Zobacz pełną wersję : pytanie do znawcy
witam, mam pytanie. Czy koła z golfa o rozstawie śrub 4x100 będą pasować do civic'a '95 po lifcie?
Pasują, jest nieco większy otwór centrujący, ale to nie przeszkadza. Jeżdżę już drugą zimę na kołach od golfa :p
trzeba tylko dokupic pierscienie centrujace...
"REGUŁA DOTYCZĄCA CIVICA 5 I 6 GENERACJI
DLA FELG 15", 16" i 17" średnicy ZALECANA SZEROKOŚĆ FELGI WYNOSI 6,5" LUB 7"
OFFSET:
Dla felg szerokości 6,5" - od 38 do 50
Dla felg szerokości 7" - od 40 do 50
Przy takich parametrach felga nie obciera o amortyzator, zawieszenie oraz nadkole niezależnie od obniżenia.
Rozmiary opon:
195/50R15; 195/55R15; 205/50R15
195/45R16; 205/45R16; 205/40R16; 215/40R16
205/40R17."
Pasują, jest nieco większy otwór centrujący, ale to nie przeszkadza. Jeżdżę już drugą zimę na kołach od golfa :p
O sacrum profanum !!! :D
Również mam felgi od golfa - 7", offset 35 i opony 195/55/15. Zawieszenie seria, nic nie ociera. I śmigam bez pierścieni.
A nie masz problemów z odkręceniem tego? Kolega w Astrze miał taki manewr i problem był potem żeby śruby odkręcić.
Kolega w Astrze
Oczywiście ja takich zabiegów nie polecam, on też już nie :)
śmigajcie tak dalej
ciekawe jak dlugo
czy wy myslicie ze ten otwor centrujacy to tak sobie ktos na oko dla jaj zrobil??
Osobiście nikogo nie namawiam. Poprostu jeżdżę tak drugą zime i po pierwszej żadnych problemów. Odkręciłem, zdjąłem, założyłem alusy z pierścieniem centrującym i szpilki nie miały żadnych uszkodzeń.
W tamtym roku przed ich założeniem rozmawiałem nawet z wulkanizatorem, powiedział ze nie zaleca się takiej jazdy, ale o ile samochód nie jest jakoś wyczynowo jeżdżony to można jeździć i nie powinno się nic stać.
A co to jest za civic "95 po lifcie", bo nie znam żadnego takiego modelu?
A co to jest za civic "95 po lifcie", bo znam żadnego takiego modelu?
Bo to jest wersja unikatowa :D
Ja też zmieniałem na zimówki niedawno i nie było problemu. Mechanik powiedział, że nakrętki stożkowe wycentrują koło i pierścienie są zbędne. Trzeba jednak przyznać, że nawet przy blisko 200km/h żadnego bicia nie czuć, więc koła siedzą dobrze. Chyba, że pierścienie dają coś jeszcze?
O sacrum profanum !!!
hehehehe...golfaa...aaaa feeee.
A co to jest za civic "95 po lifcie", bo znam żadnego takiego modelu?
to mój :D
to mój :D
To pomóż koledze, a nie sie obijasz :D
To pomóż koledze, a nie sie obijasz :D
tyle ze wszystko zostało już opisane :)
W tamtym roku przed ich założeniem rozmawiałem nawet z wulkanizatorem, powiedział ze nie zaleca się takiej jazdy, ale o ile samochód nie jest jakoś wyczynowo jeżdżony to można jeździć i nie powinno się nic stać.
Kamil, w cywilnym aucie na 99% nic nie powinno się stać, to prawda. ale ja przeżyłem juz "wyprzedzające" mnie kolo i sam bym się nie odważył jeżdżenia bez pierścieni, tym bardziej koszt to 60 - 100 PLN
Dokładnie tak jak mówisz,jeśli chodzi o alufelgi to oczywiście że pierścienie rozwiązują problem, tylko do stalówek jeszcze pierścieni nie widziałem ;/, tymbardziej że róznica między otworem a piastą to ok 2 mm może mniej.