PDA

Zobacz pełną wersję : Głośna praca skrzyni biegow

Olsześ
18-07-06, 16:01
Podobno ma uszkodzone łożysko na wąłku sprzęgłowym- to pierwsze w obudowie skrzyni - podobno jest to ogólny problem Civików, objawia się tym że po wciśnięcu pedału sprzęgła jest cisza a po puszczeniu sprzegła słychać szum. Tak samo jest z V- tym biegiem wyję ze wzrostem przędkości - jakieś łożyska czy co?
Czy ktoś sie z tym spotkał? Co robić, jest jakiś spsób czy trzeba odrazu skrzynię wymienić?

pirat
18-07-06, 17:12
wymiana lozysk rozwiazuje problem, w calej skrzyni jest tam ich chyba 8 (jeden koszt ok 100zl) nie bijcie bo nie pamietam :-P
Albo zalagodzenie sprawy poprzez wymiane/dolanie oleju do skrzyni (najlepiej ATF, brat w aso zaplacil za to ok 180-200zl), sprawdz jaki masz poziom. Wykreca sie srubke do sprawdzania poziomu/dolewania w skrzyni i olej powinien byc na poziomie gwintu. Jak stoisz przodem do silnika, to sruba znajduje sie nisko (1/3 wysokosci) z tylu skrzyni skierowana w lewa strone. dorozpoznania bo nic nie trzyma ;-)
Jesli nie wiesz gdzie dokladnie jest poszukaj w skroconym manulalu polskim badz wielkim zagranicznym ;-)

Poszukaj bo na forum juz chyba o tym bylo dokladnie...

PS. Slyszalem cos takiego ze wymienia sie generalnie 6 tych lozysk bo 2 sa malo uzywane. Nie wiem czy to prawda ;-)
Moze ktos potwierdzic?
No i ewentualnie skorygowac post jesli klepie glupoty :P

emg
18-07-06, 18:19
jak się rozbierze to będzie wiadomo na 100%. są 2 wałki po dwa łożyska na nich i dwa łożyska na mechaniźmie różnicowym.

Rozbierz skrzynię i zobaczysz co jest wywalone

rem36
18-07-06, 19:33
Podobno ma uszkodzone łożysko na wąłku sprzęgłowym- to pierwsze w obudowie skrzyni - podobno jest to ogólny problem Civików, objawia się tym że po wciśnięcu pedału sprzęgła jest cisza a po puszczeniu sprzegła słychać szum.

dokladnie tak.

Czy ktoś sie z tym spotkał?

tak

Co robić, jest jakiś spsób czy trzeba odrazu skrzynię wymienić?

wymienic uszkodzone lozyska, w sumie jest 7 ile bedzie do wymiany okaze sie po rozebraniu skrzyni

MacK
19-07-06, 09:01
Olsześ napisał/a:
Podobno ma uszkodzone łożysko na wąłku sprzęgłowym- to pierwsze w obudowie skrzyni - podobno jest to ogólny problem Civików, objawia się tym że po wciśnięcu pedału sprzęgła jest cisza a po puszczeniu sprzegła słychać szum.

dokladnie tak.
a można z tym jeździć? powiedzmy że mi nie przeszkadza że to łożysko szumi :?

GrzechuLSi
12-10-06, 14:44
przeszkadza to czy mozna z tym jezdzic?

kajma
13-10-06, 10:59
Ja mam ten sam problem i słyszałem, że można z tym jezdzic chociaz wkurza mnie ten brzękot! Jest to łożysko oporowe które chodzi tylko jak sie stoi na luzie więc można z tym spokojnie jeździć.Gorzej jest z tym v biegiem jak sie dodaje gazu i coś lekko brzęczy.Nie wiem co to jest dokładnie a wymiana łożysk w skzyni biegów pewnie sporo kosztuje!

edmond honda
13-10-06, 11:12
Looknij tu o tym było:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=261754#261754

aZZMo
28-12-06, 00:21
Nie polecam wymiany np: 4 lozysk z 7 bo to sie mija z celem jak wymieniac to wszystkie. Po 2 lozyska sa dosc drogie zazwyczaj sa to NTN-y. Po 3 cala skrzynia kosztuje stosunkowo niewiele jak ktos ma kanal i sprawne rece i klucze to koszt (ja do d16z9 skrzynie kupilem za 600) wymiany jest w granicach 730 zl - 600 skrzynia, 100 lozysko oporowe (wartow wymienic jak sie ma skrznie na glebie) i 30 na brovary :wink:

agent_lol
28-12-06, 00:30
w poprzednim aucie jeździłem do konca buczenia i skrzynka mi się zakleszczyła na środku aleji , niepolecam lepiej napraw , bo obciach na maxa jak ze 120 sie do 4 w sekundy schamowujesz na na pelnym gazie :P