Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak to podłaczyć?

młodyBogdan
14-01-10, 13:07
Cześć, kupiłem sobie niedawno takie lampki http://allegro.pl/item857984617_listwa_diody_24_led_postojowe_dzienn e_diodowe_wawa.html

Kto mi pomoże to podłączyć? Mam Honde V gen.

RobertSz1981
14-01-10, 13:16
a do czego chcesz to podlaczyc?Jesli chcesz tego uzwac jako swiatla do jazdy dziennej to daj sobie spokoj.Swiatla takie musza spelniac odpowiednie warunki by mogly byc dopuszczone do ruchu.
Jesli chcesz je wykorzystac to zrob z nich podswietlenie nog u kierowcy i pasazera np.przy otwarciu drzwi.

młodyBogdan
14-01-10, 13:20
No wlasnie chodzi mi o to, żeby byly wykorzystane jako swiatla do jazdy dziennej. Podlaczyc je na przyklad pod pozycyjne zeby swiecily razem ze zwyklymi swiatlami. Chociaż jako podświetlenie nóg to nie głupi pomysł. Napisze ktoś jak to zrobic?

RobertSz1981
14-01-10, 13:28
http://www.dojazdydziennej.com.pl/
Jak juz to podlaczyc pod postojowki ale nie polecam Ci tego.Na allegro masz homologowane zestawy swiatel do jazdy dziennej.
Jesli chcesz miec pasek LED a'la Audi to pozostaje Ci jedynie zmienić samochod.
Do Civicow mozesz miec co najzywej lampy z ringami oczywiscie z homologacja na Europe.Wiem ze troche oklepane i co drugi wlasciciel montuje do swojej Hanny angel eye'sy no ale co zrobic prawo jest prawo ;)

raq22100
14-01-10, 13:30
jako światła dzienne to:
http://allegro.pl/item857346130_swiatla_do_jazdy_dziennej_2x5led_hom ol_e4_r87_rl.html
a jesli podświetlenie nóg to podpinasz się pod włącnziki krańcowe w drzwiach.

młodyBogdan
14-01-10, 13:36
Czyli te lampki, ktore kupilem nie nadaja sie do jazdy dziennej?
W takim razie moze ktoś mi opisze jak podlaczyć to pod te dzwi bo nie znam sie za bardzo?

raq22100
14-01-10, 13:44
Oficjalnie nie, nie oficjalnie czemu nie?xD Nie maja homologacji, więc sie nie nadają. Tam przy drzwiach chyba daje mase, _ bierzesz z aku, a minusa z drzwi I przymocowywujesz. W VI gen 5D aby się dostać do tej krańcówki trzeba odczepić ten plastik pod pasami.

@Robert
Od chyba 1 stycznia mogą sie palić same dzienne, bez postojówke z przodu ani tyłu.

pzdr,

młodyBogdan
14-01-10, 13:49
spoko, w sobotę coś tam pokombinuje i zobaczymy co z tego będzie. dzięki

Wiecie co, chyba jednak nie dam rady tego zrobic. Jak ktoś mógłby mi tak szcegółowo opisac jak to zrobic krok po kroku to byłbym wdzięczny.

Slawkowski
14-01-10, 20:12
daj na luz, za niecaly rok znowu swieta - gadzecik na choinke bedzie jak znalazl...
...chyba, ze wczesniej zmienisz Honde na Calibre.

młodyBogdan
14-01-10, 20:38
Slawkowski dzieki za "pomoc".
a Calibre to sam mozesz sobie kupic, no chyba ze juz nia jezdzisz.

Tompro
14-01-10, 20:50
spoko, w sobotę coś tam pokombinuje i zobaczymy co z tego będzie. dzięki

Wiecie co, chyba jednak nie dam rady tego zrobic. Jak ktoś mógłby mi tak szcegółowo opisac jak to zrobic krok po kroku to byłbym wdzięczny.

Jak nie możesz sobie z podanym opisem poradzić to jedź lepiej do jakiegoś elektryka, bo za chwile będzie post, że Ci coś z elektryki nie działa.

Slawkowski
14-01-10, 20:51
Slawkowski dzieki za "pomoc".
a Calibre to sam mozesz sobie kupic, no chyba ze juz nia jezdzisz.

nie "stary" - zawiode Cie - nie jezdze calibra, ale pomysl na to cos co proponujesz to typowy "mod" calibromana lub innego "tjuningowca".
nie rob z Hondy nie wiem czego.

młodyBogdan
14-01-10, 21:07
nie "stary" - zawiode Cie - nie jezdze calibra, ale pomysl na to cos co proponujesz to typowy "mod" calibromana lub innego "tjuningowca".
nie rob z Hondy nie wiem czego.

Nie wiem o co Ci chodzi, zwykle podswietlenie nog przy otwieraniu drzwi a Ty robisz z tego jakis problem.
Poza tym to moje auto i moge sobie z nim robic co mi sie podoba.

Slawkowski
14-01-10, 21:14
dokladnie, rob co Ci sie podoba (tylko nie popsuj), a to co wczesniej napisalem to moje zdanie i moge tez pisac co mi sie podoba.

mario85
14-01-10, 22:35
LEDy są do bani. Nie wydałeś wiele więc po prostu zamontuj to poza samochodem.

