tylko w VTi, w wersji przedliftowej iSR też były na wyposarzeniu seryjnym.Ja mam taką właśnie wersje auto ma już 15 lat amortyzatorki klapy są ori i klapa mi nie opada w ogóle przez to że mam na niej spoiler ;)
moj jest nieco mlodszy i bylo od razu gorzej po zamontowaniu spoilera.. moja Hondziawa nie jest mocno wyeksploatowana, czyli kwestia twardosci teleskopow ma znaczenie (tak jak np diesle maja twardsze amory ze wzgledu na ciezszy silnik od benzyniaka- amortyzatory zawieszenia kol maja twardsze tlumienie, tak analogocznie moze byc z teleskopami klapy ). uzywki w rozsadnej cenie to moze byc dobre rozwiazanie. :)
Czyli telesokpy do podtrzymywania klapy były inne w VTI niż w słabszych wersjach? Czy wiecie jakie były ich parametry? U mnie po montażu spojlera klapa opada :(
Ja co prawda spojlera nie mam i nie zamierzam mieć ale teraz kiedy jest trochę śniegu na klapie to również opada. Chyba, że podniosę do samej góry to już jest OK. Bez śniegu trzyma się jak trzeba. Pewnie gdybym założył spojler to byłoby jak teraz.
Witam ja mam pytanie jak to ładnie zrobic otwory na spojler bo nie było spojlera jak kupowałem a teraz mam gotowy do zamontowania z gory dzieki za pomoc
Otwórz bagażnik, spójrz do góry. W lewym i prawym krańcu bagażnika od dołu widać po każdej stronie po 2 miejsca na nawiercenie otworów pod montaż lotki :)
Ja mam pytanie z innej beczki, spalone mam kilka diod LED w świetle STOP na lotce. Jak można łatwo to naprawić? Muszę już szukać nowego światła stop z innej lotki i przekładać?
Otwórz bagażnik, spójrz do góry. W lewym i prawym krańcu bagażnika od dołu widać po każdej stronie po 2 miejsca na nawiercenie otworów pod montaż lotki :)
Ja mam pytanie z innej beczki, spalone mam kilka diod LED w świetle STOP na lotce. Jak można łatwo to naprawić? Muszę już szukać nowego światła stop z innej lotki i przekładać?
w kazdej klapie bagaznika powinny byc te miejsca na nawiercenie ?
w kazdej klapie bagaznika powinny byc te miejsca na nawiercenie ? no powinny być
http://i1290.photobucket.com/albums/b532/wojtek_vtec/lotka1_zpse5db9439.jpg (http://s1290.photobucket.com/user/wojtek_vtec/media/lotka1_zpse5db9439.jpg.html)
proszę
Diody niesamowicie rzadko się palą, trzeba by rozebrać, prawdopodobnie coś jest nie tak z połączeniami. Może jakiś zimny lut czy inna przerwa.
Chlopaki czemu twierdzicie ze stop w lotce plus stop za szyba tylna to wies? Przeciez tak seryjnie wychodzily nasze 5d i to normalne.
bartek1706
15-04-14, 08:48
Z jednym i drugim wychodziły fabrycznie? Nigdy nie widziałem w takim razie ;)
Stop wychodził albo w lotce, albo za szybą, nigdy jednocześnie. Jeśli lotka była ze stopem, to na szybie tylko nity po stopie były, gdyż (nie pamiętam w którym państwie eu) nie może być 2 trzecich stopów.
(nie pamiętam w którym państwie eu) nie może być 2 trzecich stopów.
Chyba w każdym włączając w to Polskę. Polskie prawo nie przewiduje 4-go stopu :)
Diody niesamowicie rzadko się palą, trzeba by rozebrać, prawdopodobnie coś jest nie tak z połączeniami. Może jakiś zimny lut czy inna przerwa.
Dzięki za odp, jak zrobi się cieplej to pobawię sie przy tym, jak nie starczy mi nerwów to zmienię ten stop, chociaż z tego co pamiętam to ciężko się przeprowadza przewód przez lotkę ;]
jeśli choć niektóre diody działają, to znaczy że przewód lecący wewnątrz jest ok, a przerwa jest gdzieś w panelu diod.
jeśli choć niektóre diody działają, to znaczy że przewód lecący wewnątrz jest ok, a przerwa jest gdzieś w panelu diod.
Tak nie działa ich około 5 na cały panel, i to mniej więcej bliżej środka, tylko teraz ciekawe czy będzie się łatwo do tego dostać :D samo odkręcenie stopu spoko bo trzyma się na 3-4 śrubki od spodu.
