Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie zlew plynu w silniku 96/MB1/1.6VTEC

cubah
17-07-06, 11:17
Witam.
Chce wymienic plyn chlodniczy w silniku - z cholodnicy wiem jak zlac - proste to jest u dolu chlodnicy plastykowy zaworek... ale wciaz nie wiem gdzie jest ta srubka do zlewania plynu z bloku silnika ? Mam ksiazke servisowa i polska tez... jest rysunek, ze przy zlewaniu trzeba poluzowac jakas srube - ale ja jej nie widze (mam angielke MB1 1.6VTEC z klima)
PS
Udalo mi sie zlac 1 litr plynu z chlodnicy a przeciez civic 96 5D ma 3.1litra plynu! Zostaje mi wiec 2 litry w bloku silnika ... Na marginesie raz wymienilem plyn na cieplym silniku i faktycznie bylo kolo 3 litrow, jakby wtedy bylo cos otwarte i umozliwilo to zlanie calosci.

reXio
17-07-06, 19:42
stary cos skaszaniles na 102!

Mam D16Y3 i wlalem dokladnie 3,1 - 3,2 litra a spuszczalem go jedynie przez chlodnice.

Pytalem w ASO jak najlepiej wymienic plyn u mnie - powiedzieli zebym spuscil wlasnie chlodnica i BRON BOZE NIE RUSZAL silnika.

I faktycznie, wlalem okolo 3,1 - 3,2 l.

Ps. a odkreciles korek chlodnicy i zbiornika wyrownawczego?! :oops:

cubah
18-07-06, 11:55
stary cos skaszaniles na 102!

Mam D16Y3 i wlalem dokladnie 3,1 - 3,2 litra a spuszczalem go jedynie przez chlodnice.

Pytalem w ASO jak najlepiej wymienic plyn u mnie - powiedzieli zebym spuscil wlasnie chlodnica i BRON BOZE NIE RUSZAL silnika.

I faktycznie, wlalem okolo 3,1 - 3,2 l.

Ps. a odkreciles korek chlodnicy i zbiornika wyrownawczego?! :oops:
No jasne ze tak - tylko ze do samej chlodnicy wchodzi kolo 1litra, reszta do silnika - tylko pytanie czy ta reszta sie wlewa bez problemu czy musi sie termostat otworzyc?
A silnik miales cieply jak wlewales te 3.1 litra?
W ksiazce serwisowaj pisza o jakiejsc dodatkowej srobce-zaworku w bloku silnika ale u mnie jej nie ma...

PS.
Przestal mi chodzic na LPG po wymianie plynu kurde...:( Dzisiaj jade do mechanika...

reXio
18-07-06, 12:33
wymienialem na zimnym silniku. Podlozylem miske pod chlodnice, odkrecilem korek z chlodnicy, zbiorniczka wyr., zaworek i wylecialo, zakrecilem, zalalem chlodnice, zalalem zbiorniczek do polowy, pozakrecalem, odpalilem auto, wlaczyl sie wentylator i zgasilem samochod.

Nad ranem w zbiorniczku bylo prawie zero plynu wiec dolalem do polowy (zimny silnik), po rozgrzaniu prawidlowo poziom osiagnal prawie max. Wylaczylem auto, kolejnego dnia sprawdzilem czy trzyma poziom - trzymal.

Plynu wlazlo 3,1 - 3,2. Kupilem VALEO plyn do chlodnic w 4L bance.

cubah
19-07-06, 09:02
wymienialem na zimnym silniku. Podlozylem miske pod chlodnice, odkrecilem korek z chlodnicy, zbiorniczka wyr., zaworek i wylecialo, zakrecilem, zalalem chlodnice, zalalem zbiorniczek do polowy,
a duzo tam wlales o ile pamietasz? Prawie cale 3 litry za jednym zamachem wlazlo? U mnie wlasnie nie wchodzi - tylko jak cieply silnik... ale mozna sie wtedy poparzyc.

pozakrecalem, odpalilem auto, wlaczyl sie wentylator i zgasilem samochod.

A i jeszce jedno - jak dlugo czekasz na jalowym zeby sie wentylator wlaczyl?

Nad ranem w zbiorniczku bylo prawie zero plynu wiec dolalem do polowy (zimny silnik), po rozgrzaniu prawidlowo poziom osiagnal prawie max. Wylaczylem auto, kolejnego dnia sprawdzilem czy trzyma poziom - trzymal.

Plynu wlazlo 3,1 - 3,2. Kupilem VALEO plyn do chlodnic w 4L bance.

reXio
19-07-06, 12:16
Za 1 razem zalalem do chlodnicy okolo 2,6 - 2,7 litra i do zbiorniczka do polowy.

Za 2 zbiorniczek zalalem i jak popatrze na miarke z tej banki z plynu to jest ponizej litra - tak na okolo 0,8 :P

czyli calosc 3,2 :P

Wymienialem to wiosna wczesna, auto w garazu, temp. okolo 10*C. Silnik nieruszany wlaczyl wentylator po okolo 15 - 20 minutach.

cubah
19-07-06, 22:23
Za 1 razem zalalem do chlodnicy okolo 2,6 - 2,7 litra i do zbiorniczka do polowy.

Za 2 zbiorniczek zalalem i jak popatrze na miarke z tej banki z plynu to jest ponizej litra - tak na okolo 0,8 :P

czyli calosc 3,2 :P

Wymienialem to wiosna wczesna, auto w garazu, temp. okolo 10*C. Silnik nieruszany wlaczyl wentylator po okolo 15 - 20 minutach.

dzieki za info bede mial z czym weryfikowac:)

Maro
27-07-06, 09:54
Trzeba też pamiętać o tym aby Pokrętło od tęperatury ustawić na maks ,czyli na czerwonym polu ,żeby i z nagrzewincy płyn sie wylał . i Tak samo zrobić ,jak sie płyn zalewa.