Zobacz pełną wersję : D14A3 - spalanie.... :(
Witam.
Mam wlasnie takiego cifa z takim silnikiem (zakiupionego niedawno) w stwierdzam, ze jego spalanie jest cholernie wysokie :(
Zatankowalem ostatnio 20 litrow paliwa i obecnie mam przejechane okolo 90 km a tam juz wiecej niz polowy nie ma...
Mysle, ze jak na samochodzik tej klasy i na 75KM to owiele za duzo!!!
Fakt faktem jest zima i spalanie napewno bedzie wyzsze ale bez przesady.
Dodam, ze przed zakupem bylem w serwisie Hondy i po podlaczeniu do komputera nie stwierdzono zadnych bledow...wiec mylse, ze sonda lambda powinna byc OK, jezeli nie ona to co wedlug Was ma(moze) wplyw na tak wysokie spalanie (okolo 13 litrow na 100km)
Jezeli posiadacie samochody z takim silniczkiem to ile Wam pala???
Napiszcie co nalzy sprawdzic i zrobic aby zmniejszyc apetyt na paliwo.
Za odpwoedz z gory dziki i pozdrawiam
Pawel
moje maleństwo z dużo wiekszą mocą zimą potrafi zejśćponiżej 8l/100 km jak sue upre :D
warto przejrzec: świece, filtr paliwa, powietrza i tego typu rzeczy
ps i zalozyc magnetyzer :P
To moze byc wina wskazowki mnie tez tak czasem pokazuje ze zatankuje 15litrow i mam polowe zbiornika a jak przejade z 20KM mam juz 1/4 takze nieprzejmoj sie tym.
Proste zatankuj caly bak i wyjezdzij go do konca bedziesz wiedzial ile naprawde twoja hania pali.
Pozdrawiam Rikoo
hehe mi w del solu sama rosła np miłąem rezerwe postawiłem auto wracam za godzine odpalam a tam pełny bak i po chwili spadło do normalnego stanu :D
Na wskazowke to nie ma co oceniac spalania.
Zalej pelny bak, przejedz ze 300 km i znow dolej i sobie policz spalanie.
Wskazania wskazowki sa mocno nieprecyzyjne.
probowala cie solniczka wesprzec na duchu :)
Hehe ja mam tak jak zostawie fure na postojowkach wskazowka sobie rozsnie w gore jak odpale i przejade to wraca do normalnego stanu :D
Hehe ja mam tak jak zostawie fure na postojowkach wskazowka sobie rozsnie w gore jak odpale i przejade to wraca do normalnego stanu :D
a wiesz ze to wlasnie bylo chyba napostojowkach bo zawsze tak bylo jak jezdzilem do dziadkow i nie wjezdzalem na podworko wtedy postojowki wlaczalem hehe ale wyczes nei wiecie czym to sie moglo miec?
oj geje :) poprostu mieliscie wspaniale autka labo nadal macie :)
u mnie spala 12 l/100km i bierze 1l oleju na 500km hehe dobre olej ucieka gdzie tylko moze :)
Sprawdż tak jak mówą inni zalej pełen bak paliwa i pojeżdzij z 200km i zalej znowu wtedy bedziesz miał średnią .
Mój D14A2 jak wracałem z belgi do granicy polskiej to średnia wyszła 4,8litra :D
Mój D14A2 jak wracałem z belgi do granicy polskiej to średnia wyszła 4,8litra
To chyba jechales 60 :D
To chyba jechales 60
i w tunelu areodynamicznym za jakas ciezarowka
Smieszy mnie takie sprawdzanie spalania na zasadzie, ile ruszyla sie wskazowka.... :lol: Bo ja w takim razie mam inne spalanie przez pierwsze 250km i przez kolejne 100....
Bo jak mam polowe baku to mam kolo 250 a pod koniec baku mam 350....
Zatankuj do pelno zrob kolo 300km i znowu zatankuj i sprawdz wtedy jakie masz spalanie... Poza tym spalanie nie zawsze zalezy od pojemnosci :wink: bo ja mam 1.5 i mi pali miedzy 7.5 a 10.5 ale srednio kolo 9 a niejedno 1.6 bedzie mniej palilo....
u mnie w D14A4 wskazowka szaleje :P ale to norma... na full stoi przez 300km a potem leci jak szalona, to bez sesnu
pomiar od czubka do czubka trzeba :)
ja ostanio robilem na trasie 110-120 (wyprzedzania troche) 7,4 wyszlo ;)
wiec tez nie malo
a u mnie 1,4 pali w miescie jakies 12 a na trasie z 8 wyjdzie, to zalezy od silnika, zurzycia i urzytkowania, zalej do pelna i policz ile przejechales a bedziesz wiedzial. AMEN