Podobno niektóre były nierozbieralne, więc może być to nieco kłopotliwe... u mnie puki co świeci się komplet więc nie miałem okazji rozbierać.
no powinny być
http://i1290.photobucket.com/albums/b532/wojtek_vtec/lotka1_zpse5db9439.jpg (http://s1290.photobucket.com/user/wojtek_vtec/media/lotka1_zpse5db9439.jpg.html)
proszę
Dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam
Z jednym i drugim wychodziły fabrycznie? Nigdy nie widziałem w takim razie ;)
Dokladnie,auto kupione w salonie w PL w 96 roku. Posiada stop na tylnej szybie plus spojler z dodatkowym swiatlem stop. Przeszlo homologacje i zostalo dopuszczone do ruchu,wiec jest to zgodne z przepisami obowiazujacymi w PL.
Dokladnie,auto kupione w salonie w PL w 96 roku. Posiada stop na tylnej szybie plus spojler z dodatkowym swiatlem stop. Przeszlo homologacje i zostalo dopuszczone do ruchu,wiec jest to zgodne z przepisami obowiazujacymi w PL.
nie wychodziło tak fabrycznie, są następujące opcje:
-ktoś dołożył lotkę
-była lotka z zaślepką stopu, ktoś dołożył w jej miejsce światło
-nie było stopu w szybie, został dołożony
innych opcji nie ma
;2264632']nie wychodziło tak fabrycznie, są następujące opcje:
-ktoś dołożył lotkę
innych opcji nie ma
Hehe, mój ojciec kupił to auto w salonie Hondy w Szczecinie w 1996 roku z przebiegiem ok. 10 km. Więc jak może to nie być fabrycznie, skoro jest :P
Hehe, mój ojciec kupił to auto w salonie Hondy w Szczecinie w 1996 roku z przebiegiem ok. 10 km. Więc jak może to nie być fabrycznie, skoro jest :P
być może ktoś sobie tak zażyczył, potem zrezygnował z zakupu - kurde nie wiem. Widziałem już tyle 5D i ŻADNA nie miała podwójnego 3ciego stopu. Nawet nie słyszałem nigdy o takiej sytuacji w Hondzie ani innym aucie.
Mało tego w 1996r to chyba powinieneś mieć szybę z dziurkami czyli stop na dole, a więc tym bardziej bez sensu bo lotka by go zasłaniała
Kurde, dziwnie na forum panuje opinia, że druga osoba, która się wypowiada nie ma racji.:confused: Nic nie zasłania, wszystko jest w porządku.
Mniejsza z tym, bynajmniej w razie wątpliwości, chcę zakomunikować, że nie ma problemu, jeśli pojazd ma 4-ry światła stop i nikt się nie czepia do tego.
;2264632']nie wychodziło tak fabrycznie, są następujące opcje:
-ktoś dołożył lotkę
innych opcji nie ma
- na auto w salonie jeszcze przed sprzedażą coś spadło i zbiło w szybę - przy wymianie bezmyślnie włożyli razem ze światłem stopu.
Przecież mógł być to spoiler dokładany jako opcja - dealer go zamontował jako dodatek, co nie zmienia faktu, że wg polskiego prawa nie powinno go tam być ale jest i też jest fajnie :)
Kurde, dziwnie na forum panuje opinia, że druga osoba, która się wypowiada nie ma racji.:confused: Nic nie zasłania, wszystko jest w porządku.
Mniejsza z tym, bynajmniej w razie wątpliwości, chcę zakomunikować, że nie ma problemu, jeśli pojazd ma 4-ry światła stop i nikt się nie czepia do tego.
Może być nawet i 5, ale tylko 1 po środku a 4 na krawędziach. Jeśli mówimy o samochodach osobowych.
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Może być nawet i 5, ale tylko 1 po środku a 4 na krawędziach. Jeśli mówimy o samochodach osobowych.
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
to nie jest prawda - od dwóch do czterech max - światło stop centralne również się w to wlicza.
Jakaś podstawa albo interpretacja? Nie upieram się przy swoim jednak ja tak to rozporządzenie interpretuje.
Jakaś podstawa albo interpretacja? Nie upieram się przy swoim jednak ja tak to rozporządzenie interpretuje.
ależ oczywiście- rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia załacznik nr 6
http://www.iv.pl/images/21959370537055333478.jpg
http://www.iv.pl/images/93515087879205973717.jpg
http://www.iv.pl/images/36374859145418861559.jpg
Pewnie chodzi CI o 33 podpis, ale gdzie on tyczy się samochodów osobowych?
http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-z-dnia-31-grudnia-2002-r-w-sprawie-warunkow-technicznych-pojazdow-oraz-zakresu-ich-niezbednego-wyposazenia/zal6/?on=2014-01-01
Witam,podpinam się pod temat.Mam pytanie czy montował w ostatnim czasie ktoś spojler.
