Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sprężyny h&r pytanie

koyot poznań
14-01-10, 20:27
W trakcie porządków na warsztacie znalazłem sprężyny H&R o oznaczeniu 29 994 va 96. Z tego co pamiętam zostały ściągnięte z jakiegoś Rovera lub Civica. Pytanie czy podejdą do V-gena coupe i o ile obniżają auto. Na stronie producenta nic konkretnego nie mogę znaleźć, a nie chcę rozbierać wszystkiego bez sensu.

chudypiter
14-01-10, 21:36
Są to przednie sprężyny do civica liftback, lub rovera 400. Wg. katalogu obniżają te auta o 35mm. Sam mam zamiar montować takie sprężyny do swojego sedana 6 gena, gdyż zdobyłem informację, że pasują. Jedyna różnica może być w obniżeniu, gdyż te H&R mają większy dopuszczalny nacisk, oraz są o ok pół zwoju dłuższe ( lub o cały zwój, wyczytałem to porównując homologację H&R sprężyn z 6 gena 3drzwiowego, 4 drzwiowego vs te sprężyny ) No i sedno sprawy: jak wiadomo sprężyny 6 gen= 5 gen ( różnica w dopuszczalnym nacisku)więć pasują:D

koyot poznań
16-01-10, 12:33
Dzięki chudypiter za info. Rozumien, że 5gen Coupe obniży się trochę mniej na tych sprężynach? No i pytanie jak się będzie prowadził, czy różnica w poduszczalnym nacisku nie wpłynie negatywnie na auto.

chudypiter
16-01-10, 13:24
To są tylko moje domysły: obniży się napewno, ale nie o deklarowane przez producenta -35 mm ( jak dla modelu docelowego )
W związku z większym dopuszczalnym naciskiem sprężyna będzie twardsza. Jak zamontujesz napisz wrażenia, chyba że ja zamontuje szybciej :D

SajmonLP
16-01-10, 15:00
znajomy ma h&R w civicu coupe z 2000 lift i sa okej :)

koyot poznań
17-01-10, 13:36
Zamontuje pewnie dopiero na wiosne, więc czasu jeszcze troche zostało. Mam tylko nadzieje, że nie będzie za nisko i coś komfortu jeszcze zostanie.

daniel_2007
17-01-10, 13:39
h&r nie licz na komfort to twardy zawias