Zobacz pełną wersję : dolot przed stozkiem.
witam
1. do czego jest potrzebna ta wielka czarna pucha pod zderzakiem (przynajmniej w 5g) z ktorej idzie powietrze do filtra powietrza?
2. jakie konsekwencje przy rezygnacji z tego balastu i pociagnieciu czegos na wzor cold air itake'a z pod zderzaka bezposrednio na stozek?
szukalem rownierz w FAQ (gratulescu good job) ale nie znalazlem...
thx za info
GoorY
Ta czarna puszka to chyba rezonator. Likwiduje szumy.
owszem czarna puszka to rezonator, jest dodatkowa pojemnosci ukladu ktora rozprasza odbite fale powietrza i nie dochodza one do otworu wlotowego i nie powoduja dodatkowego halasu. Ciagniecie rury nadmuc****cej zimne powietrze na stozek to dobry pomysly jak masz miejsce to ciagnij. Jesli natomiast chcesz zrobic uklad zamkniety tzn stozek w obudowie i szczelnie do tego przymocowana rura to lepiej sie jeszcze zastanów :wink:
bo to bedzie prawie to samo jak bys załozył wkład np.K&N do oryginalnego dolotu
z oryginalnego dolotu to zostala mi rura ze stozkiem, wiec we zwiazku z tym ze uklad i tak jest rozszczelniony pomyslalem ze ten wielki rezonator :lol: nie jest w takim przypadku i tak potrzebny... i dla poprawy sprawy dociagnal bym nadmuch z dolu zderzaka na stozek.
uklad bedzie otwarty tylko odgrodzony od silnika.
wiec jak najbardziej powinienes zrobic nadmuch zimnego powiertza z zewnatrz
będzie lżejszy i szybciej pojedzie.
A jak się wymieni program... :D :D :D
no i jeszcze zwezke wyjmne :D
jesli zrezygnowales z zamknietego ukladu dolotowego, to rezonator jest ci zbyteczny. Po jego demontazu, zostanie fajny otwór o srednicy chyba okolo 90mm i wtedy kupujesz sobie giętą, harmonijkową rure aluminiowa do przewodów kominowych/wentylacyjnych i prowadzisz od zderzaka, przez wspomniany otwór, nakierowujac na stozek.
o! i wlasnie tak chcialem zrobic. :)
thx za info
GoorY
A jak dojsc do tej puszki? Trzeba odkrecac zderzak czy jak? Czy wystarczy poprzez nadkole w prawym kole? Bo zostala mi ta dolna czesc dolotu do zdemontowania i jedna srubka do ktorej nie wiem jak sie dostac?
raczej zderzak trzeba zdjąc...