Montował czy nie, w ostatnim czasie czy nie. Napisz konkretnie jakieś pytanie, w czym Ci trzeba pomóc...
Będzie prościej cokolwiek napisać.....
Sorry za nie dokładne pytanie.
Wiem że są miejsca w klapie na śruby do przykręcenia spojlera ,które trzeba nawiercić, ale nie wiem w którym miejscu mają iść przewody od stopu, znajdujące się przy lotce.
jak będziesz miał spoiler to się dowiesz bo z jednej jego strony będą wychodziły kable u mnie to było bodajże z lewej strony patrząc od tyłu na spoiler.
Ok. Ale fabrycznie nie ma zaznaczonego miejsca na przewody tak jak na śruby?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Nie ma, ponieważ trzeba wywiercić tak, aby przewody wchodziły do środka klapy który jest osłonięty plastikiem. Kijowo by wyglądało jakby było widać przewód przy otwarciu klapy. Przy tym rozwiązaniu spojler tą lewą stroną zakrywa dziury od góry , a od spodu blacha, która dodatkowo jest przykryta plastikiem. Musisz przyłożyć spojler jak już wywiercisz otwory na śruby, a następnie zaznacz sobie np. markerem w którym miejscu przypada wiązka. Sprawdź, czy na pewno będzie to przypadać od środka, a spojler to przykryje i wiercimy :) Tylko pamiętaj, że trzeba wywiercić trochę większą, bo musi kostka przejść.
Dzięki a może ktoś wrzucić fotkę jak zamontowany spojler wygląda od spodu klapy
Po tym linkiem widać ten otwór od góry, niestety lepszego zdjęcia nie mogłem znaleźć https://img13.olx.pl/images_tablicapl/409173557_1_261x203_klapa-bagaznika-honda-civic-radom.jpg mogę wysłać Ci fotę spodu, ale nie dam rady zdjąć teraz plastiku. Podaj maila na PW
Po tym linkiem widać ten otwór od góry, niestety lepszego zdjęcia nie mogłem znaleźć https://img13.olx.pl/images_tablicapl/409173557_1_261x203_klapa-bagaznika-honda-civic-radom.jpg mogę wysłać Ci fotę spodu, ale nie dam rady zdjąć teraz plastiku. Podaj maila na PW
Wysłałem ci email na pw
Mała ciekawostka jak dla mnie, spojler który kupiłem jest made in Austria ,a światło stopu made in New Zeland.
U mnie w firmie, produkujemy kompletną pompę hamulcową z całym serwem, komponenty są z całego świata. Z Rosji, Chin, Malezji, Czech, Niemiec, Szwajcarii i jeszcze długo mógłbym tak wymieniać. :D
Ma ktoś pomysł z czego najlepiej zrobić uszczelki pod spojler, bo moje są do wywalenia i potrzebuje zrobić nowe.Myślałem o cienkiej gumie od dętki,ale stara uszczelka zrobiona jest z jakiejś pianki czy czegoś tam innego , i teraz nie wiem z czego je zrobić .
Ja mam z dętki do taczki ; D Jak coś zrób mniejsze o około 4-5 mm na stronę, żeby nie wylazła.
sylikon dekarski :D
Mam lepik w wiaderku to mogę tym maznąć:D
Ja mam z dętki do taczki ; D Jak coś zrób mniejsze o około 4-5 mm na stronę, żeby nie wylazła.
I jak dobrze przylega , nie odstaje lotka od klapy.
I jak dobrze przylega , nie odstaje lotka od klapy.
A czemu ma odstawać? Guma miękka, śrubami ściągniesz. Wiadomo, że nie będzie na 0 tylko na uszczelce.
Ok dzięki za pomoc. Poszukam dętki i się pobawie w wycinanki :-)
Jutro postaram się cyknąć fotkę. Teraz bym sobie wyciął na wodzie z polonitu FA-300 0,5 mm ; P
Ja wyciąłem z pianki do wygłuszania wnętrza (ale miałem kawałem trochę cieńszej, zdaje się że 3 mm)
Samoprzylepna, więc ułatwienie, no i tak jak pisał Poll - mniej po parę mm z każdej strony, żeby nie wyszła poza obrys po dociągnięciu śrubami.