Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dolot przed stozkiem.

GoorY
23-02-05, 10:59
witam

1. do czego jest potrzebna ta wielka czarna pucha pod zderzakiem (przynajmniej w 5g) z ktorej idzie powietrze do filtra powietrza?

2. jakie konsekwencje przy rezygnacji z tego balastu i pociagnieciu czegos na wzor cold air itake'a z pod zderzaka bezposrednio na stozek?

szukalem rownierz w FAQ (gratulescu good job) ale nie znalazlem...

thx za info
GoorY

amstaffff
23-02-05, 12:55
Ta czarna puszka to chyba rezonator. Likwiduje szumy.

rem36
23-02-05, 13:27
owszem czarna puszka to rezonator, jest dodatkowa pojemnosci ukladu ktora rozprasza odbite fale powietrza i nie dochodza one do otworu wlotowego i nie powoduja dodatkowego halasu. Ciagniecie rury nadmuc****cej zimne powietrze na stozek to dobry pomysly jak masz miejsce to ciagnij. Jesli natomiast chcesz zrobic uklad zamkniety tzn stozek w obudowie i szczelnie do tego przymocowana rura to lepiej sie jeszcze zastanów :wink:

badyl
23-02-05, 13:55
bo to bedzie prawie to samo jak bys załozył wkład np.K&N do oryginalnego dolotu

GoorY
23-02-05, 14:03
z oryginalnego dolotu to zostala mi rura ze stozkiem, wiec we zwiazku z tym ze uklad i tak jest rozszczelniony pomyslalem ze ten wielki rezonator :lol: nie jest w takim przypadku i tak potrzebny... i dla poprawy sprawy dociagnal bym nadmuch z dolu zderzaka na stozek.
uklad bedzie otwarty tylko odgrodzony od silnika.

badyl
23-02-05, 14:14
wiec jak najbardziej powinienes zrobic nadmuch zimnego powiertza z zewnatrz

emg
23-02-05, 15:39
będzie lżejszy i szybciej pojedzie.
A jak się wymieni program... :D :D :D

GoorY
23-02-05, 15:54
no i jeszcze zwezke wyjmne :D

LIO
23-02-05, 18:34
jesli zrezygnowales z zamknietego ukladu dolotowego, to rezonator jest ci zbyteczny. Po jego demontazu, zostanie fajny otwór o srednicy chyba okolo 90mm i wtedy kupujesz sobie giętą, harmonijkową rure aluminiowa do przewodów kominowych/wentylacyjnych i prowadzisz od zderzaka, przez wspomniany otwór, nakierowujac na stozek.

GoorY
24-02-05, 11:42
o! i wlasnie tak chcialem zrobic. :)

thx za info
GoorY

Matey
02-06-05, 17:39
A jak dojsc do tej puszki? Trzeba odkrecac zderzak czy jak? Czy wystarczy poprzez nadkole w prawym kole? Bo zostala mi ta dolna czesc dolotu do zdemontowania i jedna srubka do ktorej nie wiem jak sie dostac?

Pati
02-06-05, 21:07
raczej zderzak trzeba zdjąc...