Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Biegi, pisk przy przyspieszaniu. Co to moze byc?

shd
11-01-10, 18:06
Samochód Civic VIgen. D16Y7. Zauważyłem, że ciężko jest mi wrzucić jakikolwiek bieg, ale tylko w sytuacji kiedy podjechałem do świateł, wyrzuciłem na luz, stanąłem w miejscu i po ponownym nacisniecu sprzegła ciezko zapiac jakis bieg, musze przemielic czesto np. najpierw na 3, potem na 1. Tak jakby coś blokuje. Dodam, że przy jezdzie, redukcji, biegi wchodza jak w masło. Jeżeli stanę, trzymam cały czas sprzęgło bez puszczania, to bez problemu zapinam każdy bieg. No ogólnie chodzą jak w masło, sprzęgło też miękko chodzi, 2 lata temu wymieniane.

Drugi problem to świst przy przyspieszaniu. Zauważyłem, że występuje on w okolicy 3 biegu, jak zacznę przyspieszać. Dodaję gazu, słychać świst, puszczam - nie słychać. Dodam, że w samochodzie jest zamontowany kolektor wydechowy 4-2-1, był dolot i stożek ale został zdemontowany i jest wsadzony nowy zwykły filtr powietrza.

Ma ktoś jakąś diagnozę na takie objawy ?

JulekCIVIC
11-01-10, 18:45
Jesli takie objawy pojawily ci sie niedawno, to moze pada ci łozysko oporowe, lub spr wszystko co zwiazane ze zprzeglem, wysprzeglik, plyn(czy jest prawidlowy stan) czy nie jest zapowietrzony uklad sprzegla itp... druga spr to mzoe byc konczoca sie skrzynia biegow, lub calkowity brak oleju w niej. swist moze byc spowodowany tarciem o siebie trybow na sucho. trzecia przyczyna ciezkiego wchodzenia biegow to moze byc wyrobione patyki od lewarka do skrzyni (gumki usztywniajace).

Budziniak
11-01-10, 19:18
Napisz jaki masz olej w skrzyni biegów ? Ja miałem zalany 75w90 Mobila i biegi ciężko wchodziły. Po pierwszych przymrozkach zalałem 10w40 i biegi mam z dyni. Przy montazu short shiftera zauważyłem że te gumy przy lewarku maja delikatny luz ale na razie jest ok.
Moje 2 pierwsze biegi tez wyją. Szczęgólnie przy małych prędkościach to słychać wiec łożyska wewnątrz skrzyni poddają się już przebiegowi :D
Zalałem 10 w ponieważ cena mtv-u mnie przeraziła

shd
11-01-10, 19:37
Nie mam pojecia jaki mam olej w skrzyni, zalewał go poprzedni właściciel. Samochód mam od niedawna. Dziwne, że dzieje się to jedynie na odpalonym silniku, jak wyrzucę na luz i potem chcę wbić jakiś bieg, jedynie wtedy wchodzi z dużym oporem. W innych przypadkach wchodzi każdy bieg bez żadnego problemu.

Dodam, że na zgaszonym silniku biegi wchodzą za każdym razem bez najmniejszych problemów.

skolopendra
11-01-10, 21:53
Nie mam pojecia jaki mam olej w skrzyni,

wylej wlej mtf-a

artur123
11-01-10, 22:05
Nie masz pojęcia jaki masz olej w skrzyni to normalka przy kupnie ale moze poprzedni właściciel go wogóle nie kontrolował. Mozesz miec go za mało sprawdz lepiej bo pozniej moga dojsc ci wieksze wydatki niestety. i przy okazji zobacz czy nie ma zadnych wyciekow ze skrzyni.

shd
11-01-10, 22:20
Pojutrze jade do mechanika, na ogólny przegląd samochodu. Ciekawi mnie tylko jak to możliwe, że wszystko chodzi super, tylko dzieję się to gdy silnik jest odpalony, stanę, wyrzucę na luz i chce wbić jakiś bieg. Dziwna sprawa, mam nadzieję, że nie skończy się remontem skrzyni biegów...

shd
12-01-10, 22:24
Zauważyłem też, że zgrzyta prawie zawsze przy wrzucaniu wstecznego. Tzn, jak wysprzęglę, to zgrzytnie i wejdzie, jak chcę kolejny raz to już nie zgrzyta. Ale jak puszczę sprzęgło, znów wcisnę to znowu zgrzytnie. Czyli tak jakby zawsze za 1 razem po wysprzęgleniu zgrzyta, tak samo zawsze tylko za 1 razem nie chce się wpiąc zaden bieg, jak już wrzucę, to potem chodzą idealnie.

Czy możliwe jest, że auto nie wysprzęgla do końca ? Jaka jest tego przyczyna?
Dodam, że sprzęgło wymieniane 1,5 roku temu.

zakit
13-01-10, 01:16
to ze ci wsteczny zgrzyta to normalka, bardzo wiele osob jest ktorym to zgrzyta :) w tym i mi.
mi ciezko wchodzi 1dynka, i jako ze jutro mam do odebrania nowa skrzynie to zobacze czy to wlasnie nie przypadkiem nie gumki na drazku. jak tak to powerflex robi poliuretany takie, komplecik 70zł :)

Budziniak
13-01-10, 20:56
to ze ci wsteczny zgrzyta to normalka, bardzo wiele osob jest ktorym to zgrzyta :) w tym i mi.
mi ciezko wchodzi 1dynka, i jako ze jutro mam do odebrania nowa skrzynie to zobacze czy to wlasnie nie przypadkiem nie gumki na drazku. jak tak to powerflex robi poliuretany takie, komplecik 70zł :)

Możesz dac jakiś namiar na te gumki ?! U mnie są delikatne luzy na tych elementach i dobrze by było to wymienic

zakit
13-01-10, 22:59
hmmm...
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=powerflex&btnG=Szukaj&lr=&cts=1263419933203&aq=f&oq=

Budziniak
17-01-10, 08:39
Zakit czy 8 pozycja będzie pasować ?! Nie widzę tam Swojego modelu
http://www.powerflex.pl/show.php?model=65&marka=10