Zobacz pełną wersję : Jaki silnik wybrać?
Witam jetem nowym forumowiczem.Nosze sie z zamiarem kupna hondy civic 6 generacji w wersiji coupe.
I w zwiazku z tym mam do wyszystkich pytanie jaki silnik wybrac. Bardzo duzo jezdze wiec bede zakładał do niego instalacjie gazowa który z silników występujacych w wersji coupe najlepiej znosi gaz bede zakładal sekwencjno instalacje gazowa 2 generacji wiec moze ktoś doradz co bedzie najlepsze???::confused:
z gazem to raczej źle trafiłeś bo zaraz posypią się posty że jak chcesz jeździć ekonomicznie to kup se diesla. Z tego co wyczytałem w kilkudziesięciu postach to zmienne fazy nie tolerują lpg wiec pozostaje Ci zakupić jakiś silnik bez vtec-a.
To będziesz zakładał sekwencję czy 2 gen ?!
Sekwencje. Teraz mam disela i wcale to nie jest kaie ekonomiczne jak sie wydawało mi przed jego zakupem. Ja jezdze duzo ale na krótkich odcinkach i czesto wiec disel nie zdaje egzaminu bo teraz zimą spala mi nawet 8 litrów wiec to nie jest ekonomia. T mówisz ze tylko ten 105 konny silnik podchodzi pod gaz???
Z tego co wyczytałem w kilkudziesięciu postach to zmienne fazy nie tolerują lpg wiec pozostaje Ci zakupić jakiś silnik bez vtec-a.
coś chyba źle doczytałeś a może czytałeś te opinie użytkowników co na gazie nigdzie nie jeździli, Jeśli kolega zainwestuje w sekwencje to i Vtec mu nie groźny, Wiem bo latam ekonomicznie na gazie w silniku H22 co prawda preludą ale tu buda nie ma znaczenia. pozdrawiam
Ja wiem ze gaz jest bardzo ekonomiczny ale czy nie bedzie potem jakis klopotó jak kupie v-tec i załoze instalacje .
Mam jeszcze jedno pytanie bo w wersi coupe wystepuja 3 wersje silnikowe 1.6 105 km 1.6 125km i 1.6 150 km v-tec na dwóch wałkach rozżądu moze mi ktoś wytłumaczyc czym różnią sie te dwa pierwsze silniki
Pierwszy to d16y7 105 koni i jest to silnik no-vtec a drugi to d16y8 125km v-tec wpisz sobie w wyszukiwarce i znajdziesz dokładniejsze informacje na temat silników. Dla mnie d16y8 to lepsza opcja ale gorzej dostępna, dobra instalacja sekwencyjna i nie będzie żadnych problemów poczytaj tematy w tym dziale.
Tylko poco mu vtec skoro chce jeździć ekonomicznie. Poprzednie auto miałem zagazowane i wcale nie twierdzę że to coś złego :) Zawsze parę ładnych złociszy zostaje w portwelu :D
Ale chciał bym jezdzic ekonomicznie ale i zarazem czerpac przyjemnosc z jazdy. Ja tez myslałem o tym silnku 105km bo on chba bedzie najlepiej pracował na gazie i bedzie najoszczedniejsz ale jak mu sie depnie to tez potrafi swoje pokazac
Tylko poco mu vtec skoro chce jeździć ekonomicznie.
a to jedno wyklucza drugie? kto ci powiedzial ze jak masz VTEC to mozesz zapomniec o czyms takim jak ekonomia?
rosiniak99
11-01-10, 14:29
a to jedno wyklucza drugie? kto ci powiedzial ze jak masz VTEC to mozesz zapomniec o czyms takim jak ekonomia?
no właśnie Budziniak kto Ci takich głupot nagadał ;)
glupot, nie glupot, przeciez wszczyscy wiedza ze gaz to zuoooo a w polaczeniu z VTECiem, siodmym cudem swiata to juz wogole kumulacja jakas.. a najlepiej o tym wiedza osoby ktore mialy z tematem tyle wspolnego co nic... watpie aby instalka z dobrze dobranymi komponentami i umiejetnie wyregulowana w jakikolwiek sposob zaszkodzila silnikowi...
Ja myślę ze dużej różnicy w spalaniu nie będzie.
bednar_skc
11-01-10, 20:01
a mozecie powiedzie czym sie roznia te 3silniki? tzn chodzi mi o dzialanie. wiem ze 105 to zwykly silnik. ten najwiekszy jest na 2 walkach...a ten 125? na jakiej zasadzie dziala?
