PDA

Zobacz pełną wersję : 4 ŁAPY

turner1983
15-07-06, 13:45
pomysl wyglada nastepujaco:

moje auto to: Civic 1992 5gen eh9 d16z6 sedan

zadanie: zbudowac w przyszlosci naped na 4 kola a silnik podpompowac na ok. 7psi lub cos w tym stylu. w kazdym razie potzreba 200Nm i to nisko... jesli chodzi o zakres obrotow :D

umowmy sie ze najpierw gadamy o skrzyni i sprzegle, pozniej wal, most itd. zeby nie bylo balaganu!!!!!!!!!!

zaczynam od takiego pomyslu:GEARBOX-mysle o skrzyni biegow z hrv bo moim zdaniem ta skrzynia bedzie idealnie pasowala w miejsce starej skrzyni ( chodzi o podlaczenie jej do silnika).

Cy jest na forum osoba ktora rozbierala kiedys skrzynie od hrv i od d16z6? przelozenia sa napewno inne. pytanie brzmi czy da sie wnetrznosci mojej skrzyni upchac w obudowie i z mechanizmem roznicowym od hrv. jakie jest wogule oznaczenie skrzyni z hrv do wersji 1,6 manual 5 biegowy 4x4. jesli ktos uwaza ze ta skrzynia napewno nie podejdzie niech poda przyklad innej łatwodostepnej skrzyni i jej oznaczenie.

LIO
15-07-06, 13:53
obudowa skrzyni od HRV nie podejdzie do twojego auta.
Masz juz w temacie, który identyczny zalozyles na HydePark odpowiedz. W identycznym aucie ja kTy masz czyli sedan D16Z6 byl SERYJNIE montowany naped na 4 kola i idealnie do tego auta podpasuje i nic nie trzeba przerabiac :!:

[ Dodano: Sob Lip 15, 2006 2:13 pm ]
Podpowiem Ci, szukaj Civic RTSi

turner1983
15-07-06, 14:51
ale tego praktycznie nigdzie nie ma, to czesci ktore szukam maja byc dostepne ma byc dostepne

mighty
15-07-06, 15:01
bylo na allegro nawet ogloszenie.

turner1983
15-07-06, 15:30
to co bylo na allegro bylo tak powszechne ze utrzymalo sie tylko kilka godzin
pozniej ktos kupil i do tej pory tego nie widzialem
przeczytaj dokladnie pierwszy post w tym temacie i udzielaj odpowiedzi no moje pytania

mighty
15-07-06, 17:32
przeczytaj dokladnie pierwszy post w tym temacie i udzielaj odpowiedzi no moje pytania
to przełóż napęd od shuttle

Kras
15-07-06, 21:50
Pamiętaj że napęd w HRV czy CRV jest dołączany...więc w zasadzie 99% czasu mamy FWD. A Shuttle lub RTSi to owszem, chlubiły się tekstami typu full-time 4WD, ale normalnie na tył szło ledwo 5% i tylko w razie potrzeby dowalało trochę więcej. Więc w sumie nie bardzo widzę sens tych 200Nm nisko, bo ich po prostu nie wykorzystasz. Chyba że będziesz tak jeździł by cały czas prowokować ten tył do załączania się, tudzież jakoś przerobisz dyfer by dawał więcej na tył. W każdym razie nie wróżę mu zbyt długiego żywota.

turner1983
16-07-06, 11:09
no wlasnie chcialbym poczytac cos wiecej o tym rtsi ale nie ma za brdzo nic o tym. no jest cos ale po rosyjsku, a tego jezyka nie znam. jakby mial ktos jakies informacje to prosze o linka