Jesli chcesz miec pasek LED a'la Audi to pozostaje Ci jedynie zmienić samochod

raq22100
15-01-10, 14:47
To podciągnij kable z oświetlenia kabiny, tutaj nie trzeba opowiadać o kabelkach, tylko sie poprsotu wciąć, tyle żeby je poprowadzić trzeba sie troche nameczyc i jest to trohe bez sensu.

młodyBogdan
15-01-10, 16:24
No już o tym myślałem żeby do tej lampki na podsufitce to podłączyć. No ale własnie tak jak piszesz przeciągniecie kabla nie będzie proste.

raq22100
15-01-10, 18:04
Ale te same kbale są też w nogach kierowcy, tylko musisz wiedzieć który to który. + możesz spokojnie wziaść od aku, albo nawet radia bo te ledy nie sa prądożerne, a sterwanie zrób masą wpinajac się w kabel który jest koło drzwi kierowcy, jest on tez wnogach kierowcy ale nie wiem jak to niego dojsc aktualnie ;)

nietoper86
15-01-10, 19:34
Ja zakupiłem coś takiego
http://allegro.pl/item868619181_neon_diodowy_po_co_moduly_led_bija_j e_na_glowe.html

Prosiłbym o wypisanie punkt po punkcie jak należy to podpiąć żeby zapalały się przy otwieraniu drzwi i co zrobić żeby gasły po kilku sekundach po zamknięciu drzwi.
(Miałem takie coś w poprzednim aucie, naprawdę fajny efekt, ale niestety nie wiem jak to było podłączone)
P.s. Jestem naprawdę w tym zielony, więc prosiłbym o najdrobniejsze szczegóły

młodyBogdan
15-01-10, 19:50
a jakoś tak dokładniej ktoś by mi opisał który to kabel itd. ?
bo pod sama lampke to bym umial podlaczyc, ale jeśli mowisz ze te kable sa w nogach kierowcy to po co mam sie trudzic z podciagnieciem kabla do lampki.

misiek1
15-01-10, 20:05
jak należy to podpiąć żeby zapalały się przy otwieraniu drzwi i co zrobić żeby gasły po kilku sekundach po zamknięciu drzwi.
kolego żeby mieć taki bajer musisz mieć ściemniacz oświetlenia kabiny, jeśli nie masz w serii to musisz coś takiego nabyć, np. na allegro :
http://www.allegro.pl/item879595844_sciemniacz_oswietlenia_kabiny_z_regu lacja_wys_3zl.html
pierwszy jaki znalazlem, a potem podpinasz te modóły, które kupiłeś.

młodyBogdan
15-01-10, 20:18
a ja tez moge sobie to zalozycz do tych moich lampek?

misiek1
15-01-10, 20:46
a ja tez moge sobie to zalozycz do tych moich lampek?
Możesz, kwestia podpięcia i wszystko świeci

nietoper86
15-01-10, 22:04
kolego żeby mieć taki bajer musisz mieć ściemniacz oświetlenia kabiny, jeśli nie masz w serii to musisz coś takiego nabyć, np. na allegro :
http://www.allegro.pl/item879595844_sciemniacz_oswietlenia_kabiny_z_regu lacja_wys_3zl.html
pierwszy jaki znalazlem, a potem podpinasz te modóły, które kupiłeś.

Dzięki za podpowiedz o tym sciemniaczu, nie wiedzialem.

Nadal czekam na opis jak dokładnie podłączyć ten moduł

Aha i jeszcze jedno o tych ściemniaczach, należy kupić 2? na każde drzwi? Czy wystarczy tylko 1 ściemniacz?

misiek1
15-01-10, 22:27
należy kupić 2? na każde drzwi? Czy wystarczy tylko 1 ściemniacz?

Wystarczy jeden ściemniacz, podpinasz według schematu otrzymanego do urządzenia i świeci:)

raq22100
15-01-10, 23:40
Kwesta odpowiednego podpięcia z tym ściemniaczem. + możesz wziaść od podtrzymania pamięci radia. A do tego kabelka z masy to dojdź najlepiej od krancówki, rozbierz pokolei, słupek za pasami, próg i dojdziesz.

Jacobs34
16-01-10, 14:16
Jeżeli wychodzą dwa kabelki z tych lampek to masowy podłączasz do włącznika, który masz w drzwiach(czujnik otwarcia drzwi), natomiast drugi kabel montujesz to stałego plusa(najlepiej wyciagnąć go sobie ze skrzynki z bezpiecznikami, ale nie jest to łatwe) a idąc na łatwiznę to od akumulatora. I powinno prażyć. Ja podłączałem coś takiego u siebie, ale jedynym problemem może być coś takiego że np. jak otworzysz szybę bagażnika to zapalą Ci się te lampki przy drzwiach, albo drzwi pasażera i zapali Ci się przy drzwiach kierowcy. Mi osobiście to nie przeszkadza i działa;) Mam nadzieję że pomogłem:p

nietoper86
16-01-10, 16:50
jedynym problemem może być coś takiego że np. jak otworzysz szybę bagażnika to zapalą Ci się te lampki przy drzwiach, albo drzwi pasażera i zapali Ci się przy drzwiach kierowcy.