Bo się zajara ze się fajnie kręci a co za tym idzie więcej bedzie palił...nie spinaj się tak bo ci to zaszkodzi...
bednar_skc
12-01-10, 08:46
ja uwazam ze kolega ma racje, mozna jezdzic spokojnie i oszczednie np codzien do pracy ...a jezeli chce to sie wcisnie...
mozna laczyc przyjemne z pozytecznym ;)
Bo się zajara ze się fajnie kręci a co za tym idzie więcej bedzie palił...nie spinaj się tak bo ci to zaszkodzi...
nie spinam sie, benzyny tez wiecej spali jak bedzie krecil a gaz polowe tanszy ;)
B-serie tez da sie bezpiecznie zagazowac.
Jesli chcesz ekonomicznie jezdzic to szukaj 1.6 vtec 125km - zaloz sekwencje z dobrymi wtryskami i reduktorem posiadajacym zapas.
Jesli nie uda sie znalezc takiego silnika to dopiero szukaj 105km. Chyba, ze chcesz troszke mniej ekonomiczna B-serie ;) Ja bym bral bserie ;)
Co do zasady dzialania jednowalkowego vteca - zapraszam do szukania informacji na google. Na youtube jest pare super filmikow pokazujacych zasade dzialania vteca ;)
i jak tam idą poszukiwania ?
czesc mialem VIgena 1.6 vtec na gazie i niebylo zadnych problemów. teraz mam Vgena 1.5 (101km) na gazie i tez jest ok. spalenie zalezy od jazdy nawet vtec przy spokojnej jezdzie(do 130) pali do 8l na trasie. wazne jest zeby gaz zalozyl fachowiec co ma o tym pojecie. puzniej przytkal dolot powietrza sprawdzil stan kabli, swiec dostroil to wszystko oraz co najwazniejsze :) zadnych alusów no hyba ze 14 i opony żylety :D takie 175szerokie i spalanie masz w okolicy 7l. masz jakies pytania to pytaj na gg 2249454
Niech moderator zmieni temat bo nie odpowiedni. Powinien brzmieć "Jaką instalację wybrać i w którym zakładzie?".
Nie ma czegoś takiego dobry silnik do gazu! Nie powielajcie mitów. Do wszystkich silników da się zamontować instalację LPG (pomijam bezpośredni wtrysk benzyny). Pod warunkiem dobrania właściwych komponentów oraz fachowego i instalatora.
Odpowiedni zestaw do 140KM (silniki 1.4 1.5 1.6):
-Stag 300 plus
-wtryskiwacze Magic Jet
-reduktor zavoli
cena 2600zł
Lepszy byłby:
-Stag 300 plus
-wtryskiwacze Matrix HD344
-reduktor Magic III lub AC R01
Jeszcze jakby wszyscy pisali skąd są, to by można było polecić jakiś zakład. Nawet jakby był 100km od domu. Bo lepiej raz pojechać do fachowca, niż dwa razy w tygodniu odwiedzać partacza.
czesc mialem VIgena 1.6 vtec na gazie i niebylo zadnych problemów. teraz mam Vgena 1.5 (101km)
czesc skoro masz V gen pewnie COUPE z silnikiem d15b7 to zmień podpis bo to jest EJ2 :)
... puzniej przytkal dolot powietrza sprawdzil stan kabli, swiec dostroil to wszystko oraz co najwazniejsze :) zadnych alusów no hyba ze 14 i opony żylety :D takie 175szerokie i spalanie masz w okolicy 7l. masz jakies pytania to pytaj na gg 2249454
z tym przytykaniem dolotu to jest metoda którą stosowało sie przy instalacjach miszalnikowych które ciężej było wyregulować i auto przy wyrzucaniu na luz gasło, przy sekwencji nic się nie powinno przytykać :rolleyes:
toffik12456
23-01-10, 15:59
witam!!!
Przeczytałem sobie ten temacik i chciałbym się dołączyć ;)
Także chcę kpić VIgena coupe, z silnikiem 1.6 VTEC (125KM)
Po przeczytaniu tematu nabrałem wątpliwości co do "majstrów od gazu" :D
Idąc za prośbą kolegi pablo.see, informuję ze jestem z okolocy ostrzeszowa... może ktoś potrafi polecić dobrego majstra od gazu??? Niedawno był u mnie z autem ziomek, który polecał warsztat gdzieś w tej okolicy, niestety nie pamiętam nazwy miejscowości, sam miał założoną sekwence i bardzo chwalił... może ktoś umie zlokalizować tego majstra w okolicach ostrzeszowa???
kupiłem juz moje wymażone autko ej6 1.6 105km. Moze ktoś polecic mi jakiegoś fachowca od gazu z łudzkiego