PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS sie zapalila

Tomasz1985
09-01-10, 22:24
Witam dzis zapalila mi sie kontrolka po wjechaniu w snieg znaczy bylo tak kobieta wiechala w sniegl zgas jej a jak odpalila to swiecila sie kontrolka ABS i nie chce zgasnac.. co robic?? co sprawdzic?? Moze sniegu sie naladowalo pod czujnik i zwariowal???

pobo22
09-01-10, 22:36
na kanał i zobaczyć przy czujnikach styki etc...

-Wolf-
09-01-10, 23:31
Miałem dziś to samo. Odpaliłem furę, po przejechaniu 100 m w zaspach wszedłem na ręcznym w zakręt, potem 100 m pod górkę (cudem) i potem kolejne 200 m po nieodśnieżonej jezdni. Patrzę na deskę a tam się pali i kontrolka od ręcznego i od ABSu (mimo, że ręczny już nie był zaciągnięty). Zjechałem na pobocze, zgasiłem silnik i zaciągnąłem ręczny. Po kolejnym odpaleniu i puszczeniu ręcznego, kontrolka ręcznego zgasła a ta od ABSu paliła się przez jakieś 10 m dalszej jazdy i potem zgasła. Od tej pory wszystko jest o.k.

pwl
09-01-10, 23:41
Po przejechaniu na zablokowanych kołach (np spiętych ręcznym) ABS głupieje. Po chwili normalnej jazdy powinien wrócić do normalnego trybu.

kicivic
10-01-10, 00:17
Moim zdaniem jest to kwestia pogody. Wszystko obmarza i ta zebatka przy przegubie robi sie tak jakby gladka. D;atego wyswietla blad ukladu ABS.

-Wolf-
11-01-10, 10:19
Wczoraj znowu to samo - ABS i ręczny, ale po wyłączeniu i włączeniu silnika zgasła tylko kontrolka ręcznego. Rano odpaliłem na moment furę i ABS się nadal świeci, ale pewnie dlatego że drogę koło domu mam w zaspach i od momentu zapalenia się kontrolki jechałem w wielkim śniegu. Pewnie jak pojadę po w miarę normalnej drodze, to wszystko wróci do normy.

sparco
11-01-10, 15:50
często tak miałem po "lataniu" bokami ' ;)
przejedziesz trochę i sama kontrolka zgaśnie

skolopendra
11-01-10, 15:53
przegoń ją trochę ,powinna zgasnąć .jak tego nie zrobi w końcu to czujnik

Nemereth
11-01-10, 23:06
dobrze sprawdzić poziom płynu w układzie ABSu

-Wolf-
12-01-10, 00:35
Tak jak mówiliście. Po przejechaniu paruset metrów po normalnej, odśnieżonej drodze, kontrolka zgasła.