Dla mnie to nie problem bo mam sedana więc szyby tylnej nie otworzę:P a to że zapalą się jak otworzę drzwi pasażera to dobrze, bo właśnie tak chce

Dzięki, poczekam na ten ściemniacz i coś pokombinuje

młodyBogdan
16-01-10, 19:41
Ja juz to podłączyłem :D mase dałem do czujnika w dzwiach tak jak napisal Jacobs34 a plusa do radia tak jak ktoś pisał wcześniej. Tylko że musze mieć kluczyk w stacyjce żeby to świeciło. I to jest tak, że otworze obojętnie które dzwi, przednie czy tylnie to lampki świecą, dopiero jak wszystkie dzwi są zamknięte to lampki gasna, ale ogólnie jestem zadowolony :cool:

raq22100
16-01-10, 21:27
Trochę to bez sensu jeśli ma sie palić z kluczkiem w stacyjce. Pewnie podpiales pod czerwony kabel do radia. Podepinij pod żółty ;)

młodyBogdan
16-01-10, 21:55
No pod czerwony podpiąłem.
To mówisz ze jak podepnę pod żółty to będzie się świecić nawet bez kluczyka, tak jak lampka na podsufitce?

raq22100
17-01-10, 00:51
Dokładnie tak :) Zasilanie na czerwonym masz po przekręceniu kluczyka, a na żółtym cały czas(podtrzymanie pamięci).

Jacobs34
17-01-10, 01:04
Ja swoje podpiąłem pod kabel idący do elektrycznych szyb, tam też mam stałe zasilanie;)

młodyBogdan
17-01-10, 10:53
Ja swoje podpiąłem pod kabel idący do elektrycznych szyb, tam też mam stałe zasilanie;)

A jak zrobiłeś stałe zasilanie w szybach? Czy już było fabrycznie? Bo ja mam dopiero po włączeniu zapłonu...

dzialos82
17-01-10, 12:21
...a zapytam czy podpinając plus np. ze skrzynki z bezpiecznikami trzeba zastosować bezpiecznik...jak tak to jaki?

raq22100
17-01-10, 13:53
Wypadało by. Oblicz sobie, zalezy co chcesz podpiąć.

dzialos82
17-01-10, 14:29
Chcę podłączyć 2x coś takiego: http://allegro.pl/item868619181_neon_diodowy_po_co_moduly_led_bija_j e_na_glowe.html

skolopendra
17-01-10, 14:40
.a zapytam czy podpinając plus np. ze skrzynki z bezpiecznikami trzeba zastosować bezpiecznik...jak tak to jaki?

najlepiej tak

Chcę podłączyć 2x coś takiego:

wiec nie wielki 0,5 A to max
ale ja bym tego nie zakładał u siebie ;)

Jacobs34
17-01-10, 16:23
A jak zrobiłeś stałe zasilanie w szybach? Czy już było fabrycznie? Bo ja mam dopiero po włączeniu zapłonu...

Bo ja montowałem samodzielnie:P tyle że przechodziłem przez skrzynkę z bezpiecznikami i uważam że tez powinno byc po przekręceniu kluczyka a jest na stałe, brałem co było najbliżej:D

młodyBogdan
23-01-10, 09:37
Podświetlenie założone :D wieczorem może wrzucę jakieś foto, pozdro.

młodyBogdan
25-01-10, 19:46
wrzucam foto, sory za slaba jakosc ale fotograf to dobry ze mnie nie jest :D
http://images35.fotosik.pl/107/1fc44b028626e651.jpg

Nemereth
26-01-10, 01:25
Chcesz powiedzieć, że te ledy przebijają się szczelinami na tarcze zegarów?

młodyBogdan
26-01-10, 08:56
Chcesz powiedzieć, że te ledy przebijają się szczelinami na tarcze zegarów?

Nie, włączyłem tylko zegary do zdjęcia :D

nietoper86
22-03-10, 23:45
Dobra powracam z tematem, gdyż przez ten okres nie bawiłem się z tym, bo bałem się, że mi dupa przemarznie, no ale teraz kiedy jest już cieplej...:)
Ale do rzeczy. Otóż dzisiaj podłączyłem moduł pod pamięć radia oraz do drzwi kierowcy. Wszystko ładnie, pięknie się świeci ale... diody zapalają mi się tylko wtedy, kiedy otworzę drzwi u kierowcy, gdy otworzę od pasażera lub jakieś inne nie świeci. Do czego dokładnie trzeba podpiąć masę? Ja podpiąłem pod taką kostkę, która przypięta jest do takiego "guzika", który jest odpowiedzialny za gaszenie i zapalanie światła podsufitki. Czy aby zapalały się przy otwarciu jakichkolwiek drzwi muszę tak popodpinać w reszcie drzwiach?

młodyBogdan
20-01-11, 10:53
ja podlaczylem tak samo i swiecilo przy otwarciu obojetnie ktorych dzwi