Zobacz pełną wersję : problem z obrotami po wymianie akumulatora
wymienialem ostatnio aku.no i po zalozeniu nowego broty na biegu jalowym sa wysokie na rozgrzanym silniku jest 1200 gdy jest zimny jest dobrze jak wczesniej pojezdzilem troche myslalem ze sie ustawia ale nic wiec robilem regulacje gdy odpinam krokowy ustawiaja sie na 800 bez regulacji wiec tak jak powinno byc a po podpieciu znowu 1200 robilem reset kilka razy regulacja i zawsze to samo wiem ze duzo bylo o obrotach ale nie wiem co mam robic dodam ze chodzi o d15z6
skolopendra
11-01-10, 18:45
robilem reset kilka razy
a poczekałeś do załączenia wentylatora?
no wiem ze powinien sie zalaczyc ale na tym mrozie troche o to trudno myslisz ze w tym tkwi problem? chodzil z 10 minut i caly czas bylo 1200
a jeszce jedno nie wiem czy to istotne ale jak wyjmuje bezpiecznik to nawet po minucie nie kasuje sie godzina na zegarku nawet jak akumulator odlaczylem to tez sie nie skasowal zegarek
skolopendra
11-01-10, 19:37
nawet jak akumulator odlaczylem to tez sie nie skasowal zegarek
więc komp się nie zrestartował .
JulekCIVIC
11-01-10, 19:49
Kiedys ktos pisal ze jak odepniesz kleme w celu resetu komputera to dobrze wcisnac pedal hamulca zeby rozladowac wszelkie kondensatory :) nie wiem czy pomaga ale warto spr, no i zrobic poprawny reset.
No tak, jak się ma jeszcze USDM to pobór prądu jest dość spory :)
JulekCIVIC
11-01-10, 20:56
No tak, jak się ma jeszcze USDM to pobór prądu jest dość spory :)
No a najlepiej to wziac gruby pret i podlozyc do aku zeby dobre zwarcie bylo,
pisalem tylko co ktos mowil a skoro koledze nie resetuje sie zegarek to mozna i tak jak wyzej napisalem...
fajnie ze lubisz pomoc kolega :P
No a najlepiej to wziac gruby pret i podlozyc do aku zeby dobre zwarcie bylo,
pisalem tylko co ktos mowil a skoro koledze nie resetuje sie zegarek to mozna i tak jak wyzej napisalem...
fajnie ze lubisz pomoc kolega :P
Co to ma do rzeczy?
JulekCIVIC
11-01-10, 21:11
Sory zly humor,
a myslalem ze smiejesz sie z tego ze mozna wcisnac pedal hamulca przy resecie....
kondensatorów jako tako mało jest w samochodzie... więcej chyba w samym komputerze ale nie sądzę żeby trzymały zegarek na podtrzymaniu ;/
U mnie przy odpięciu klemy na sekunde zegar się resetuje.... Może kolega ma z bateryjką na podtrzymaniu jakieś cudo ? :P
JulekCIVIC
11-01-10, 23:01
No u mnie tak samo zegarek odrazu sie resetuje,
najlepiej odpiac kompa od kabli :D
mi równiez nie resetuje sie zegarek nawet jak wyjmę akumulator na całą noc to po podpięciu wskazuje dobrą godzine, czyli coś jest nie tak?
Trzeba dokładnie zresetować kompa, tak, żeby godzina na zegarku się skasowala i normalnie potem jeździć, wszystko się samo ustawi, bez żadnego uczenia itp.
JulekCIVIC
11-01-10, 23:44
no moze jedyny sposob to wyjac kompa na pare chwil...
jak aku wyjęty i nie resetuje się to co pomoże odpięcie kompa? W tym momencie komp i tak nie dostaje napięcia....
Najlepiej to zrobić zwarcie zeby bezpiecznik wywaliło :P
JulekCIVIC
12-01-10, 00:25
Heheh no mowie duzy drut w aku :D
chodzi o to ze moze zegarek ma swoja bateryjke wlasnie na taka ewentualnosc zaniku pradu zeby go podtrzymalo,
ale dla spokojnosci duzy odlaczyc kompa od wiazki wtedy nie ma napewno na nim zasilania :)
dzieki za podpowiedzi moze rzeczywiscie mi nie resetuje kiedys wyjalem bezpiecznik na jakies 15 minut i zegarek dopiero pokazal 1;00 widze ze bede musial znow tak zrobic ale jesli sie nie resetuje to czemu po zmianie aku. obroty zaczely wariowac
skolopendra
12-01-10, 16:20
to czemu po zmianie aku. obroty zaczely wariowac
bo zapewne zaiskrzyło
bo zapewne zaiskrzyło
Trzeba naprawdę delikatnie zakładać klemy żeby nie iskrzyły więc nie sądzę żeby to miało znaczenie.
Miałem tak w D15Z8, jak po podmianie skrzyni majster nie zresetował ECU. Zrobiłem reset i po krzyku. Ale za to innym razem, kilka resetów nie pomogło, 1200obr ustało po ok. 40 odpaleniach silnika - to nie żart...
u mnie po odpieciu akku zegar sie nie rosetuje tylko zapamietuje godz w ktorej byl odlaczony i po podlaczeniu akku zegarek startuje od godz w ktorej odlaczalem. Tak mam w VIg. w poprzednim aucie Vg. resetowal sie i startowal od 0:00
zrobilem reset wyjalem bezpiecznik na 20 min. zegarek sie zresetowal odpalilem no i czekalem do wlaczenia wentylatora co na tym mrozie dlugo trwalo ale nie o to tu chodzi obroty na chwile spadly po rozgrzaniu do 1000 ale potem znowu 1200 i tak juz caly czas pojezdzilem troche ale to nic nie dalo czy ma ktos jeszcze jakis pomysl prosze o pomoc
Nie przejmuj sie tym :) Wstaw samochod pod dach gdzie jest w miare cieplo i odlacz akumulator na czas postoju. Jak zresetujesz kompa przed jazda to mysle ze powinno sie udac. Można sprawdzić termostat.
...wg mnie wymiana akumulatora to tak jakbys kompa zresetowal...jak ja ako odlaczylem to chyba po niecalych 100 km obroty mi sie ustabilizowaly a obroty takie jakby zaraz silnik milalby zgasnac, takze looz ...i wcale nie czekalem do wlaczenia wentylatora i jakos obroty normalne teraz mam...
ja po wymianie zrobilem jakies 200 km. i nic sie nie ustabilizowalo dlatego zaczalem cos z tym robic dzisiaj ustawialem znowu obroty jak podlaczam z powrotem krokowy to znowu jest 1200
trzeba by było ewentualnie sprawdzić komp czy nie zapamiętał błędu bo może być przyczyna ze sąda lambda daje blędy na komp i mogą byc takie obroty albo sprawdzić silniczek krokowy