Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS sie zapalila
Tomasz1985
09-01-10, 22:24
Witam dzis zapalila mi sie kontrolka po wjechaniu w snieg znaczy bylo tak kobieta wiechala w sniegl zgas jej a jak odpalila to swiecila sie kontrolka ABS i nie chce zgasnac.. co robic?? co sprawdzic?? Moze sniegu sie naladowalo pod czujnik i zwariowal???
na kanał i zobaczyć przy czujnikach styki etc...
Miałem dziś to samo. Odpaliłem furę, po przejechaniu 100 m w zaspach wszedłem na ręcznym w zakręt, potem 100 m pod górkę (cudem) i potem kolejne 200 m po nieodśnieżonej jezdni. Patrzę na deskę a tam się pali i kontrolka od ręcznego i od ABSu (mimo, że ręczny już nie był zaciągnięty). Zjechałem na pobocze, zgasiłem silnik i zaciągnąłem ręczny. Po kolejnym odpaleniu i puszczeniu ręcznego, kontrolka ręcznego zgasła a ta od ABSu paliła się przez jakieś 10 m dalszej jazdy i potem zgasła. Od tej pory wszystko jest o.k.
Po przejechaniu na zablokowanych kołach (np spiętych ręcznym) ABS głupieje. Po chwili normalnej jazdy powinien wrócić do normalnego trybu.
Moim zdaniem jest to kwestia pogody. Wszystko obmarza i ta zebatka przy przegubie robi sie tak jakby gladka. D;atego wyswietla blad ukladu ABS.
Wczoraj znowu to samo - ABS i ręczny, ale po wyłączeniu i włączeniu silnika zgasła tylko kontrolka ręcznego. Rano odpaliłem na moment furę i ABS się nadal świeci, ale pewnie dlatego że drogę koło domu mam w zaspach i od momentu zapalenia się kontrolki jechałem w wielkim śniegu. Pewnie jak pojadę po w miarę normalnej drodze, to wszystko wróci do normy.
często tak miałem po "lataniu" bokami ' ;)
przejedziesz trochę i sama kontrolka zgaśnie
skolopendra
11-01-10, 15:53
przegoń ją trochę ,powinna zgasnąć .jak tego nie zrobi w końcu to czujnik
dobrze sprawdzić poziom płynu w układzie ABSu
Tak jak mówiliście. Po przejechaniu paruset metrów po normalnej, odśnieżonej drodze, kontrolka zgasła.