Zobacz pełną wersję : Pompka w baku ?
Witam.
Mam problem zwiazany z dostarczeniem benzyny z baku do silnika.
Pewnego razu w lato pojechalem na kaszuby i jadac na LPG zaczelo cos piszczec w H, okazalo sie ze bak paliwa jest pusty i szlak trafil pompke.
Teraz mam pytanie bo jestem w tym zielony.
Ta pompa jest w baku ? czy gdzies w silniku ?
ciezka sprawa jest ja dostac i wymienic ?
Kazik_h9w3
13-01-10, 14:10
Witam pompa znajduje się w baku zeby się do niej dostać musisz zdjąć tylnie siedzenie potem masz pokrywkę chyba 3 sruby po czym ukazuje ci sie mocowanie pompy idą tam dwie kostki elekt. całość jest przykręcona do zbiornika jak dobrze pamiętam 8 śrubami rozmiar 10. Jak coś to mam taką pompę od d16z6 (PW)
To zależy jaki masz silnik. W D13 pompa jest przy silniku, a w innych z wtryskiem pompa znajduje się w zbiorniku paliwa, pod kanapą.
Kazik_h9w3
13-01-10, 15:29
Kolega raczej ma problem z tym autem http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=32641 a tam pompka jest w zbiorniku paliwa
Ja się podłącze z pewnym problemem:
ZA CHOLERĘ NIE MOGĘ NORMALNIE ZATANKOWAĆ HANKI !!! ;)
Gdy wkładam pistolet do otworu i chce lać benzynę to ta wajcha uruchamiająca wlewanie się paliwa cały czas odskakuje. Muszę lać na delikatnym dociśnięciu a to zajmuje 3-4 razy więcej czasu... Dzieje się to na każdej stacji benzynowej.
Z tankowaniem innych samochodów nie mam problemów. Z moją Hanką jest coś nie tak czy ogólnie trzeba użyć magii, żeby to zatankować ? Ja nie obejmuje umysłem tego dziwnego zjawiska ;)
lozek u mnie tez tak jest,musisz umiescic pistolet pod innym kątem i wtedy lejesz pełnym strumieniem:D
skolopendra
13-01-10, 16:03
pod innym kątem
dokładnie :)
dokladnie moj samochod to ten co pokazal Kazik - ile taka pompka by mnie wyszla - i jak one sie nazywaja tak naprawde ? tzn pod jaka nazwa np szukac na allegro ?
poprostu pompa paliwa :)?
D15B2
albo w dziale "kupie" na ckpl, może ktoś zaproponuje niższą cenę niż allegro;]. pompa paliwa d15b2 lub po prostu d15, tylko d13b2 ma inaczej;].pozdrawiam
dokładnie
Zależy też od ciśnienia na pistolecie. Spotkałem się z tym że raz wolniej tankuje a raz szybciej zależnie od ciśnienia albo ustawionej przepustowości. Chociaż Większe ciśnienie to szbszy przelot.
W każdym bądź razie czasem i przy dobrym kącie odskoczy bo się zadławi.
lozek u mnie tez tak jest,musisz umiescic pistolet pod innym kątem i wtedy lejesz pełnym strumieniem:D
a ja mam przelozony bak z b7 do eg3 i przy montażu zabrakło jakiegośprzewodu od odpowietrzenia i nie da sie normalnie nalac, zawsze odbija po kilku seknudach, tylko za cholere nie wiem co tam trzeba zrobic :mad:
zawsze przy przekladaniu baku trzeba dolozyc jakis tam wezyk, z tym ze nie wiem jaki, bo nie mam takiej potrzeby u siebie :)
Muzyk-Grzes
14-01-10, 02:08
Ciekawa teoria zakit że trzeba coś dołożyć zawsze... ja przekładałem bak z B7 i wymieniałem wężyki bo poprzednie nie były ciśnieniowe, ale jekbym miał wymieniać na taki sam to po co mam coś zawsze dokładać?
no wlasnie, nie wiadomo jaki, z tego co slyszalem to mam ten wezyk ale jest niepodlaczony, tylko ze jakos go nie potrafie zlokalizowac
Muzyk-Grzes
14-01-10, 18:03
Przy baku nic nie zostaje, za to z puszki par paliwa wisi jeden z wężyków. Frydzio napisz co robiłeś to ci postaram się odpowiedzieć jaki wężyk ci "ponoć" wisi.:)
Edit: widzę już wymieniłeś bak z B7 czyli taki z pompą w środku, dziwne że komuś wężyka brakło od odpowietrzenia, skoro w B2 i B7 są takie same rury doprowadzające z odpowietrzeniem...bardzo dziwne.
ja przekładałem bak z B7
To z samolotu? :P
Nie przypisujcie baku do silnika.... jak już to do budy :)
jesteś pewien ?
bo jesteś w błędzie
Więc co oznacza "Bak z B7" ?
oznacza bak z samochodu gdzie był silnik b7
odnioslem sie do Twojej wypowiedzi, ze bak jest pod bude, a nie pod silnik, a prawda jest taka, że zarówno buda jak i silnik ma tutaj znaczenie
w sedanie 5 gen masz ESi z silnikiem D16Z6 i masz tez RTSi z silnikiem D16Z7- baki się róznią
w HB masz 1.3 i bak też się rózni od tego z np b7
no no LIO... super wyjaśnienie ;)
Dzięki wielkie :)
Ale trochę dziwne... Przy swapach nikt nie przekłada baku, pozatym z kodu budy wynika bak. Bo jak piszesz ESi będzie miało jeden typ? a EX inny czy zależnie od silnika mogą mieć ten sam? Jak to rozumieć dokładniej?
JulekCIVIC
17-01-10, 18:44
Ale Eg3,4,6(HB),8,9(SD) to sa nr nadwozia i silnika w nim, tak ze eg3 (HB) to silnik 1,3 gdzie nie ma pompy w baku tylko przy glowicy, eg4, eg8 ma zwykle silniki d15b2\B7 czyli pompa juz w baku natomiast W Coupe mamy B7,Z6,B16 itp, nie bylo mono wtryskow ani 1,3, eg6\9 to juz zwykle B seria no i bodajze pompa ma wieksza wydajnosc,
p.s. przyklady tylko jak to jest to nie piszcie ze w eg4 nie bylo b7 czy cos w tym styly...
no a Nemereth przy zmianie w 1,3 na B7 (MPI) bylo wile tematow ze trzeba bak wymienic bo nie ma w nim wlasnie pompy, nie czytales wstydz sie :P
Słuszna uwaga, dzięki za wskazanie ślepemu :) Po prostu z tego co widziałem na forum to wcześniej nie wyczytałem o konieczności zmiany baku :)
p.s. przyklady tylko jak to jest to nie piszcie ze w eg4 nie bylo b7 czy cos w tym styly...
byly D15B7 w Eg4... :)
JulekCIVIC
19-01-10, 13:20
byly D15B7 w Eg4... :)
No mówiłem no mówiłem noooo :P
wiem ze byly chodzilo mi o kwestie informacyjna dla kolegi co sie pytal :)
pozdro LIO